• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Sýria dostala prvé ruské rakety, ďalšie sú na ceste

  • 14:16 30.05.2013
  • BEJRÚT
Sýria dostala prvé ruské rakety, ďalšie sú na ceste

Sýria už dostala prvú časť ruského obranného raketového systému a čoskoro očakáva aj zvyšok. Vo štvrtok to povedal sýrsky prezident Baššár al-Asad, ktorého citovali libanonské noviny al-Achbár.

"Sýrii prišla prvá dodávka ruských protilietadlových rakiet S-300," povedal al-Asad v rozhovore, ktorý počas dňa odvysiela televízia Hizballáhu al-Manár. "Zvyšok zásielky dorazí čoskoro," dodal.

Rusko avizovalo, že protiraketový systém sýrskej vláde dodá aj napriek námietkam Západu, pretože podľa neho pomôže "stabilizovať" región. Správy o dodaní systému prichádzajú po tom, čo Európska únia nepredĺžila embargo, ktoré znemožňovalo dodávať zbrane sýrskej opozícii. Moskva tento krok následne ostro kritizovala ako ohrozenie mierových snáh.

Čítajte: Sýrska armáda dobyla baštu povstalcov

Al-Asad sa už niekoľko rokov usiloval získať ruský obranný raketový systém typu S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám. Západné krajiny tlačili na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali.

Rusko je dlhoročným spojencom Sýrie a od začiatku konfliktu blokuje medzinárodné snahy izolovať režim prezidenta al-Asada pre jeho tvrdé potláčanie opozície.

Opozícia vraj marí mierové úsilie

Rusko vo štvrtok obvinilo opozičnú sýrsku národnú koalíciu, že sa snaží zmariť mierové úsilie, keď podmienila svoju účasť na navrhovanej mierovej konferencii odstúpením prezidenta Baššára al-Asada.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorého citovala tlačová agentúra Interfax, povedal, že podľa jeho dojmu robí národná koalícia "všetko pre to, aby zabránila začatiu politického procesu a dosiahla vojenskú intervenciu".

Sýrska opozícia v stredu oznámila, že sa zúčastní na mierových rokovaniach, len ak bude stanovený termín odchodu al-Asada z funkcie. Rusko, ktoré je počas konfliktu najsilnejším al-Asadovým spojencom, opakovane vyhlásilo, že nepodporí jeho zvrhnutie a jeho odchod nemôže byť podmienkou politického riešenia.

Irán dostal pozvánku na konferenciu

Irán dostal "ústnu pozvánku" na plánovanú konferenciu o ukončení občianskej vojny v Sýrii, ktorá sa uskutoční pravdepodobne už budúci týždeň vo švajčiarskej Ženeve. V stredu o tom s odvolaním sa na zástupcu šéfa iránskej diplomacie napísala oficiálna tlačová agentúra IRNA.

Podľa Hosejna Amírabdolláhiana však Teherán zatiaľ "nedostal písomnú pozvánku". Účasť Teheránu ako kľúčového regionálneho lídra presadzuje najmä Rusko, niektoré západné krajiny sa však stavajú k takejto požiadavke rezervovane. Teherán naznačil, že na konferenciu je ochotný poslať svojich zástupcov. Iránska diplomacia však vopred odmieta zvrhnutie súčasného sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, čo je hlavná požiadavka opozície v Sýrii.

Čítajte: Rusko chce Sýrii predať sofistikované zbrane

Mierová konferencia je iniciatívou Ruska a Spojených štátov. Diplomatické snahy o zastavenie násilia v Sýrii však doteraz nepriniesli žiadny úspech, zatiaľ čo tvrdší postup voči Damasku zo strany OSN blokujú Rusko a Čína. Sýrsky prezident Baššár al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.