• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Radca ako vyvlastniť poisťovne zinkasuje tri a pol milióna

  • 14:23 30.05.2013
  • BRATISLAVA
Radca ako vyvlastniť poisťovne zinkasuje tri a pol milióna

Projekt zavedenia jednej poisťovne sa dostáva do ďalšej etapy.

Po tom, čo koncom uplynulého roka bola založená Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému, ministerstvo zdravotníctva (MZ) aktuálne vypracovalo návrh tendra na ekonomické a právne poradenstvo, ktoré využije pri odkúpení či vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní Union a Dôvera.

Rezort odhaduje, že za poradenstvo zaplatí 3,4 milióna eur. Minister financií má peniaze zabezpečiť do prvého decembra tohto roka. Tender v takom znení, ako ho navrhuje ministerstvo zdravotníctva, vláda vo štvrtok vzala na vedomie.

Úlohou úspešného uchádzača bude v rámci poradenstva právne a ekonomické prešetrenie súkromných zdravotných poisťovní, príprava dokumentácie pre dobrovoľné odkúpenie akcií či ocenenie súkromných zdravotných poisťovní na účely vyvlastnenia v prípade, že dobrovoľné odkúpenie bude neúspešné.

Poradca musí mať skúsenosti

Firma bude zároveň zastupovať štát v prípadnom vyvlastňovacom konaní.

"Náročnosť činností v oblastiach poradenstva si vyžaduje, aby poradcom bola renomovaná spoločnosť s vysokou úrovňou kvality práce,“ konštatuje MZ v dôvodovej správe. Poradenská firma by mala mať za sebou minimálne 5 zákaziek za posledné tri roky, predmetom ktorých bolo poskytovanie poradenstva pri M&A transakciách (fúzie a akvizície, pozn. red.).

Minimálne jedna zákazka musí zahŕňať poradenstvo v zdravotnom sektore alebo v sektore komerčného poistenia.

Ďalšou podmienkou je, aby odmena, ktorú firma za poskytnutie svojich služieb dostala, bola aspoň pri troch zákazkách 500 tis. eur bez DPH, jednotlivo za každú z nich.

Spoločnosť by mala mať skúsenosti aj so zastupovaním klienta v medzinárodnej investičnej arbitráži alebo v príprave podkladov pre takúto arbitráž. Rovnako tak ministerstvo vyžaduje aj audítorskú prax či skúsenosti s vyhotovením znaleckého posudku na určenie hodnoty podniku.

Poradenskú firmu bude vyberať Spoločnosť pre unitarizáciu. Služby poradcu nastúpia však až po tom, čo začne platiť transformačný zákon, ktorý upraví postup pri dobrovoľnom odkúpení akcií, a ktorý predpokladá aj úpravu vyvlastnenia.

Tender na ekonomické a právne poradenstvo je v časovom sklze, podľa predbežného harmonogramu sa mal skončiť už do 30. apríla tohto roka.

Vyhodené peniaze

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) považuje tri milióny eur za poradcu, ktorý zhodnotí kondíciou súkromných zdravotných poisťovní a rizikovosť ich vyvlastnenia za vyhodené peniaze.

Združenie očakávalo, že vláda poverí práve tohto poradcu aj vyhodnotením prínosov a rizík, ktoré sú spojené so zavedením jednej zdravotnej poisťovne.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská verí, že termín zavedenia jednej poisťovne sa neposunie. "Spúšťame verejné obstarávanie na toho, kto určí cenu zdravotných poisťovní. To je podstatné, proces ide ďalej,“ uviedla Zvolenská po rokovaní vlády. Ministerka sa mala pred svojimi kolegami zaviazať k tomu, že zabezpečí, aby Spoločnosť pre unitarizáciu ešte pred vyhlásením samotného verejného obstarávania zažiadala Úrad pre verejné obstarávanie o ex ante kontrolu.

Na margo poradcu uviedla, že je dôležité, aby mal dobré odborné zázemie v právnej i ekonomickej oblasti a mal skúsenosti s takouto rozsiahlou transakciou. Šéfka rezortu zdravotníctva je zároveň presvedčená, že podmienky, tak ako ich nastavili v tendri, nie sú diskriminačné.

Podľa ZZP však kabinet ani v jednej oblasti poradenstva neočakáva informáciu o tom, aký prínos bude mať unitárny systém pre pacienta či o návratnosti sumy za vyvlastnenie. V poradcovi vidí združenie príležitosť, ako presvedčiť vládu, že milióny eur potrebné na vyvlastnenie, sa dajú použiť v zdravotníctve aj iným spôsobom.

"Ak však vláda chce dokázať, že politické ambície nestoja nad záujmom daňovníkov, mala by chýbajúce vyhodnotenie prínosov a rizík unitárneho systému, z pohľadu prínosov pre zdravotníctvo, zahrnúť do podmienok pre záujemcov,“ uviedla prezidentka ZZP Katarína Kafková.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

Deficit verejných financií vlani výrazne vzrástol na 4,89 % HDP

VČERA - 10:01Ekonomické

Deficit rozpočtu verejnej správy SR sa v minulom roku výrazne zvýšil, keď prekročil 6 miliárd eur.

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

12:56 20.04.2024Ekonomické

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť.