• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Interblue je späť, od Slovenska chce ďalšie emisie

  • 13:15 30.05.2013
  • BRATISLAVA
Interblue je späť, od Slovenska chce ďalšie emisie

Firma Interblue Europe je opäť na scéne v súvislosti s plánovaným predajom prebytočný emisných kvót jednotiek AAU a žiada, aby jej ich Slovensko predalo 20 miliónov podľa pôvodnej zmluvy.

Slovensko však už zmluvu vypovedalo a aktuálne rokuje so Španielskom, ktorému by chcelo prebytočné emisné jednotky predať.

Interblue Europe namieta platnosť odstúpenia od pôvodnej zmluvy, ktorú SR uzavrela ešte s Interblue Group so sídlom vo Washingtone 13. novembra 2008 a koncom vlaňajšieho roka si objednala AAU jednotky. Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý dnes prerokuje vláda.

Požiadavka Interblue Europe je podľa šéfa envirorezortu Petra Žigu faktorom, ktorý v rokovaniach so Španielmi zohľadňujú. Nechcel špekulovať nad tým, čo Interblue Europe svojou súčasnou požiadavkou sleduje. Arbitráže sa Žiga neobáva. „Právne kancelárie, ktoré nás zastupujú v tejto veci, a sú to renomované právne kancelárie, nám dávajú dostatočné právne podklady na to, aby sme postupovali tak, ako postupujeme,“ povedal Žiga.

Podľa jeho slov je momentálne na trhu cena za jednu tonu jednotiek AAU asi 15 centov. Na otázku, či by nebolo lepšie teda jednotky predať za pôvodnú podstatne vyššiu sumu firme Interblue Europe, Žiga hovorí, že zmluvná strana Interblue (group-pozn SITA) neexistuje. „Ja nemám relevantného partnera, ktorý by preukázal nejaké relevantné právne nástupníctvo po americkej firme Interblue,“ dodal minister.

Spoločnosť Interblue Europe poslala 5. decembra 2012 písomnú objednávku na 20 miliónov jednotiek AAU v zmysle spomínanej zmluvy.
Slovensko malo platiť úroky z meškania

SR jej v odpovedi z 21. decembra 2012 odmietla vyhovieť objednávke v plnom rozsahu. Dôvodom je to, že spoločnosť Interblue Europe nepreukázala svoje právne nástupníctvo po spoločnosti Interblue. „Slovenská republika platne a účinne odstúpila od zmluvy oznámením o odstúpení zo dňa 10. marca 2010, v dôsledku čoho právne účinky zmluvy zanikli,“ uvádza sa v informačnom materiáli.

Spoločnosť Interblue Europe listom z 22. januára 2013 opakovane vyzvala Slovenskú republiku, aby jej ihneď po doručení listu predala objednané množstvo emisných kvót.

Spoločnosť Interblue Europe poverila právnym zastupovaním advokátsku kanceláriu Havel, Holásek & Partners s.r.o., ktorá 16. mája doručila ministerstvu životného prostredia opakovanú výzvu na splnenie povinnosti a dodanie objednaných AAU. MŽP však naďalej odporúča pokračovať v rokovaniach s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj a Španielskom s cieľom dosiahnuť konečnú dohodu o cene a podmienkach predaja o nepoužitých AAU a spôsobe použitia odplaty za AAU.

V zmluve, ktorú SR vypovedalo, sa pôvodne s Interblue Group dohodla na kúpnej cene 5,05 eura/ AAU. Na základe dodatku z 2. decembra 2008 sa zvýšila kúpna cena za AAU o jedno euro na 6,05 eura. Úhrada druhej časti kúpnej ceny bola podmienená tým, že Slovenská republika poskytne spoločnosti Interblue dokumenty preukazujúce riadne použitie finančných prostriedkov získaných z kúpnej ceny v súlade so Zelenou investičnou schémou.

V prípade omeškania Slovenskej republiky s vydaním pokynu na prevod dohodnutého počtu AAU podľa riadne doručenej objednávky spoločnosti Interblue bola SR v zmysle zmluvy povinná zaplatiť spoločnosti Interblue úrok z omeškania vo výške 0,05 percenta z kúpnej ceny neprevedeného počtu AAU za každý aj začatý deň omeškania s vydaním príkazu na prevod AAU.
Interblue Europe neposkytla Slovensku zábezpeku

Slovenská republika dostala faxom 12. januára 2010 oznámenie, podpísané štatutárnymi zástupcami konajúcimi v mene spoločnosti Interblue. Informovali, že všetok majetok, pohľadávky a záväzky, ako aj zmluvy a zmluvné práva a povinnosti boli prevedené na spoločnosť INTERBLUE GROUP (EUROPE) AG so sídlom vo švajčiarskom meste Zug.

Spoločnosť sa údajne stala právnym nástupcom spoločnosti Interblue. Napriek opakovaným žiadostiam Slovenskej republiky spoločnosť Interblue Europe nepreukázala svoje právne nástupníctvo po spoločnosti Interblue. Navyše, spoločnosť Interblue Europe odmietla zaplatiť Slovenskej republike doplatok ku kúpnej cene vo výške jedného eura za AAU prevedené na Interblue podľa Zmluvy v celkovej výške 15 miliónov eur. Tvrdila, že SR nesplnila podmienky na úhradu tejto platby.

Vzhľadom na neistotu okolo právneho nástupníctva spoločnosti Interblue Europe a neplnenie jej zmluvných povinností vyjadrila Slovenská republika v liste z 19. januára 2010 svoje obavy z toho, či bude spoločnosť Interblue Europe schopná riadne a včas zaplatiť kúpnu cenu za doposiaľ neprevedené AAU v zmysle zmluvy. Preto v súlade s príslušnými ustanoveniami Obchodného zákonníka, ktorým sa zmluva riadi, Slovenská republika vyzvala spoločnosť Interblue Europe, aby jej poskytla dostatočnú zábezpeku na zaplatenie kúpnej ceny 176 750 000 eur za dovtedy neprevedené (nepredané) AAU. Keďže spoločnosť Interblue Europe neposkytla Slovenskej republike na základe jej žiadosti žiadnu zábezpeku, listom z 10. marca 2010 odstúpila od zmluvy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

DNES - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

DNES - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.