• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

3 nové spôsoby, ako využiť koreniny

  • 18:36 14.04.2016
  • Bratislava
3 nové spôsoby, ako využiť koreniny

Koreniny nemusia slúžiť len na ochutenie jedál. Prezradíme vám, ako môžete tie najpopulárnejšie druhy využiť ako doplnky stravy, ošetrenie pleti alebo prísady vo varení.

1. Doplnky stravy

Škorica

Škorica poskytuje vlákninu, železo, vápnik a mangán a ponúka mnoho výhod, než len zlepšenie chuti. Bolo tiež preukázané, že má významný vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. Ako niekoľko štúdií ukázalo, môže pomôcť regulovať hladinu glukózy v krvi a krvný tlak u pacientov s diabetom 2. typu.

Čítajte: Škorica nie je obyčajné korenie! Poznáte všetky jej zdravotné výhody?

Bolo tiež zistené, že škoricový extrakt zvyšuje citlivosť na inzulín u myší, a tak môže pomôcť potlačiť chuť na sladkosti.

Zázvor

Ponúka celý rad priaznivých účinkov na zdravie. Látky, ktoré obsahuje, ako je shogaol a zingerone poskytujú protizápalové účinky, ktoré pomáhajú bojovať proti kašľu a znižovať bolesť z artritídy. Štúdie preukázali, že konzumácia 2 g zázvoru denne môže zmierniť bolesť súvisiacu s cvičením o 25 percent.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

2. Koreniny na liečbu kože

Kurkuma

Kurkuma je bohatá na antioxidačný kurkumín, ako aj iné protizápalové látky. Pomáha redukovať hyperpigmentáciu, akné a rozjasňuje pleť. Ako korenie bohaté na antioxidanty pomáha bojovať s voľnými radikálmi pre zjemnenie textúry pleti a vrások. Môžete pridať štipku kurkumy do svojho denného hydratačného krému alebo séra, alebo ju môžete zmiešať s kokosovým olejom do prírodného krému.

Čítajte: Skvelá kurkumová maska na tvár – porazte akné, vrásky a tmavé kruhy pod očami

Ďatelina lúčna

Ďatelinu používali bylinkári na upokojenie príznakov ekzému, ako je začervenanie, svrbenie a šupinatá koža. Pomáha eliminovať toxíny v krvi, ktoré sú pravdepodobne zodpovedné za vyvolanie zápalu. Môžete nájsť masti s 10 až 15 percentným obsahom ďateliny.

Škorica

Škorica stimuluje krvný obeh. Má schopnosť priniesť živiny a kyslík do kože a tiež bojovať s baktériami. Môžete si vytvoriť zmes zo škorice a medu a naniesť ju na pupienky ako domáci liek na akné. Ak sa vám zdá zmes príliš lepkavá, primiešajte trochu kokosového oleja.

Čítajte: Med a škorica: Dokonalá kombinácia, ktorá robí zázraky

Čierne korenie

Čierne korenie môže byť použité na odstránenie čiernych bodiek. Môžete si vytvoriť exfoliačnú masku tým, že skombinuje lyžicu čierneho korenia a lyžičku jogurtu. Naneste zmes na postihnuté oblasti a nechajte pôsobiť po dobu 5 až 10 minút. Následne tvár opláchnite.

3. Varenie s korením

Klinčeky

Klinčeky majú najvyšší obsah antioxidantov spomedzi všetkých druhov korení. Účinná látka eugenol sa používa ako lokálne anestetikum a antiseptikum. Je možné ich použiť na dochucovanie šunky a bravčoviny. Tiež sa hodia so škoricou do ovsených vločiek, čaju alebo pečených jabĺk.

Kapsaicín

Táto látka, ktorá sa nachádza v papričkách pomáha zmierniť bolesť. Môže byť tiež použitá na pomoc pri chudnutí tým, že potláča chuť do jedla a zvyšuje spaľovanie kalórií po jedle. Výskum ukázal, že môže tiež znížiť hromadenie telesného tuku.

Čítajte: Kajenské korenie ako prvá pomoc: Zastaví krvácanie

Ak chcete zabezpečiť, aby bolo sušené korenie účinné, používajte iba balenia, ktoré majú menej ako dva roky, boli uložené v tme a suchu. Korenie môže ľahko pomôcť dochutiť potraviny bez ďalšej soli alebo cukru. Teraz, keď ste sa naučili ďalšie výhody, môžete experimentovať a vytvoriť zdravé a chutné pokrmy.

Zdroj: info.sk, TM, mindbodygreen.com, livestrong.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

VČERA - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

VČERA - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.