• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Politici môžu mať nové majetkové priznania, Smer má výhrady

  • 15:44 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Politici môžu mať nové majetkové priznania, Smer má výhrady

Vládny Smer-SD má výhrady k novele zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali majetkové priznania po novom.

Návrh právnej normy, na príprave ktorej sa podieľali zástupcovia všetkých parlamentných strán, v stredu na poslaneckom grémiu dostali strany na pripomienkovanie.

Smer-SD má podľa poslanca Otta Brixiho problém s oceňovaním majetku. "Dostávame sa do roviny znaleckých posudkov, a do akej miery budú tieto znalecké posudky relevantné, to všetko je spochybniteľné a zbytočne vyvoláva negatívnu emóciu zo strany verejnosti," vysvetlil Brixi. Podľa jeho slov by mohlo dochádzať v nezrovnalostiam pri ohodnocovaní majetku, čo by viedlo ku konfliktom.
Za dar by sa považovala aj vec v hodnote nad 50 eur

Strane Roberta Fica sa nepáči ani ustanovenie, podľa ktorého by sa za dar považovala nehnuteľnosť alebo hnuteľná vec v hodnote nad 50 eur. "Človek dostáva množstvo vecí od známych či kamarátov, knihu, alkohol či inú drobnosť, mnohé môžu mať hodnotu vyššiu ako 50 eur.

Mohol by byť problém zverejňovať to, keďže to môže odmietnuť druhá strana," konštatoval Brixi. Smer-SD nesúhlasí ani s navrhovanými opakovanými každomesačnými pokutami pre verejných funkcionárov, ktorí nepodajú majetkové priznanie.

Podľa Brixiho ustanovenie pôsobí šikanózne, prihovára sa za to, aby po prvej pokute o ďalšej sankcii rozhodol výbor po stanovenom termíne, dokedy by musel funkcionár podanie opakovane predložiť. "Som za to, aby sa majetok určoval všeobecne, typovo aj druhovo, ale aby sme aj z pohľadu ochrany vlastného súkromia zverejňovali aká banka, aký konkrétny typ vecí, viete, doba je zlá a politici sú tak exponovaná skupina ľudí, že to môže byť aj na škodu veci," komentoval Brixi ďalšiu výhradu.

Vďaka detailným vysvetlivkám by mali podľa návrhu funkcionári povinnosť uvádzať podrobné informácie o svojom majetku, a to aj jednotlivé predmety, ak ich hodnota bude väčšia ako 10-tisíc eur. Verejnosť by sa po novom mala dozvedieť aj názvy bánk, kde majú verejní funkcionári uložených viac ako 10-tisíc eur.
Podľa poslanca za Smer je ustanovenie šikanózne

Brixi rovnako nesúhlasí s tým, aby sa zvyšovala zaťaženosť ústavného súdu. Návrh totiž umožňuje, aby sa na ústavný súd mohla obrátiť aj menšina poslancov s odvolaním proti nekonaniu výboru.

Predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého protinávrh Smeru-SD prekvapil, keďže zástupcovia Smeru-SD boli súčasťou pracovnej skupiny pripravujúcej právnu normu.

"Sú tam niektoré body, bez ktorých to pre mňa stráca zmysel, pretože nemá význam kryť kozmetické zmeny," konštatoval Beblavý. Nekonkretizoval ustanovenia, ktorých sa to týka, aby nezabránil dohode. "Ešte stále verím, že sa môžeme dohodnúť," poznamenal. Beblavý chce podľa vlastných slov urobiť všetko preto, aby bol návrh schválený v čo najlepšej forme.

Ak sa strany na zmenách v majetkových priznaniach dohodnú, konečný návrh s podpismi všetkých parlamentných politických subjektov predložia na septembrovú schôdzu parlamentu. Majetkové priznania by sa tak po novom podávali v roku 2014.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.