• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Minister Glváč chce odtajniť dokumenty o tunelovaní VSS

  • 15:27 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Minister Glváč chce odtajniť dokumenty o tunelovaní VSS

Minister obrany Martin Glváč chce odtajniť dokumenty, ktoré sa týkajú podozrení tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 až 2010.

Ako povedal v stredu novinárom po rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru, urobí tak po konzultácii so šéfom Národného bezpečnostného úradu a prokurátorom. „Nechcel by som narušiť vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní, aby som nespôsobil škody, ktoré by sa nedali napraviť,“ povedal.

Glváč nepozná iný motív, ktorý je za celou kauzou, okrem osobného vybavovania si účtov bývalého a súčasného vedenia vojenského spravodajstva. Možno sú za kauzou podľa neho aj šliapnutia na podnikateľské aktivity.

Minister sa doteraz nepýtal vysokých funkcionárov spravodajskej služby Ľubomíra Skuhru a Juraja Šeba na zverejnené fotky, na ktorých sú s bývalým pobočníkom Jána Slotu Georgeom Gansém v Benine. Zdôvodnil to tým, že sa snažil v posledných dňoch dopátrať, či dochádzalo vo VSS k tunelovaniu. „Do konca týždňa sa s nimi budem rozprávať,“ prisľúbil.

Parlamentný brannobezpečnostný výbor podľa jeho predsedu Jaroslava Bašku v stredu nehovoril o veciach, ktoré sú v kompetencii výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, aj keď v niektorých pasážach to tak podľa neho možno aj bolo.

Ako povedal novinárom po rokovaní, výbor požiadal ministra obrany o maximálne poskytnutie súčinnosti orgánom činným v trestnom konaní pri vyšetrovaní podozrivého nakladania s majetkom vojenských spravodajských služieb. Rokovanie bolo v režime dôverné, preto médiá na rokovaní nemohli byť.

Podľa Bašku výbor hovoril o tom, o čo požiadali opoziční poslanci, ktorí chceli jeho rokovanie, teda aby minister obrany vysvetlil postup ako doteraz konal v celej kauze. „O tomto sme sa bavili,“ povedal s tým, že výbor bude zaujímať, ak prokuratúra vznesie konkrétne obvinenia.

Predsedovi výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva sa ozvali viacerí svedkovia, ktorí chcú v kauze vypovedať. Baškovi sa však žiaden neprihlásil. K tunelovaniu malo dochádzať, keď ministrom obrany bol práve Baška.

Jeho si však ako bývalého ministra výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva nikto nezavolal. Baška tvrdí, že ak by vtedy o podozreniach vedel, určite by konal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

VČERA - 19:53Domáce

Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť.