• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

OECD znížila odhad rastu krajiny, eurozóna ostáva v recesii

  • 15:12 29.05.2013
  • PARÍŽ
OECD znížila odhad rastu krajiny, eurozóna ostáva v recesii

Globálna ekonomika podľa najnovšej pravidelnej polročnej prognózy Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v tomto roku posilní o 3,1 % a v budúcom roku sa jej rast zrýchli na úroveň 4 %.

V porovnaní s novembrom tak organizácia prognózu rastu svetového hospodárstva mierne zhoršila. Vtedy totiž predpovedala, že v tomto roku globálna ekonomika posilní o 3,4 % a v budúcom o 4,2 %.

Motorom globálneho rastu je podľa OECD americká ekonomika. Podľa predikcie OECD hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku posilní o 1,9 % a v roku 2014 sa jeho rast zrýchli na úroveň 2,8 %. Išlo by o najlepší rast ekonomiky USA od roku 2005.
OECD znížila odhad rastu Slovenska

Slovenská ekonomika v tomto roku porastie pomalšie ako o jedno percento. K tomuto tvrdeniu centrálnej banky a bankových analytikov sa v stredu pridala aj OECD, ktorá znížila odhad rastu slovenského hospodárstva v tomto roku na 0,8 %.

Naposledy koncom vlaňajška v rámci hodnotiacej správy pre Slovensko predpovedala OECD pre rok 2013 ešte hospodársky rast o 2 %. Mierne oživenie hospodárstva organizácia očakáva v roku 2014, kedy by mal hrubý domáci produkt stúpnuť o 2 %. V decembri však ešte pre budúci rok predpovedala Slovensku rast o 3,4 %.

"Ekonomika trpí náročným externým prostredím a fiškálna konsolidácia zároveň zaťažuje domáci dopyt,“ konštatuje vo svojej aktuálnej ekonomickej predikcii o slovenských vyhliadkach OECD. Podľa organizácie bude pritom slovenský export v tomto roku stúpať vďaka silnejšiemu svetovému obchodu a postupnému oživovaniu v eurozóne.

Na druhej strane však súkromná spotreba ostane utlmená pre rastúcu nezamestnanosť, nízky rast miezd a pokračujúcu konsolidáciu. Tá je podľa OECD nastavená tak, aby sa Slovensko dostalo z procedúry nadmerného deficitu a zabránila verejnému dlhu prekročiť ďalšie limity ústavnej dlhovej brzdy.

OECD v rámci svojej prognózy upozorňuje aj na oblasti, na ktoré by sa mala krajina sústrediť. "Zlepšovanie využívania európskych štrukturálnych fondov by mohlo poskytnúť želaný impulz. Zároveň je nevyhnutné posilňovať aktívne politiky trhu práce, aby sa cyklická nezamestnanosť nezačala meniť na štrukturálnu,“ konštatuje sa v materiáli.

Slabý hospodársky rast sa totiž podľa OECD podpíše aj pod nárast nezamestnanosti na tohtoročných 14,6 % a budúcoročných 14,7 %. Zároveň však bude pôsobiť aj na pomalší rast cien. Inflácia by na Slovensku podľa organizácie mala klesnúť v tomto roku na 1,7 % a v budúcom roku by mala byť ešte o 0,1 percentuálneho bodu nižšia.
Eurozóna zostane druhý rok v recesii

Naopak eurozóna podľa OECD zostane druhý rok v recesii. Organizácia prognózuje, že v tomto roku sa jej hospodárstvo zmenší o 0,6 %, ale v budúcom roku už o 1,1 % vzrastie. Výhľad je však v rámci jednotlivých krajín 17-členného bloku rôzny.

HDP Nemecka, ktoré je najväčšou ekonomikou Európskej menovej únie, sa podľa OECD zväčší aj v tomto roku, a to o 0,4 %, a v budúcom roku sa jeho rast zrýchli na úroveň 1,9 %.

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj ďalej uviedla, že sľub japonskej centrálnej banky agresívne zväčšiť svoje menové stimuly pomôže hospodárstvu krajiny v tomto roku vzrásť o 1,6 %.

V prípade Číny však organizácia prognózu zhoršila a predpovedá, že jej HDP v roku 2012 stúpne o 7,8 %, pričom predošlá predikcia rátala s rastom o 8,5 %.

OECD zhoršila aj svoju predpoveď rastu ruskej ekonomiky. Pôvodne očakávala jej tohtoročný rast o 3,8 %, teraz ráta iba s rastom o 2,3 %. V budúcom roku podľa organizácie hospodárstvo Ruska vzrastie o 3,6 %. Predošlá predikcia naznačovala rast o 4 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.