• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Konkurencieschopnosť Slovenska sa za rok nezlepšila

  • 13:58 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Konkurencieschopnosť Slovenska sa za rok nezlepšila

Konkurencieschopnosť Slovenska sa v tomto roku v porovnaní s vlaňajškom ani nezlepšila, ani nezhoršila.

Vyplýva to z výsledkov Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík 2013, podľa ktorej sa Slovensko umiestnilo na 47. priečke rebríčka, pričom bolo celkovo hodnotených 60 krajín a zaznamenalo tak rovnakú pozíciu v rebríčku ako vlani.

"Jeden z dôvodov, prečo sme zostali na tom istom mieste je to, že sme neboli schopní urobiť zásadnejšie opatrenia, ako robili iné krajiny,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc.

V porovnaní s najbližšími susedmi je Slovensko v kvalite podnikateľského prostredia za Poľskom, ktoré skončilo na 33. priečke a za Českou republikou, ktorá skončila 35. Za Slovenskom sa tento rok umiestnilo Maďarsko, ktoré obsadilo 50. priečku.

"Treba pripomenúť, že Slovensko patrilo v rokoch 2007 až 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30 miesto), čo sa nám vôbec za ostatné roky nepodarilo udržať,“ upozorňuje Nadácia F. A. Hayeka. "Súčasní politickí predstavitelia nejakým zásadným spôsobom oproti iným krajinám neprispeli k vyššej konkurencieschopnosti našej republiky,“ dodáva v súvislosti s prepadom v rebríčku Pošvanc.

Umiestnenie krajín na prvých štyroch priečkach konkurenčnej schopnosti sa zmenilo len mierne a najlepší si len vymenili svoje miesta. Spojené štáty americké boli tento rok prvé, nasledované Švajčiarskom, Hongkongom a Švédskom. "Pozíciu svetových lídrov v konkurencieschopnosti potvrdili okrem nich i Singapur, Nórsko či Kanada. V prvej desiatke sa umiestnili ešte Spojené arabské emiráty, Nemecko a Katar,“ informuje Nadácia F. A. Hayeka.

Najväčšími výzvami pre rast konkurencieschopnosti Slovenska v najbližších rokoch podľa Svetovej ročenky konkurencieschopnosti sú zlepšenie efektívnosti verejnej správy, zníženie korupcie a zvýšenie transparentnosti či znovunastolenie dôveryhodnosti v justíciu. Rovnako by Slovensku podľa autorov štúdie pomohlo zlepšenie efektívnosti vzdelávania, podpora inovácií a výskumu a výšenie flexibility na trhu práce. "Medzi ďalšie výzvy je možné opäť zaradiť potrebu znižovania regulačného a administratívneho zaťaženia podnikania na Slovensku,“ dodávajú autori štúdie.

Svetovú ročenku konkurencieschopnosti (World Competetiveness Yearbook) zverejňuje každoročne švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci s desiatkami mimovládnych organizácií, ktoré za Slovensko zastupuje bratislavská Nadácia F. A. Hayeka. Autori štúdie posudzujú konkurencieschopnosť jednotlivých krajín z hľadiska ekonomického vývoja, efektívnosti vlády, efektívnosti podnikov a úrovne infraštruktúry. V rámci aktuálneho vydania rebríčka pochádzali štatistické vstupy o vývoji ekonomiky Slovenska hlavne z roku 2012, pričom osobnosti z podnikateľskej sféry hodnotili konkurencieschopnosť Slovenska v prvom štvrťroku daného roka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.