• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Poliačik za výrok o heroínovom propagandistovi žaluje Pašku

  • 16:42 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Poliačik za výrok o heroínovom propagandistovi žaluje Pašku

Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Poliačik podal žalobu na predsedu parlamentu Pavla Pašku na ochranu osobnosti a ľudskej dôstojnosti.

Od predsedu národnej rady za jeho výroky žiada Poliačik písomné ospravedlnenie.

"Predseda parlamentu prekrúcal moje slová a zámerne sa snažil vykresliť ma ako človeka, ktorý velebí a dokonca propaguje užívanie drog, čo som niekoľkokrát povedal, že tomu tak nie je. Som presvedčený o tom, že pán Paška si bol vedomý, že tomu tak nie je a urobil tak zámerne," uviedol Poliačik.

Paška tak podľa neho poškodil vážnosť akýchkoľvek jeho ďalších výrokov v politike. "A nemyslím si, že je správne, aby ľudia, aj vrcholoví predstavitelia štátu, zámerne klamali o niekom so snahou očierniť ho," dodal poslanec za SaS.

V žalobe Poliačik spomína dva Paškove výroky. Poslanec za SaS ešte v marci Pašku a premiéra Roberta Fica vyzval, aby prestali klamať o jeho osobe. "Inak vás zažalujem za poškodzovanie dobrého mena. Ak s tým neprestanete okamžite, pôjde to na súd," povedal 12. marca Paškovi Poliačik. "Môžem dať hlasovať o tom, že ste s drogami vysporiadaný? Pravdepodobne nie," reagoval v pléne parlamentu Paška.

Poliačik v marci viackrát čelil poznámkam od Pašku a Fica o jeho užívaní drog. Poliačik v jednom rozhovore v minulosti priznal, že v mladosti vyskúšal tvrdé drogy. Paška 12. marca pred novinármi nazval Poliačika "neúnavným heroínovým propagandistom", ktorý po poslednom poslaneckom grémiu sršal vtipom a novinárom hovoril, ako Paška skrotol a zmenil názor a akí sú v Smere-SD amatéri, keď umožnili opozícii prerušiť všeobecným súhlasom schôdzu. „Ani som neskrotol, ani som nezmenil názor,“ poznamenal vtedy Paška.

Prečo trestné oznámenie podáva Poliačik s viac ako dvojmesačným odstupom vysvetlil nasledovne: "Ja nemám možnosť vlastnou hlavou zháňať si vedľajšie zdroje na to, aby som si platil právnikov. To znamená, náš právnický tím musel najprv vyriešiť všetky problémy, ktoré sú spojené s chodom parlamentnej schôdze a až potom som im mohol zadať vypracovanie žaloby, ktorá je mojou osobnou záležitosťou".

Poslanci majú výrokovú imunitu, môžu však čeliť civilnej žalobe

Poslancom po postupnom obmedzení imunity zostala už len imunita na výroky pri výkone funkcie poslanca, ktoré prednášajú v Národnej rade Slovenskej republiky alebo v jej orgáne. Za takéto výroky nemožno poslanca trestne stíhať, a to ani po zániku jeho mandátu.

Napriek zachovaniu tzv. výrokovej imunity však môžu poslancov ich slová priviesť do problémov - nie však pred trestnými orgánmi, ale pred civilným súdom. Výroková imunita totiž nevylučuje, že človek, ktorý sa nimi cíti byť dotknutý, nemôže podať žalobu na ochranu osobnosti a ľudskej dôstojnosti tak, ako to urobil poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Poliačik za vyjadrenia predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) na jeho adresu.

"Domnievam sa, že občianskoprávna zodpovednosť poslancov existuje a teda je možné sa domáhať ochrany osobnosti," povedal odborník na ústavné právo Marián Giba. O imunite na výroky podľa neho možno hovoriť len v súvislosti s výkonom funkcie poslanca a týka sa najmä trestného práva.

V prípade, že takúto žalobu za výroky politika bude posudzovať súd, mal by podľa Gibu prihliadať v prvom rade na to, či bol výrok prednesený v súvislosti s výkonom funkcie poslanca.

"V takom prípade bude na jeho zvážení, či ponechá väčší priestor pre slobodný výkon mandátu, alebo či išlo o výrok, ktorý nijako nesúvisí s výkonom mandátu poslanca a ktorý mohol zasiahnuť do práva na ochranu osobnosti iného poslanca," vysvetlil Giba. V takom prípade by mohol súd takú civilnú žalobu uznať.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.