• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Modré barety majú medzinárodný deň

  • 9:07 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Modré barety majú medzinárodný deň

Príslušníci tzv. Modrých baretov, teda mierových síl Organizácie Spojených národov po celom svete dnes už po jedenásty raz oslavujú tradičný medzinárodný deň.

Pôsobenie týchto jednotiek sa začalo v roku 1948, keď Bezpečnostná rada OSN schválila rozmiestnenie vojenských pozorovateľov na Blízkom východe.

Ich úlohou bolo monitorovať prímerie medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi. Odvtedy sa uskutočnilo už 67 takých mierových operácií. Pamätný deň mierových síl OSN stanovili na 29. mája symbolicky - ako pripomienku spomínaného historicky prvého rozmiestnenia týchto jednotiek.

Aktuálne sú Modré barety nasadené v 16 misiách na štyroch kontinentoch sveta. Celkovo ich tvorí 111 tisíc vojakov a policajtov zo 116 krajín, medzi ktorými sú aj Slováci. Na Cypre máme v misii UNFICYP 159 vojakov pod zástavou OSN. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkmi, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove. Ďalší dvaja príslušníci ozbrojených síl sú v pozorovateľskej misii UNTSO na Blízkom Východe.

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa mierových síl OSN chcem vyjadriť úctu a poďakovať všetkým tým, ktorí sa za uplynulých 20 rokov postavili výzve a odchádzali a odchádzajú plniť svoje povinnosti za hranice našej vlasti. Spomeňme si na tých mierotvorcov, ktorí nielen pod modrou vlajkou OSN robili a stále robia dobré meno Slovensku a obetujú všetko svoje úsilie, aby pomohli obyvateľstvu v ťažko skúšaných krajinách. Som presvedčený, že s plnením nášho poslania a povinností, ku ktorým sme viazaní členstvom v OSN, ale aj Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, sa aj v budúcnosti vyrovnáme s odhodlaním a so cťou,” uviedol minister obrany Martin Glváč.
Najväčšia obeta vlasti

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka je dnešný deň venovaný všetkým 16 tisícom slovenských mužov a žien v uniformách, ktorí plnili a plnia neľahké úlohy v zahraničných operáciách. Je spomienkou na hrdinov, ktorým nebol ľahostajný osud iných a pôsobili vo väčšine prípadov v mimoriadne ťažkých bezpečnostných a klimatických podmienkach.

Slovenskí vojaci okrem historicky najstaršieho typu misie pod zástavou OSN boli nasadení aj do operácií NATO, EÚ či pozorovateľských misií OBSE. „Pri tejto príležitosti treba spomenúť aj 54 príslušníkov našich ozbrojených síl, ktorí v zahraničných mierových misiách a vojenských operáciách položili svoje životy. Priniesli tú najväčšiu obetu na oltár vlasti pri reprezentovaní svojej krajiny,“ vyhlásil Vojtek.

Medzinárodný deň mierových síl OSN sa každoročne oslavuje vo francúzskom Lyone a švajčiarskej Ženeve. Zástupcovia slovenských veteránov sa tento rok zúčastňujú na centrálnych oslavách, ktoré zorganizovali v Poľsku.
„Slúžiť na ochranu mieru, slobody a demokracie je asi pre každého človeka česť,“ hovorí na margo doterajšieho pôsobenia Slovákov v misiách predseda Únie vojnových veteránov SR Pavel Marko.
Inovujú postupy a stratégie

Mierové sily podľa viedenskej informačnej služby OSN dostávajú čoraz viac požiadaviek na nasadenie do mnohorozmerných operácií, aby pomohli krajinám pri prechode z konfliktu do mieru.

Pritom sa výrazne zameriavajú na civilistov a najmä na najcitlivejšie skupiny z nich - ženy a deti. „Mierové jednotky OSN inovujú svoj postup a stratégiu, aby sa vyrovnali s novými hrozbami, profesionálne zvládli nové nepredpokladané výzvy a priniesli trvalý mier do krajín ničených vojnou,“ uvádza informačná služba OSN.

Príklad nového prístupu vidieť v Konžskej demokratickej republike, kde Bezpečnostná rada povolila rozmiestnenie „Intervenčnej brigády“ ako aj neozbrojených lietadiel bez posádky, aby zlepšila schopnosť organizácie operovať v tomto rozľahlom regióne.

Mierové jednotky v Mali budú pracovať v ťažkých podmienkach, keďže v krajine operujú ozbrojené skupiny, ktoré ohrozujú národnú a regionálnu bezpečnosť. Misia pomôže stabilizovať krajinu, posilniť národné zmierenie a chrániť civilistov.

Mierové sily OSN taktiež prispievajú k reforme národných inštitúcií podieľajúcich sa na právnom štáte. Posilňovaním polície, súdov a správy väzenského systému mierové sily OSN budujú dôveru v miestne orgány. Spravodlivý a predvídateľný systém právneho štátu naopak prispieva k stabilite a trvalo udržateľnému rozvoju ešte dlhý čas po tom, ako jednotky z krajiny odídu. „Hoci vítame tieto pokroky, uvedomujeme si, oblasť udržiavania mieru bude so sebou vždy prinášať riziká. Neznámi útočníci nedávno prepadli a zabili príslušníkov mierových síl v KDR, v Sudáne a Južnom Sudáne a na Blízkom východe boli zadržiavaní príslušníci modrých prílb,“ pripomenula informačná služba OSN. Minulý rok zomrelo stojedenásť príslušníkov mierových jednotiek, pričom počas celej 65-ročnej histórie nasadenia mierových síl OSN prišlo o život viac ako 3 100 príslušníkov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.