• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Vek Slovákov závislých od drog klesá, skúšajú ich už žiaci

  • 7:01 29.05.2013
  • BRATISLAVA
Vek Slovákov závislých od drog klesá, skúšajú ich už žiaci

Súčasné drogové prostredie na Slovensku sa oproti minulosti zmenilo.

Kým povzbudzujúcou správou je, že na Slovensku sa z drogovej závislosti lieči čoraz viac užívateľov drog, smutnou informáciou je, že ich vek klesá.

Uvádza sa tak v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla Eva Slováková z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.

Dominantné postavenie na drogovom trhu má marihuana. "Jej užívanie vykazuje alarmujúce čísla najmä u stredoškolákov," píše sa v tlačovej správe.

Kým v roku 1995 malo skúsenosť s touto drogou necelých 9 percent z nich, v roku 2011 prieskum ukázal, že až 27 percent stredoškolákov túto drogu vyskúšalo.

Európska správa o drogách za rok 2013 uvádza, že v roku 2011 absolvovalo liečbu závislosti až 1,2 milióna Európanov. Tento počet je rekordný. Podobný rastúci trend liečení drogovo závislých zaznamenávame aj na Slovensku, v roku 2011 absolvovalo liečbu v ústavných zdravotníckych zariadeniach 1 609 ľudí. Takmer polovica z nich sa liečila prvýkrát a takmer tri štvrtiny z nich mali menej ako 20 rokov.

Medzi liečenými mali najväčšie zastúpenie užívatelia stimulačných látok a tí, ktorí si drogu dávali injekčne. "Žiaľ, v Slovenskej republike narastá trend užívania psychoaktívnych látok, vrátane kombinácie nelegálnych látok s legálnymi, akými sú alkohol alebo kontrolované lieky na predpis," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Alarmujúci je podľa rezortu aj klesajúci vek tých, ktorí drogu užili prvýkrát. Viaceré prieskumy poukazujú na to, že s alkoholom a tabakom sa stretávajú už desaťročné deti a skúsenosti s nelegálnymi drogami majú žiaci posledných ročníkov základných škôl, prípadne študenti prvých ročníkov stredných škôl.

Riaditeľ Odboru koordinácie protidrogovej stratégie a monitorovania drog na ministerstve zdravotníctva Imrich Šteliar hovorí, že v roku 2011 sa z drogovej závislosti liečilo až 14 detí vo veku do 14 rokov. Najčastejšie išlo o závislosť od marihuany, prípadne o problémy s prchavými látkami. V skupine tínedžerov sa počet liečených zvýšil až 20-násobne, liečbu absolvovalo 302 mladých a viac ako tretina z nich práve pre kanabis.

Vo finálnej fáze prípravy je Národná protidrogová stratégia 2013 - 2020, ktorá má prevencii a boju proti drogám pomôcť. Jej hlavnou úlohou je znížiť dopyt po drogách, potlačiť drogovú kriminalitu a nelegálny trh s drogami. Zlepšiť má tiež šírenie výsledkov monitorovania a dôsledne ich využiť pri tvorbe opatrení. "Musíme pôsobiť preventívne, vrátane nežiaducich sprievodných sociálnych javov, ktoré súvisia s užívaním drog," dodáva Zvolenská.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

VČERA - 19:53Domáce

Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť.

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov

VČERA - 18:07Domáce

Vláda schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace.