• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Voľba šéfa NKÚ nebola, opozícia stiahla svojho kandidáta

  • 19:09 28.05.2013
  • BRATISLAVA
Voľba šéfa NKÚ nebola, opozícia stiahla svojho kandidáta

V poradí piata voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v aktuálnom volebnom období sa dnes v parlamente neuskutočnila.

SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd pred hlasovaním stiahli svojho kandidáta Maroša Žilinku, ktorý bol jediným nominantom na funkciu.

Strany Ľudovej platformy tak urobili potom, ako Smer-SD neodsúhlasil verejnú voľbu šéfa NKÚ a presadil tajné hlasovanie. "Ak vás niekto štyrikrát oklame, tak piatykrát hovoríme - urobme verejnú voľbu," komentoval opozičnú požiadavku na verejnú voľbu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.
Podľa Freša sa Slovensko vracia do čias Mečiarovej éry

Ďalšieho kandidáta na post šéfa NKÚ už Ľudová platforma podľa jeho slov hľadať nebude. Slovensko sa nezvolením predsedu NKÚ ani na piaty pokus podľa Freša vracia do čias Mečiarovej éry, keď zahraničie Slovensko označovalo za čiernu dieru.

Vládny Smer-SD v rozprave vyčítal Žilinkovi jeho stranícku príslušnosť, poslanec Anton Martvoň spochybnil Žilinkovu nezávislosť, keďže v parlamentných voľbách kandidoval za KDH a pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra. "Pán Žilinka nikdy nebol členom KDH, kandidoval ako nestraník," reagoval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Žilinku označil za apolitického odborníka napriek tomu, že bol v minulosti štátnym tajomníkom. Hrušovský upozornil, že vládny Smer-SD nedodržiava predvolebné sľuby. "Pozície, ktoré Smer-SD opozícii sľuboval, doteraz nie sú obsadené opozičným kandidátom," konštatoval predseda poslaneckého klubu KDH.

Predseda SDKÚ-DS Frešo Martvoňovi pripomenul, že terajší predseda NKÚ Ján Jasovský pôsobil ako minister dopravy v tretej vláde Vladimíra Mečiara. Jasovský do funkcie nastupoval priamo z parlamentu, kde bol poslancom za ĽS-HZDS.
Smer dal opozícii podmienky

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá dvakrát neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom.

Smer-SD a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral.

Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie.

Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS).

Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.