• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako používať esenciálne oleje proti bolesti hlavy

  • 18:21 21.03.2016
  • Bratislava
Ako používať esenciálne oleje proti bolesti hlavy

Kto z nás v dnešnej dobe nezažil bolesť hlavy? Zvyčajne ju chceme mať rýchlo za sebou a vtedy siahneme po tabletkách alebo domácich receptoch. Ak ani jedno nezaberá, máme pre vás ďalší účinný tip - vyskúšajte silu esenciálnych olejov.

S esenciálnymi olejmi si väčšina z nás spája príjemnú vôňu, ale nie liečivé účinky. Pritom by sme liečivú silu týchto výťažkov rozhodne podceňovať nemali. Dokážu pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch a jedným z nich je aj bolesť hlavy.

Levanduľový olej

Levanduľa má preukázané analgetické a terapeutické účinky. Má tiež vplyv na hladinu serotonínu, čo je neurotransmiter, ktorý reguluje pocit bolesti. Ľudia, u ktorých sa migrény opakujú, majú zvyčajne nízke hladiny serotonínu. Levanduľový olej zvlášť pomôže pri bolesti hlavy, ktorá je spojená s neurologickou poruchou – depresiou, úzkosťou, stresom.

Čítajte: Esenciálne oleje: 10 zaujímavých tipov ich využitia

Tip na použitie: Levanduľový olej je najvhodnejšie použiť hneď, ako bolesť nastúpi. Keď bolesť prepukne naplno, olej nemá dostatočne silný efekt.

Mätový olej

Má sviežu, povzbudzujúcu vôňu, ktorá upokojuje nervy. Pri lokálnej aplikácii pocítite mierne brnenie, chladivý pocit na pokožke a zlepšenie krvného obehu, ktoré vyústi do postupnej relaxácie svalov. Mätový olej je obzvlášť vhodné použiť, ak bolesti spôsobujú nervové kontrakcie.

Čítajte: Kedy signalizuje bolesť hlavy vážnejší problém? Spoznajte 8 varovných príznakov včas!

Je veľmi účinný aj pri aplikácii na zadnú stranu krku a pri masáži.

Eukalyptový olej

Poznáme ho najmä vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam a účinnosti pri zmiernení ochorenia dýchacích ciest. Pomáha pri prechladnutí, chrípke aj zápale priedušiek.

Je však aj účinným analgetikom, zmierňuje svalové napätie a navodí psychické uvoľnenie. Na bolesť hlavy je vhodné ho inhalovať.

Rozmarínový olej

Je známy kvôli svojim uvoľňujúcim schopnostiam a podpore krvného obehu. Proti bolesti hlavy sa používal už aj v minulosti, najmä pre protizápalové účinky.

Čítajte: Sedem esenciálnych olejov pre úzkosť, depresiu a poruchy pozornosti

Podľa Journal of Korean Biological Nursing Science má rozmarín v kombinácii s bazalkou, levanduľou a silicou ruže preukázaný vplyv na uvoľňovanie bolesti hlavy a tiež pocitu úzkosti.

Takto ich používajte

Aplikácia

Upozorňujeme, že aplikovať esenciálne oleje priamo na pokožku môžu vyvolať alergickú reakciu. Odporúča sa preto používať v zriedenom stave, prípadne zmiešať s iným olejom, napríklad olivovým.

  • Použite ruky

Zmiešajte dve lyžičky kvalitného oleja (olivového, kokosového, jojobového) s desiatimi kvapkami esenciálneho oleja. Premiešajte a namočte do zmesi prsty alebo vatové tampóny. Aplikujte oleje na čelo a spánky, boľavé miesta jemne masírujte. Môžete použiť aj na zadnú časť krku.

  • Studený obklad

Zmiešajte desať kvapiek esenciálneho oleja s malou šálkou studenej vody. Ponorte do zmesi vreckovku alebo inú látku a priložte si ju na čelo.

Inhalácia

  • Naparovanie

Nechajte v malom hrnci zovrieť vodu,zhruba 300-400 ml. Odložte zo sporáka a pridajte do vody 12 kvapiek vybraného esenciálneho oleja. Hrniec položte na dosku, najlepšie drevenú a nakloňte sa nad neho tak, aby ste mohli vdychovať výpary. Ideálne je, ak si prehodíte cez hlavu uterák. Naparujte sa aspoň desať minút.

  • Priama inhalácia

Jednoducho otvorte fľaštičku s esenciálnym olejom a vdychujte jej vôňu. Buďte ale opatrní pri mätovom a eukalyptovom oleji, ktoré vám môžu podráždiť sliznicu.

Ďalšou alternatívou je aplikovať jednu kvapku nad hornú peru a vdychovať olej takýmto spôsobom.

Bojovali ste už proti bolesti hlavy pomocou esenciálnych olejov? Aké výsledky má táto terapia u vás?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, naturallivingideas.com, Foto: shutterstock.c
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.