• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

V noci otvoria na Slovnesku viac ako 50 kostolov

  • 16:27 24.05.2013
  • BRATISLAVA
V noci otvoria na Slovnesku viac ako 50 kostolov

Viac ako 50 kostolov sa v piatok vo večerných hodinách mimoriadne otvorí pre verejnosť na Slovensku. Už po tretí raz sa uskutoční akcia Noc kostolov.

Najviac chrámov sa otvorí v Nitrianskej diecéze. Mimoriadne sprístupnené kostoly, modlitebne, kaplnky a zbory pripravujú pre záujemcov zadarmo prehliadky i do inak neprístupných miest, výstavy, koncerty, programy pre deti, bohatý duchovný program.

Okrem katolíckych kostolov sa do tohtoročnej akcie zapájajú aj ďalšie kresťanské cirkvi. Svoje kostoly otvoria i niektoré rehole. V každom kostole pripravujú svoj vlastný program. Zaujímavosťou je napríklad program v starobylom kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej (Katarínka) pri Dechticiach v okrese Trnava. O 22:00 sa na mieste začne tichá moderovaná modlitba. Kostol bude pri nej vysvietený len sviečkami a fakľami. Program vyvrcholí nočným turistickým sprevádzaním po Katarínke s petrolejovými lampami.

Projekt Noc kostolov je založený na dobrovoľnej spolupráci farností, reholí a spoločenstiev, ktoré spoluvytvárajú program. Tento rok oficiálne nemá svojho garanta, preto sa koná len na miestach, kde chcú v tomto projekte pokračovať. Mottom vizuálneho štýlu je každý rok iný biblický verš, ktorý odkazuje práve na noc alebo je slovo noc jeho súčasťou. Tohto roku je to verš z knihy Zachariáš „Potom už nebude deň ani noc, ale v čase večera bude svetlo“ (Porov. Zach 14,7).

Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.
Noc kostolov v Prešove ponúka prehliadku krypty aj výstup na vežu

Mnohé farnosti na území Prešova sa dnes zapájajú do projektu Noc kostolov. Prešovčania sa tak budú môcť dostať aj na miesta, ktoré sú im počas roka neprístupné, alebo iba v obmedzenej miere. Gréckokatolíci sprístupnia o 19:00 kryptu katedrály sv. Jána Krstiteľa, do ktorej môže verejnosť nahliadnuť zväčša iba na sviatok zosnulých.

Rímskokatolícka cirkev o 20:00 organizuje nočný výstup na vežu konkatedrály sv. Mikuláša. Bežne sa výstupy robia iba v letných mesiacoch. Do Noci kostolov sa zapája aj evanjelická cirkev a.v., program začínajú v kostole sv. Trojice o 18:00 Zhasínaním tmy, ako nazvali spoločné služby božie za mesto Prešov.

Niektoré aktivity organizujú farnosti aj spoločne. V gréckokatolíckej katedrále sv. Jána Krstiteľa bude svätá liturgia, na ktorej je hlavným kazateľom rímskokatolícky dekan farnosti sv. Mikuláša Jozef Dronzek. Hovoriť bude na tému Duchovný odkaz sv. Cyrila a Metoda. V obidvoch kostoloch – sv. Mikuláša aj sv. Jána Krstiteľa sa naraz o 17:50 rozozvučia zvony. Farnosti si navzájom vymenia aj niektoré spevácke zbory.

Rímskokatolícki veriaci začnú program slávnostným vstupom detí so sviečkami do kostola. V konkatedrále sv. Mikuláša sa návštevníci dnes dozvedia viac o hodnotách gotického barokového a súčasného oltára v presbytériu konkatedrály. Vystúpi tu gréckokatolícky zbor sv. Romana Sladkopevca a zbor Voces Gregorianae Cassovienses z Košíc pod vedením Jána Veľbackého. Uspávanky ako duchovné piesne zaspievajú Veronika a Martin Husovskí so skupinou Komajota. Celým večerom sa bude niesť modlitbová reťaz za ľudí, ktorí vstúpia v tento deň do konkatedrály.

Gréckokatolícku katedrálu sv. Jána Krstiteľa môžu návštevníci bližšie spoznať aj formou obrazovej prezentácie, kde sa viac dozvedia o vernej kópii Turínskeho plátna a o svätých a blahoslavených katedrálneho chrámu. Mládež z farnosti pripravila Solúnsky večer. V dvoch blokoch zaznejú v priebehu večera čítania z listov Nového zákona pod názvom Moc Božieho slova.

V evanjelickom kostole sv. Trojice je o 19:00 na programe interaktívna projekcia na tému Putovanie jeruzalemským chrámom a Jeruzalemom v I. storočí. O hodinu neskôr zaznie koncert skupiny Radosť. Hovoriť sa bude o pokušeniach dnešnej doby.

So skromnejším programom prichádzajú aj ďalšie prešovské kostoly. Vo všetkých chrámoch sa návštevníci môžu voľne porozprávať o duchovných témach s kňazmi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.