• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Glváč neinformoval výbor o tunelovaní, stopli to Smeráci

  • 11:37 24.05.2013
  • BRATISLAVA
Glváč neinformoval výbor o tunelovaní, stopli to Smeráci

Na ministerstve obrany sa kryje zločin, tvrdí Ľubomír Galko Minister obrany Martin Glváč v piatok neinformoval parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť o vyšetrovaní podozrení z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS), pretože poslanci Smeru-SD ho nepustili na rokovanie, aj keď 40 minút čakal na chodbe.

Ako povedal po rokovaní výboru jeho predseda Jaroslav Baška (Smer-SD), poslanci sa dohadovali, či táto téma patrí na branno-bezpečnostný výbor.

„Osobitnú kontrolu činnosti vojenského spravodajstva robí osobitný kontrolný výbor. Tam je predsedom opozičný poslanec. Viacerí poslanci nášho výboru sú jeho členmi,“ povedal Baška.

Podľa neho tento výbor nemá kompetencie kontrolovať veci, ktoré sa týkajú Vojenského spravodajstva (VS). Upozornil, že na to je osobitný výbor. Teda aj ich majetky.

Členovia výboru sa napokon dohodli, že na budúci týždeň, aby nepredbiehali správu, ktorú má Glváč v piatok predložiť na kontrolný výbor pre činnosť Vojenského spravodajstva, bude minister obrany informovať o priebehu a postupe vyšetrovania o údajnom nezákonnom nakladaní Vojenského spravodajstva aj branno-bezpečnostný výbor.

Návrh na odvolanie Bašku

Po rokovaní výboru sa poslanec OĽaNO Richard Vašečka rozhodol, že ešte dnes podá návrh do podateľne parlamentu na odvolanie Bašku z funkcie, pretože minister Glváč dnes čakal 40 minút na chodbe, kým sa na výbore dohodli, či otvoria schôdzu výboru.

„Znovu sa vŕši zmätok na zmätok. Rovnako postupoval Baška aj pri výboroch, keď sme predvolávali premiéra,“ povedal s tým, že je nezmyselné, aby novinári boli vylúčení z rokovania výboru, keď ešte nebol schválený program.

„Videli by ste naživo trapas poslancov Smeru, keď sa neboli schopní za 40 minút dohodnúť, či otvoríme schôdzu. Bolo to márnenie času. Minister tu čakal, mohol nám kauzu vysvetliť,“ povedal Vašečka.

Podľa neho branno-bezpečnostný výbor sa môže kauzou podozrení z tunelovania VS zaoberať, pretože ide o podozrenia z kriminálnej činnosti, pri ktorej sa tunelujú prostriedky štátu a s tým spojené ohrozenie bezpečnosti SR. „Nevidím dôvod, prečo by minister nemohol správu podať, bol ochotný a čakal tu,“ konštatoval.

Baška na to reagoval tým, že médiá na rokovaní neboli, pretože výbor rokoval pod druhým stupňom utajenia.

Podozrenie na majetkové trestné činy

Člen výboru Daniel Lipšic novinárom povedal, že existuje podozrenie, že vo VSS dochádzalo k páchaniu majetkových trestných činov.

„To nie je vec čisto spravodajskej činnosti, to môže byť potenciálne klasická kriminálna záležitosť, ktorú vyšetruje špeciálna prokuratúra. Tá nemá kompetenciu dozorovať VS pri výkone spravodajskej činnosti, ale má kompetenciu riešiť klasickú kriminálnu činnosť a majetkové delikty, a tu je podozrenie, že sa páchali v rezorte obrany na jednom z útvarov majetkové trestné činy,“ povedal.

Preto je podľa neho v kompetencii branno-bezpečnostného výboru, ktorý má na starosti rezort obrany, aby o tom rokoval a kontroloval.

Podľa Galka bol porušený rokovací poriadok

Podpredseda SaS Ľubomír Galko je presvedčený, že dnes bol na výbore porušený rokovací poriadok. „Od začiatku som upozorňoval, že výbor je legitímne zvolaný, že minister je tu a je pripravený vystúpiť, pričom on sám vie, čo môže a čo nemôže povedať, a treba ho predvolať. Veľmi dlho sme sa dohodovali, aby sme vôbec schválili program. Po tom, ako bol schválený, som presvedčený, že mal byť minister predvolaný,“ konštatoval Galko, ktorý je presvedčený, že dnes nebol dôvod na zablokovanie výboru.

„Presne to isté, čo nám príde povedať v stredu, nám mohol povedať aj dnes. Bolo vidno, že sami poslanci za Smer špekulovali, čo majú odhlasovať. Videl som na nich, že im to bolo pomerne nepríjemné,“ vyhlásil Galko.

Tajnú správu Glváč naďalej prirovnáva k slohu

Glváč nemá problém predstúpiť pred výbor a informovať o doterajších úkonoch, ktorých nebolo málo. „Prešli sme 2500 listín a sme blízko k tomu, aby sme tú údajnú správu s popisom vedeli okomentovať a priložiť listinné dôkazy,“ povedal novinárom.

Správu, ktorú dostal denník Sme a Martin Fedor ako predseda výboru na kontrolu činnosti VS považuje stále za slohovú prácu. „Mám svedka, ktorý to pôjde dosvedčiť aj na detektor lži. On videl pôvodnú skartovanú správu a tvrdí, že toto nie je totožná správa,“ povedal minister.

Väčšina dokladov v prílohe je však pravdivých, akurát sú vytiahnuté zo spisov iných operácií. Minister prisľúbil, že ak ho o to požiada špeciálna prokuratúra, zbaví mlčanlivosti spravodajských dôstojníkov do desiatich minút.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

DNES - 7:11Domáce

Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov.

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.