• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Súd zamietol žiadosť členky Pussy Riot o prepustenie

  • 16:37 23.05.2013
  • MOSKVA
Súd zamietol žiadosť členky Pussy Riot o prepustenie

Súd na ruskom Urale vo štvrtok zamietol žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu jednej z členiek punkovej skupiny Pussy Riot, ktorá si vo väzení odpykala polovicu z dvojročného trestu za výtržníctvo.

Paul McCartney žiada prepustiť členky Pussy Riot

Člen populárnej, dnes už neexistujúcej skupiny The Beatles, Paul McCartney požiadal ruského sudcu o prepustenie dvoch uväznených členiek radikálnej rockovej skupiny Pussy Riot.

List s pondelkovým dátumom zverejnili prívrženci skupiny na internete.

McCartney žiada, aby súd udelil milosť Marii Aljochinovej a Nadeždy Tolokonnikovovej, ktoré si odpykávajú dvojročný trest vo väzenských pracovných táboroch za spontánny protest v moskovskej pravoslávnej katedrále proti Vladimirovi Putinovi.

Slávny hudobník a spevák napísal, že o ich prepustenie požiadal "v duchu priateľstva s mnohými ruskými známymi, ktorí tak ako ja veria v zaobchádzanie s ľuďmi- všetkými ľuďmi- so súcitom a láskavosťou".Rozhodnutie vydal po tom, ako 24-ročná Maria Aljochinova začala hladovku na protest proti neumožneniu zúčastniť sa na pojednávaní a prikázala svojej advokátke Irine Chrunovovej, aby ho bojkotovala.

Súd v meste Berezniki tak nemohol niekoľko hodín pojednávať, zatiaľ čo sudca Michail Šagalov hľadal Aljochinovej náhradného právneho zástupcu.

Úlohy sa nakoniec ujal starší právnik Jevgenij Bardin, ktorý pôsobil zmätene a upozornil, že samotná žiadateľka nevyjadrila svoj postoj k jeho účasti na konaní.

Sudca počas pojednávania prečítal mená osôb, ktoré napísali súdu listy na podporu Aljochinovej a medzi ktorými nechýbali slávni hudobníci ako Paul McCartney alebo Peter Gabriel.

Predstaviteľka väznice, kde odsúdenú zadržiavajú, na súde kritizovala jej "neiniciatívnosť pri domácich prácach" a poznamenala, že neprejavuje "ľútosť za to, čo urobila". Podmienečné prepustenie sa preto podľa nej "neodporúča".

Rovnaké stanovisko zaujal aj prokurátor, na čo sudca prečítal zamietavé rozhodnutie. Aljochinovej podporovatelia konanie skritizovali ako formalitu s predurčeným výsledkom.

Členky Pussy Riot v auguste minulého roka odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou, no vo väzbe sú od svojho zadržania v marci 2012. Aljochinovú a 23-ročnú Nadeždu Tolokonnikovovú poslali do pracovného tábora na Urale. Tridsaťročnú Jekaterinu Samucevičovú súd prepustil na podmienku. Predmetom ostro sledovaného procesu bol incident z februára 2012, keď mladé pankáčky vnikli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy a zaspievali tu "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

DNES - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

DNES - 22:12Zahraničné

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C' Čche prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať.

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

DNES - 22:09Zahraničné

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

DNES - 22:09Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

DNES - 22:07Zahraničné

Za 30 miliónov eur vydržali v stredu vo Viedni portrét mladej ženy od Gustava Klimta s názvom Portrét slečny Lieserovej.