• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Sýrski Asadovi vojaci získavajú prevahu

  • 15:30 23.05.2013
  • DAMASK
Sýrski Asadovi vojaci získavajú prevahu

Na viacerých miestach začínajú mať vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada prevahu. Príkladom by mohlo byť aj pondelňajšie dobytie strategického mesta Kusajr. Veľa organizácií, ktoré spočiatku Asada odpisovali, mení názor.

Ešte v lete Asada odpisovali

Nemecká špionážna služba BND bola jednou z organizácií, ktoré predpovedali Asadovi rýchly koniec. Ešte minulý rok hovorila o rýchlom ukončení konfliktu v Damašku. No najnovšia správa BND hovorí o stabilite vládneho vojska. Povstalecké vojenské jednotky sú podľa BND nejednotné. Správu priniesol web Tyden.cz s odvolaním sa na nemecký Der Spiegel.

Armáda Bašára Asada je v súčasnosti tak stabilná, ako už dlho nebola, informoval Gerhard Schindler, šef BND podľa Der Spiegel na tajnej bezpečnostnej schôdzi v Nemecku.

Pritom ešte v lete 2012 hovoril Schindler o konci Asadovho režimu v prvom polroku roka 2013. Argumenty BND boli podložené slabým zásobovaním Asadových vojsk a tiež veľkou dezerciou vojakov.  

Situácia sa však zmenila. Šéf BND hovorí, že Asadove jednotky disponujú dobrým zásobovaním a vojská sú opäť schopné bojovať s rebelmi. Schindler však rozpráva o patovej situácii. Asad podľa neho má len malú šancu poraziť rebelov, no dokáže ich držať v šachu.

Asadove šance sa zvyšujú

Asadove šance sa však zvyšujú aj preto, že počas posledných týždňov sa vojskám podarilo opäť obsadiť od Damašku cez Homs až k Stredozemnému moru. 

Čítajte: Sýrska armáda dobyla baštu povstalcov

Povstalci sa podľa BND príliš sústreďujú na mocenské boje v jednotlivých regiónoch. Vládne vojská tiež zablokovali takmer všetky zásobovacie cesty povstalcov.

Asad by podľa BND mohol do konca roka 2013 aj s pomocou Hizballáhu vyčistiť celú južnú časť Sýrie. Povstalcom by potom neostávalo nič iné, iba stihanutie sa na sever krajiny, ktorú však ovládajú Kurdi. 

Mierové riešenie?

Mierové riešenie situácie je tiež v nedohľadne. Rokovania medzi rebelmi a Damaškom veľa šancí na mier neponúkajú. Ďalším mínusom je to, že vodcovia opozícii v zahraničí takmer vôbec nekomunikujú s rebelmi v Sýrii. Tí proste zahraničných vodcov neuznávajú. Ani pripravovaná medzinárodná konferencia o Sýrii nedáva veľkú nádej na urovnanie konfliktu.

Zdroj: Info.sk, Tyden.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

DNES - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

DNES - 9:01Zahraničné

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia.

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

DNES - 6:14Zahraničné

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.