• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Zbrane sa cez hranice dostávajú ľahšie ako utečenci

  • 9:53 23.05.2013
  • BRATISLAVA
Zbrane sa cez hranice dostávajú ľahšie ako utečenci

Slabá ochrana práv miliónov ľudí so štatútom utečenca patrí medzi "najväčšie problémy globalizovaného sveta".

Slovenská pobočka medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) to vyhlásila pred stredajším zverejnením svojej najnovšej výročnej správy o stave ľudských práv vo svete.

Podľa údajov poskytnutých médiám v minulom roku žilo vo svete 15 miliónov ľudí so štatútom utečenca a 12 miliónov ľudí bez štátnej príslušnosti.

Potrebnú ochranu jednotlivé štáty neposkytujú ani mnohým z 214 miliónov migrantov, ktorých "vyháňa z domovov nezodpovedný obchod so zbraňami", upozorňuje AI, podľa ktorej bolo prekračovanie hraníc v uplynulom roku "ľahšie pre zbrane než pre utečencov".

"Neschopnosť účinne reagovať na konflikty vo svete vedie k vzniku skupín ľudí, ktorí sú veľmi zraniteľní a nikto sa k ochrane ich práv nehlási," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa organizácie na Slovensku Jana Vargovčíková.

Ako príklady krajín, z ktorých museli obyvatelia "utekať za bezpečím", slovenská pobočka menuje Severnú Kóreu, Mali, Sýriu, Sudán a Konžskú demokratickú republiku. "Pre Sýrčanov minulý rok neznamenal takmer žiadnu zmenu, až na stúpajúce počty obetí a stúpajúce počty ľudí, ktorí boli nútení utiecť do susedných krajín," konštatuje AI obviňujúca zvyšok sveta z nečinného prizerania sa útokom na sýrskych civilistov, mučeniu či mimosúdnym popravám. "Bezpečnostná rada OSN musí konečne zahodiť zastaranú a morálne pochybnú doktrínu, podľa ktorej je masové zabíjanie a mučenie súkromnou záležitosťou každého štátu," tvrdí Vargovčíková.

Organizácia založená v roku 1961 v Británii upozorňuje, že "pohyb zbraní cez hranice čelí výrazne menším kontrolám než pohyb ľudí na úteku". "Je pritom krutou irónou, že práve nezodpovedný obchod so zbraňami prispieva k zabíjaniu, zraneniam, znásilneniam stoviek tisíc ľudí a že práve tok zbraní do nesprávnych rúk ženie ľudí preč z domova," uviedla hovorkyňa. Zároveň poukázala na zistenie, že do krajín, kde vlády v uplynulom roku použili "neprimeranú silu" proti vlastnému obyvateľstvu, vyviezlo zbrane aj Slovensko. Medzi takéto krajiny zaradila napríklad Alžírsko, Egypt, Kambodžu, Kazachstan a Ugandu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čaputová poďakovala Dudovi za konštruktívnu spoluprácu počas náročného obdobia

Čaputová poďakovala Dudovi za konštruktívnu spoluprácu počas náročného obdobia

DNES - 12:47Zahraničné

Slovenská republika a Poľsko majú kus spoločnej histórie, ktorá obe krajiny učí, aby pamätali na princípy a hodnoty a potrebu ich chrániť.

Historickú budovu burzy v Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

Historickú budovu burzy v Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

DNES - 12:38Zahraničné

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža.

Si Ťin-pching: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine

Si Ťin-pching: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine

DNES - 12:00Zahraničné

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Viac ako 500 ľudí v Poľsku tajne sledovali špionážnym softvérom Pegasus

Viac ako 500 ľudí v Poľsku tajne sledovali špionážnym softvérom Pegasus

DNES - 11:05Zahraničné

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak.

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

DNES - 8:41Zahraničné

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír potvrdil, že objekt, ktorý v marci poškodil dom na Floride, pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice.