• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Vláda sa rozhodla, že zvolí nového generálneho prokurátora

  • 15:05 21.05.2013
  • BRATISLAVA
Vláda sa rozhodla, že zvolí nového generálneho prokurátora

Vláda sa rozhodla pre novú voľbu generálneho prokurátora.

Povedal to dnes novinárom v národnej rade predseda vlády SR Robert Fico, podľa ktorého Jozef Čentéš už nie kandidátom na generálneho prokurátora a nikdy neexistovala žiadna prekážka k voľbe nového.

Fico novinárov upozornil aj na to, že médiá robia chybu, keď Jozefa Čentéša označujú za právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora.

"Nie sú žiadne právne prekážky voľby generálneho prokurátora. Neexistuje žiadna prekážka, v podstate ani neexistovala. Od samého začiatku, od vzniku tejto vlády sme kedykoľvek mohli pristúpiť v národnej rade k voľbe generálneho prokurátora, ale chceli sme rešpektovať, že boli popodávané všelijaké návrhy, námietky. Ak sa bude takto ďalej postupovať, tak tu nebude generálny prokurátor nikdy," vyhlásil premiér.
Problém chcú vyriešiť čo najrýchlejšie

Odporúčame aj:

Prezident nevymenuje Čentéša, Macejkovej rozhodnutie nerieši

O sťažnosti Jozefa Čentéša rozhodne prvý vyžrebovaný senát

Kauza Čentéš pokračuje, ústavný súd pobúril opozíciu

Ústavný súd obišiel prezidenta, Čentéša dostal zaujatý sudca Problém vedenia na Generálnej prokuratúre SR chce vláda podľa jeho slov vyriešiť čo najrýchlejšie.

Súčasné vedenie označil za improvizované s tým, že musí prísť normálny generálny prokurátor, ktorý sa rozhodne ako bude vyzerať vedenie Generálnej prokuratúry SR.

Prezident SR Ivan Gašparovič odmietol vymenovať za generálneho prokurátora kandidáta Jozefa Čentéša, ktorého zvolil parlament 17. júna 2011. Prezidentovo odôvodnenie nevymenovania má deväť strán, Gašparovič v nich cituje výroky politikov, ktoré k tajnej voľbe vyslovili v rôznych médiách.
Prezident podpísal novelu o organizácii ústavného súdu

Čentéš podal proti nevymenovaniu sťažnosť na ústavný súd, ktorý o nej však doteraz nerozhodol, lebo je zablokovaný námietkami voči 12 z 13 ústavných sudcov. Prezident podpísal novelu zákona o organizácii ústavného súdu, ktorá ho môže odblokovať.

Podľa zmenených pravidiel by v prípade zablokovania námietkami zaujatosti dostal prípad znova senát, ktorému bol pridelený ako prvému.

V Čentéšovom prípade by sa mala jeho sťažnosť dostať senátu v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová, pričom Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky z rozhodovania vylúčení.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.