• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Harabinov kritik nebude podpredsedom najvyššieho súdu

  • 15:08 21.05.2013
Harabinov kritik nebude podpredsedom najvyššieho súdu

Niekoľko volebných pokusov

Pokusov o zvolenie podpredsedu najvyššieho súdu bolo niekoľko, no vo viacerých plánovaných termínoch sa napokon vôbec nevolilo.

Zatiaľ posledná podpredsedníčka NS SR Daniela Švecová, ktorej mandát sa skončil v máji 2010, sa už pred koncom svojho funkčného obdobia uchádzala o post podpredsedníčky na ďalšie obdobie, ale súdna rada ju nezvolila. Neskôr sa o post okrem Švecovej uchádzal aj sudca NS SR Peter Paluda.

Obaja sa však opakovane kandidatúry vzdali, Paluda argumentoval aj tým, že na voľbu nedostal pozvánku a Švecová požiadala o odklad pre jej práceneschopnosť.

Naposledy sa o podpredsedníčku stoličku uchádzal Igor Burger, ktorý sa napokon vzdal kandidatúry a svoje rozhodnutie zdôvodnil vekom.OŠČADNICA 21. mája (WEBNOVINY) – Súdnej rade SR sa po troch rokoch podarilo zvoliť podpredsedu Najvyššieho súdu SR, sudkyňu Jarmilu Urbancovú musí do funkcie ešte schváliť prezident Ivan Gašparovič.

Urbancovej protikandidát a známy kritik predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina Peter Paluda v utorňajších voľbách v kysuckej Oščadnici neuspel.

„Je to určité zadosťučinenie mojej práce, som rada, že to tak dobre dopadlo. Prípadné nezhody na najvyššom súde budem riešiť diplomaticky. Žiadne konflikty tam nevidím, určite každý má právo na názorové rozdiely, ale určite to nie je také dramatické, ako by sa to zdalo byť možno zvonku,“ povedala Jarmila Urbancová, ktorá pôsobí ako sudkyňa od roku 1996 a ako sudkyňa najvyššieho súdu od roku 2010.

Urbancová chce popri podpredsedníckej funkcii ďalej vykonávať aj súčasnú prácu sudkyne v senáte. „Viem, že sa to dá, takto som to robila aj v minulosti na Krajskom súde v Trnave. Je to len vec dobrej organizácie práce a ja mám to šťastie, že mám dobrý senát aj dobrých kolegov,“ dodala Urbancová.

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, ktorý hlasoval za Urbancovú, víta, že bude môcť časť svojich povinností preniesť na podpredsedníčku. „Vo funkcii predsedu bez podpredsedu som musel spolupracovať so štyrmi predsedami kolégií. Spolupracoval som s nimi na veľmi dobrej úrovni, ale samozrejme, že sa mi uľahčí pozícia, veď niektoré veci som musel robiť aj za podpredsedu a odrazilo sa to na mojom voľnom čase,“ povedal Harabin.

„Mal som pocit, že to bolo dopredu dohodnuté. Dokonca som milo prekvapený, že tých splaškov na mňa nebolo vyliatych až toľko, čakal som ďaleko väčšiu búrku,“ reagoval na neúspešnú kandidatúru sudca najvyššieho súdu Peter Paluda.

Názorové odlišnosti sa trestajú až protizákonne, tvrdí Paluda

Sudca Najvyššieho súdu SR Peter Paluda, upozorňuje, že názorové odlišnosti sudcov najvyššieho súdu sa trestajú až protizákonným spôsobom. „Pri rozhodovaní je nie vždy celý troj- či päťčlenný senát unisono za ten istý názor, ktorý sa nakoniec vyhlási. Je to prirodzený jav, že traja sudcovia majú dva-tri rozdielne názory a vedia sa akceptovať. Neprirodzené je to, že tie názorové odlišnosti sa trestajú až protizákonným spôsobom. Výsledok dnešných volieb podpredsedu v podstate považujem za výsledok dominancie tej väčšiny, ktorá nestrpí absolútne žiaden iný názor. A to je pre justíciu hrob, je to zlý a nebezpečný stav,“ povedal Paluda, ktorý má pocit, že výsledok volieb podpredsedu najvyššieho súdu bol dopredu dohodnutý.

Podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ktorý dal vo voľbách svojho zástupcu hlas sudkyni Jarmile Urbancovej, je sudca Paluda iba obeťou politiky.

„Pani doktorka Urbancová vystúpila v súdnej rade profesionálne, odborne, korektne a pán Paluda je skutočne len nastrčený v rukách niektorých politikov. Veď to prezentoval už keď išiel za poslanca, potom keď sa chcel stať šéfom policajného orgánu NBÚ, takže jemu nejde o vylepšenie dôveryhodnosti justície, o ktorej tu tak horekoval,“ povedal Harabin.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.