• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Tunelovanie VSS chceli rekonštruovať, bývalý šéf to odmieta

  • 16:44 21.05.2013
  • BRATISLAVA
Tunelovanie VSS chceli rekonštruovať, bývalý šéf to odmieta

Bývalý zástupca riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Vladimír Suchodolinský ponúkol ešte minulý rok vtedajšiemu šéfovi VSS, že zrekonštruuje pôvodnú správu o podozreniach z tunelovania vo VSS na základe dokumentov, ktoré sa v službe nachádzajú.

Odpoveď však nedostal žiadnu. Suchodolinského predstavil novinárom predseda parlamentného výboru pre kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor.

Suchodolinský ho požiadal, aby mohol vystúpiť pred výborom a vyjadriť sa, či správu, ktorú má výbor a médiá, je tá, na ktorej pracoval ako zástupca riaditeľa VSS.

Kauza tunelovania VSS:

Ak prokuratúra požiada, Glváč zbaví plukovníka mlčanlivosti

Podľa ministra Glváča si funkcionári VSS vybavujú účty

Martin Glváč o tunelovaní VSS vedel, tvrdí exminister Galko

Autor tajnej správy o tunelovaní nemôže vystúpiť na výbore

K tajnej správe o údajnom tunelovaní VSS sa prihlásil autor

Minister Glváč si myslí, že tajná správa o tunelovaní je podvrh

Na ministerstve obrany sa kryje zločin, tvrdí Ľubomír Galko

Premiér Fico nechce vysvetliť situáciu, tvrdí OĽANO

Robert Fico nevidí dôvod na zvolanie Bezpečnostnej rady

Vojenská kauza sa skončí ako Gorila, tvrdí politológ Kusý

Fedor: Vo vojenskom spravodajstve ide o druhý škandál

Za Ficovej vlády mali tunelovať Vojenskú spravodajskú službu

Na výbore v utorok vystúpiť nemohol, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. „Som autorom pôvodnej skartovanej správy o podozreniach z tunelovania vo vojenskom spravodajstve. Som pripravený vystúpiť pred výborom, aby som autentizoval správu, ktorou výbor disponuje. Žiadam ministra obrany, aby ma čo najskôr zbavil mlčanlivosti, aby som mohol čo najskôr vystúpiť a tieto informácie v správe vyvrátiť, alebo potvrdiť,“ povedal Suchodolinský s tým, že výbor sa uzniesol, že budú na jeho rokovanie prizvané aj ďalšie relevantné osoby.

Suchodolinský sa rozhodol vystúpiť pred výborom a médiami, pretože vyjadrenia ministra obrany Martina Glváča a riaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru sa mu zdali, že nie sú k veci. „Ako autor správy mám k tomu čo povedať. Rozhodol som sa informovať výbor, že som autorom pôvodnej správy a že som ochotný poskytnúť ďalšie informácie o tom, čo sa stalo v rokoch 2006 až 2010 vo vojenskom spravodajstve,“ vyhlásil.
Zatiaľ správu nevidel

Zatiaľ však to, čo uniklo do médií, nedokáže posúdiť, pretože správu nevidel. „Ak mi bude umožnené vidieť to, čo výbor má, dokážem sa k tomu relevantne vyjadriť. Ak nie, som ochotný pred výborom štrukturálne, objektovo opísať, čo bolo v danej správe riešené a aké metódy boli použité pri podozreniach z tunelovania,“ povedal.

Bývalý vysoký funkcionár VSS potvrdil, že jeho správa hovorila o podozreniach z tunelovania. Keď odchádzal do civilu 31. decembra 2012 existovali podľa neho v službe stále listinné dôkazy zo 60 percent. Keď bol vo funkcii trestné oznámenie nepodal, lebo vyšetrovanie nebolo v závere.

„Spracoval som súhrnnú správu. Vedeli sme, že sú nejaké dôkazy získané z dokumentov vo vnútri služby, alebo z relevantných inštitúcií. Mali sme oficiálnu vyšetrovaciu správu z VOS. Odstúpenie pre orgány činné v trestnom konaní sa pripravovalo po tom, ako nám právna služba VSS dá takú podobu dokumentu, ktorá by nám umožnila odstúpiť informácie na generálnu alebo špeciálnu prokuratúru,“ konštatoval. Podľa Suchodolinského sa kauza mala vyšetrovať.
Neobáva sa o bezpečnosť

Vtedajšieho ministra obrany Ľubomíra Galka Suchodolinský dvakrát informoval o zistených podozreniach. „Vydal pokyn, aby sa to začalo vyšetrovať. Využili sme príležitosť a v spolupráci s VSS sme sa do toho pustili. Keď boli zozbierané hlavné fakty, bol informovaný ešte raz. Mali sme spracovanú prvú informačnú správu, ktorou sme ho chceli informovať. Informoval som ho bod po bode o tom, čo správa obsahuje. V rukách dokument nemal,“ povedal.

Od polovice februára 2012 už nemal dokument pod kontrolou, pretože odchádzal do zahraničia. Spis dostal jeho nástupca.

Suchodolinský sa neobáva po výpovedi o svoju bezpečnosť. „Divoké deväťdesiate roky tu už nie sú. Som dobrý šofér a zdravie mám dobré,“ povedal. Suchodolinský je dnes plukovník v zálohe. Zástupcom riaditeľa VSS bol od 17. augusta 2011 do 29. februára 2012.

Vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej Ficovej vlády vyvoláva 134-stranová správa, ktorú anonymne dostal denník Sme.

Dokument zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Podľa Galka minister Glváč stojí za zastavením vyšetrovania celej kauzy. Galko si myslí, že mnohé dokumenty, ktoré sa dotýkajú správy, sú stále na Vojenskom spravodajstve. Skartovaná bola len minimálna časť dokumentov.
Informácie treba poskytovať prokuratúre

Každý, kto má informácie o prípade údajného tunelovania vo vojenskom spravodajstve, nech ich bez zbytočného odkladu čím skôr poskytne Úradu Špeciálnej prokuratúry SR, vyzýva ministerstvo obrany.

"Kontrolný výbor ani médiá, a už vôbec nie príslušníci spravodajských služieb, nemôžu byť v tejto veci rozhodcami," uviedla v stanovisku rezortná hovorkyňa Martina Balleková.

"Aj informácie, ktorými disponuje plukovník Suchodolinský, by mal čo najskôr poskytnúť špeciálnej prokuratúre," dodala.

Tibenský odmieta, že Suchodolinský ponúkol rekonštrukciu spisu

Bývalý funkcionár vojenských tajných služieb Vladimír Suchodolinský vraj neponúkol svojmu niekdajšiemu šéfovi Róbertovi Tibenskému, že zrekonštruuje správu o podozreniach z tunelovania vo vojenskej rozviedke, ktorá bola skartovaná.

Vyplýva to zo stanoviska Róberta Tibenského, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Tibenský tvrdí, že Suchodolinskému umožnil vlani v septembri plnú súčinnosť s orgánmi vnútornej bezpečnosti ako aj s orgánmi činnými v trestnom konaní.

"O tejto skutočnosti existujú služobné písomné záznamy, ktoré však neobsahujú žiadny údaj o ponuke rekonštruovať pôvodný text skartovaného materiálu," vyhlásil Tibenský.

Suchodolinský podľa Tibenského dlhodobo disponoval časťou dokumentácie, ktorá obsahuje čiastkové údaje o niektorých objektoch týkajúcich sa kauzy údajného tunelovania.

"Túto dokumentáciu bez vedomia nadriadených vyniesol mimo územia Slovenskej republiky, kde ju mal uloženú až do 2. októbra 2012 a to bez toho, aby bola v zmysle služobných predpisov Vojenskej spravodajskej služby riadne vedená v príslušných evidenciách," uviedol.

Išlo vraj o neutajované kópie služobných dokumentov, na ktoré sa vzťahuje zákonná ochrana. Tibenský tvrdí, že po výpovedi istého svedka pred prokurátorom rozhodol on sám o výjazde kontrolnej skupiny na zahraničné pracovisko, kde materiál zaistili a postúpili príslušnému orgánu. Potom Tibenský riešil so Suchodolinským jeho žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. decembru 2012. "Ak by ma pán Suchodolinský o záujme rekonštruovať pôvodný text správy skutočne informoval, je otázkou, prečo zatajoval držbu inkriminovaných materiálov, a to na mieste mimo územia Slovenskej republiky," dodal Tibenský.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

VČERA - 19:53Domáce

Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť.