• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Pálenie záhy: 11 prírodných liekov pre rýchlu úľavu

  • 14:06 27.01.2016
  • Bratislava
Pálenie záhy: 11 prírodných liekov pre rýchlu úľavu

Vyskúšajte tieto prírodné zložky z vašej domácnosti namiesto toho, aby ste siahli po antacidách z lekárne. Poskytnú vám mnoho ďalších výhod popri liečení podráždeného žalúdka.

Mnoho ľudí všetkých vekových kategórií trpí zvýšenou tvorbou kyseliny. Zvýšený obsah kyseliny v žalúdku môže viesť k niektorým problémom, ako sú bolesti žalúdka, zlý dych alebo plynatosť. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k zvýšenej kyslosti: korenené potraviny, nezdravé stravovacie návyky, alkohol alebo stres.

Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?

Pálenie záhy je hlavným príznakom tohto problému a zvykneme ho riešiť antacidmi z lekárne. No existuje mnoho domácich prírodných prostriedkov, ktoré vám poskytnú úľavu od zvýšenej kyslosti žalúdka. Tu je jedenásť z nich:

Listy bazalky

Uvarte si listy bazalky v šálke vody a nechajte ich lúhovať po dobu 10 minút. Pridajte med podľa chuti a popíjajte ho často po celý deň. Tento čaj vám poskytne okamžitú úľavu od pálenia záhy a tiež funguje ako upokojujúci liek proti nadúvaniu.

Čítajte: Bazalka: Kráľovská bylinka lieči i ukľudňuje

Banán

Banán má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha udržať úroveň produkcie kyseliny v žalúdku v norme. Vysoký obsah vlákniny tiež pomáha podporovať trávenie. Zjedzte zrelý banán pri prvom náznaku pálenia záhy.

Škorica

Je to ďalší obľúbený liek na zažívacie problémy. Znižuje žalúdočné kyseliny, a tiež má silné antibiotické a proti-plesňové vlastnosti, ktoré uľahčujú trávenie. Jednoducho pridajte škoricu do vašich pokrmov, alebo pite čaj so štipkou škorice a čerstvým zázvorom.

Čítajte: Škorica: pomocník pri problémoch s krvným tlakom

Tulsi

Tulsi pomáha znižovať účinok žalúdočných kyselín vďaka svojim antiulceróznym vlastnostiam, ale tiež pomáha stimulovať tvorbu hlienu v žalúdku. Len žuvanie niekoľkých listov Tulsi pri prvom náznaku kyslosti môže zmierniť pocit nepohodlia.

Čítajte: Bazalka posvätná ako liečba rakoviny

Jablčný ocot

Jablčný ocot má dobrý alkalizačný účinok, a tým pomáha v liečbe pálenia záhy. Pite zmes z 1 lyžičky jablčného octu v pohári vody 2 krát denne. Okrem toho vám tiež ocot poskytuje celý rad vitamínov a minerálnych látok pre zlepšenie trávenia.

Čítajte: Jablčný ocot: 32 spôsobov, ako vám zmení život

Zázvor

Zázvor urýchľuje trávenie a chráni žalúdok pred vredmi znížením účinku kyseliny na žalúdok. Jednoduché žuvanie malého kúsku zázvoru alebo popíjanie šálky zázvorového čaju je pri tomto probléme užitočné.

Čítajte: Ako nám pomáha zázvor pri nevoľnosti?

Klinčeky

Klinčeky podporujú trávenie a bojujú proti príznakom zvýšenej kyslosti. Bojuje tiež proti nadúvaniu a pomáha pohybu v črevách. Jednoduchým žuvaním 2-3 klinčekov získate okamžitú úľavu.

Kardamon

Podporuje trávenie a zmierňuje žalúdočné kŕče. Je tiež užitočný pre upokojenie vnútorých stien žalúdka, aby odolali účinkom kyseliny produkovanej v žalúdku. Pravidelne žujte kardamon po každom jedle, aby ste znížili množstvo kyseliny.

Rasca

Rozdrvte praženú rascu a zmiešajte v pohári vody. Pite túto zmes 2-3 krát denne alebo po každom jedle, aby ste zmiernili pálenie záhy.

Palmový cukor

Palmový cukor sa stane alkalickým v tráviacom systéme, čím urýchli trávenie a tiež zníži kyslosť žalúdka. Skúste cmúľať malý kúsok po každom jedle.

Fenikel

Pite čaj z 1-2 čajových lyžičiek semien feniklu v šálke horúcej vody po každom jedle, obzvlášť po pikantnom jedle.

Zdroj: Info.sk, TM, thehealthsite.com, apple-cider-vinegar-benefits.com, Foto: shutters
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.