• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

9 príznakov, že vaše telo je plné toxínov

  • 18:28 18.01.2016
  • Bratislava
9 príznakov, že vaše telo je plné toxínov

Toxíny sa do nášho organizmu môžu dostať vdychovaním, konzumovaním alebo ich absorbciou cez pokožku. Prečítajte si, akými príznakmi vás telo upozorní, že ich hladina je už príliš vysoká.

  • Zápcha

Veľa toxínov sa do nášho organizmu dostáva práve prostredníctvom toho, čo konzumujeme. Spracované jedlá, fastfoody a nezdravé tuky sú zdrojom toxínov, ktoré zaťažujú trávenie. Ak holdujete práve takejto strave dlhé roky, dá sa očakávať premnoženie toxínov v organizme. To sa môže prejaviť zápchou, bolesťami brucha, kŕčmi, nafukovaním a inými gastrointestinálnymi poruchami. Neignorujte tieto nepríjemné symptómy a pátrajte po ich pôvode. Medzi možné príčiny ale okrem rôznych diagnóz zarátajte aj premnoženie toxínov, najmä ak vaša strava nie je práve pestrá.

  • Priberanie

Ak vás trápi priberanie napriek zdravému životnému štýlu a cvičeniu, niečo s vašim telom rozhodne nie je v poriadku. Problémy môžu vzniknúť kvôli metabolizmu, štítnej žľaze, hormónom a iným procesom v tele. Skúste jednotlivé možné príčiny vylúčiť a nezabudnite pritom ani na možnosť, že hlavnou príčinou môže byť práve pôsobenie toxínov na hormóny či metabolizmus.

  • Neustála vyčerpanosť

Aj keď spávate dostatočne dlho, a napriek tomu pociťujete neustálu únavu a vyčerpanie, jednou z príčin môže byť aj to, že organizmus je vyťažený filtrovaním toxínov. Telo tým pádom nestíha spracúvať aj prospešné látky, hlavne vitamíny a minerály. To znamená, že nemá z čoho čerpať energiu a vaše pocity únavy sa budú stupňovať.

  • Kožné problémy

Rôzne začervenania pokožky, ekzémy, odolné plesne alebo nadmerná tvorba akné môžu byť podporované aj premnožením toxínov v tele. Toxíny sa totiž do organizmu dostávajú aj prostredníctvom pokožky, ktorú vystavujeme nečistotám z ovzdušia a chemikáliám. Tu patrí aj bežná kozmetika a čistiace prostriedky, či ich výpary.

  • Citlivosť na pachy

Ak ste kedysi s radosťou skúšali rôzne parfumy, po preťažení organizmu toxínmi vám ich vôňa už veľmi príjemná nebude. Najmä ak vám takéto vône spôsobia bolesti hlavy alebo nevoľnosť, mali by ste zbystriť pozornosť.​

Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?

  • Bolesti svalov a kŕče

Nemusíte utrpieť zranenie na to, aby vás boleli svaly, možnou príčinou je aj nadbytok toxínov v tele. Ich dlhodobé pôsobenie totiž oslabuje imunitný systém a spúšťa prirodzené obrané reakcie tela. Ak sa to v tele deje často, imunitný systém sa „vyčerpá“ a ľahšie prepúšťa toxíny. Tie následne pôsobia v krvnom obehu, prostredníctvom ktorého sa dostanú aj do svalov. Svaly môžu na prítomnosť toxínov reagovať kŕčmi alebo bolesťou.

  • Nepríjemný dych

Ak vám napriek dobrej dentálnej hygiene dych práve nevonia, chyba nemusí byť vo vašich zuboch, ale v tráviacom trakte alebo obličkách. Ak totiž orgány nezvládajú nápor toxínov, ich činnosť sa pomaly spomalí a toxíny ostávajú v krvi (v prípade obličiek) alebo v tráviacom trakte. Zvyčajne sa ku zlému dychu pridáva aj biely povlak na zuboch a časté grganie.

  • Nespavosť

Centrálny nervový systém je schopná absorbovať určité toxíny, ktoré na naše telo pôsobia. Konkrétne ide o lipofilné toxíny, teda druh, ktorý sa ľahko dostáva do krvi a tým pádom aj do mozgu, kde taktiež pôsobí a pri väčších množstvách pôsobí problémy. Napríklad nespavosť. Situáciu by ste nemali podceniť, pretože mozog sa toxínov najefektívnejšie zbavuje práve počas nášho spánku.

  • Nadmerné potenie a jemne zvýšená teplota

Keď je v tele priveľa toxínov, často to znamená, že trávenie nefunguje tak, ako by malo. To sa premietne na zvýšenej záťaži na pečeň, ktorá bude musieť vyvinúť viac energie na svoju očistu od toxínov. Takýto stav pečene sa potom prejaví na mierne zvýšenej teplote tela, zvýšenom potení a tiež nepríjemnom (či nezvyčajnom) pachu potu. Potenie je síce spôsob, ako sa z tela vylučujú toxíny prirodzene, no nadmerné potenie slúži ako výstraha organizmu, že niečo nie je celkom v poriadku.

Ak na sebe pozorujete tieto príznaky, mali by ste organizmu dopriať aspoň krátky detox. Ako na to vám poradíme TU.

Zdroj: Info.sk, DK, mindbodygreen.com, top10homeremedies.com, livestrong.com. Foto: shu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.