• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Neliečená cukrovka: Takto ovplyvňuje vaše srdce, mozog, obličky a iné časti tela

  • 20:01 12.01.2016
  • Bratislava
Neliečená cukrovka: Takto ovplyvňuje vaše srdce, mozog, obličky a iné časti tela

Diabetes je síce vďaka osvete pomerne známa choroba, no stále medzi nami existujú státisíce ľudí, ktorí cukrovku majú a nevedia o tom. Prečítajte si, čo hrozí vášmu telu, ak cukrovku dlhodobo ignorujete.

Čo je cukrovka

Diabetes je chronické a v súčasnosti veľmi rozšírené metabolické ochorenie. Prejavuje sa hlavne zvýšenou hladinou cukru v krvi, hyperglykémiou. Vyvoláva ju porucha v tvorbe a uvoľňovaní inzulínu alebo neschopnosti organizmu inzulín správne využiť. Rozlišujeme cukrovku I. a II. typu. Pri cukrovke I. typu si organizmus nedokáže vytvoriť inzulín vôbec. Pri II. type sa inzulín síce v tele vytvára, no v nedostatočnom množstve a telo ho nevie správne využiť.

Cukrovka sa nedá vyliečiť, ale pri dodržiavaní pokynov od lekárov môžu ľudia s týmto ochorením žiť plnohodnotný život. Neliečená cukrovka má ale vážny a negatívny vplyv na naše zdravie. Z dlhodobého hľadiska dokonca ohrozuje váš život.

Ako vplýva neliečená cukrovka na orgány

  • Srdce

Vysoká hladina cukru v krvi začne po dlhšej dobe prekážať hlavne cievam. Cukor oslabí ich štruktúru tak, že pre cholesterol bude omnoho ľahšie sa tu hromadiť. Eventuálne tento stav spôsobí, že cievy budú užšie a nazbieraný tuk bude brániť v prietoku krvi. Kôrnatenie ciev môže vzniknúť aj z iných dôvodov, ale u cukrovkárov sa vyvíja veľmi rýchlo. Ak sa tento stav nerieši, môže vyústiť až do úplného zablokovania cievy. Tak sa do srdca nemusí dostať kyslík a organizmus bude odpovedať infarktom.

Čítajte: Top 10 potravín pre cukrovkárov

Srdce ale neohrozuje iba zvýšená hladina cukru v krvi, ale aj iné sprievodné symptómy cukrovky – obezita, zvýšené hladiny LDL cholesterolu a vysoký krvný tlak.

  • Obličky

Tento orgán je dobre známy tým, že naše telo zbavuje toxínov, filtruje krv a kontroluje tekutiny v tele. U cukrovkárov ale vzniká veľké riziko rozvinutia diabetickej nefropatie. Postihuje 10 – 40% diabetikov a roky sa nemusí prejaviť žiadnymi problémami. Laicky povedané spôsobuje cukrovka zvýšené hladiny bielkovín v moči, tzv. albuminúriu. Tá potom poškodzuje obličkové cievne klbká. A keď ich poškodí viac ako 90%, obličky prestanú fungovať. Diabetici sa môžu otestovať, či nemajú nadbytočné bielkoviny v moči jednoducho - pomocou testovacích prúžkov, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni.

  • Nervové zakončenia

Cukrovka postihuje nervové zakončenia až u polovice cukrovkárov a odborne sa nazýva diabetická neuropatia. Ide o stav, kedy vysoká hladina cukru v krvi zasahuje do prenosu krvi, kyslíka a vnemov, napríklad medzi orgánmi, či končatinami a mozgom. Ak postihuje ruky a nohy, ide o periférnu neuropatiu a prejaví sa brnením rúk, necitlivosťou alebo naopak precitlivenosťou na dotyk, stratou koordinácie, prípadne kŕčmi a bolesťou v končatinách. Ak sú poškodené nervy smerujúce do orgánov, hovoríme o autonómej neuropatii. Tá môže spôsobiť problémy s močením, erekciou, zvýšiť tep, tiež spôsobiť nevoľnosť, malátnosť a mnoho ďalších komplikácií.

Čítajte: Štyri prírodné lieky na cukrovku

Obzvlášť pozor by si diabetici mali dať na vznik diabetickej nohy, ktorá postihuje až 25% pacientov. Pri takomto vážnom postihnutí ciev dochádza pri zanedbaní liečby často až k amputácii dolnej končatiny.

  • Mozog

Tento orgán sa dlho považoval za imúnny voči pôsobeniu inzulínu. V súčasnosti je ale preukázané, že v mozgu diabetikov nastávajú zmeny v hustote šedej hmoty. Neznamená to, že automaticky všetci cukrovkári budú mať poškodený mozog a kognitívne funkcie. U tejto skupiny ľudí sú ale značne zvýšené predpoklady na rozvinutie demencie, napríklad Alzheimerovej choroby. Pri neliečenej cukrovke je to riziko spájané aj s nekontrolovaným vysokým krvným tlakom, ktorý vplýva na cievy aj v mozgu a môže mať významný vplyv na rozvinutie poškodenia tohto orgánu.

  • Zuby

Cukrovka znižuje schopnosť organizmu brániť sa infekciám a to platí aj o infekciách v našich ústach. Teda pre zubný kaz bude omnoho ľahšie poškodiť zuby diabetika, než zdravého človeka. Problémy ale môžu nastať aj s ďasnami – zvyknú častejšie krvácať alebo sa zapáliť. Ak ste cukrovkár, nemali by ste podceniť zubnú hygienu a pravidelnú návštevu u zubného lekára.

Čítajte: Päť zelených smoothies na boj proti cukrovke

  • Oči

Je to jeden z najcitlivejších orgánov v našom tele a cukrovka ho dokáže negatívne ovplyvniť. Cukrovkárom hrozí slepota, diabetická retinopatia, a iné poškodenia zraku. Najčastejšie ale cukrovka postihuje sietnicu. Ak ste diabetik, rozhodne nepodceňujte problémy s očami, mohlo by vás to stáť zrak. Postupné zhoršovanie zamedzíte, ak budete chodiť na pravidelné prehliadky k oftalmológovi.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com, Foto: shutterstock.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.