• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Alkohol za volantom trestajú najmä podmienkou

  • 10:02 18.05.2013
  • BRATISLAVA
Alkohol za volantom trestajú najmä podmienkou

Najčastejšími trestami za jazdu pod vplyvom alkoholu je podmienečné odsúdenie a zákaz šoférovania.

Trest hrozí aj Slotovi

Trest za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozí v prípade dokázania viny aj niekdajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi.

Ten čelí obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, ktoré vzniesol poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru Čadca, uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Podľa medializovaných informácií bývalého šéfa národniarov minulý týždeň zadržali policajti pre podozrenie zo šoférovania pod vplyvom alkoholu a nezastavenie na pokyn policajtov.

Podľa informácií denníka Sme sa Slota odmietol podrobiť dychovej skúške, pričom odmietol aj krvnú Preto sa na neho hľadí, akoby mu namerali aspoň jedno promile.Od novembra 2011 do februára tohto roku súdy za tento prečin odsúdili takmer 6 200 ľudí, do väzenia poslali 334 z nich. Podmienku dostalo 3 394 osôb, zákazom šoférovania potrestali 2 206 ľudí.

Opitosť pri šoférovaní si malo odpykať povinnou prácou 311 ľudí a peňažnú pokutu dostalo 60 odsúdených. Vyplýva to zo štatistík ministerstva spravodlivosti, ktoré agentúre SITA poskytla rezortná hovorkyňa Jana Zlatohlávková.

Už rok a pol platí novela zákona o cestnej premávke, podľa ktorej sa viac ako promile alkoholu za volantom stalo trestným činom. Za jazdu s jedným promile tak hrozí ročné väzenie.

Trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky sa dopustia aj tí, ktorí odmietnu vyšetrenie na zistenie alkoholu, prípadne šoférujú pod vplyvom inej návykovej látky. Hrozba väzenia však nie je to jediné, čo nezodpovedných vodičov čaká. Súd im môže súčasne uložiť aj peňažný trest a zákaz jazdiť až na desať rokov.

Do konca života už vodičské oprávnenie neuvidia tí, ktorí pod vplyvom alkoholu niekoho usmrtili alebo ich súd pre alkohol za volantom trikrát odsúdil. O doklady, hoci nie na doživotie, prídu šoféri, ktorým policajti v priebehu piatich rokov dvakrát zistia v krvi akékoľvek množstvo alkoholu alebo trikrát spôsobia dopravnú nehodu. Ak ho budú chcieť získať nazad, budú musieť nanovo absolvovať kurz v autoškole.

V každom prípade, ak je vodič podozrivý z toho, že pil, odmietne skúšku na alkohol, prípadne je pod vplyvom inej návykovej látky, policajt rozhodne o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti. Na to vodičovi určí primeranú lehotu a počas nej mu zadrží vodičský preukaz. Závislosť posudzuje psychiater. Ak zistí, že osoba je závislá, oznámi to polícii. V takom prípade sa vodičovi vodičský preukaz nevracia. Ak psychiater zistí, že vodič závislý nie je, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Vodičský preukaz sa vodičovi vráti až po splnení všetkých uložených povinností.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

DNES - 13:34Domáce

Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar.

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

DNES - 12:50Domáce

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch.

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

DNES - 11:18Domáce

Matka s dcérou na jednej elektrickej kolobežke zapríčinila dopravnú nehodu v Hlohovci.

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

DNES - 9:58Domáce

Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov.

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

DNES - 8:36Domáce

Obdobie, keď Slovensko prijímalo množstvo reforiem potrebných pre vstup do EÚ, bolo podľa niekdajšieho podpredsedu vlády Ivana Mikloša ťažké, ale nesmierne dôležité.