• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Čína pohrozila EÚ odvetou za vyšetrovanie výrobcov techniky

  • 9:21 17.05.2013
  • BRUSEL
Čína pohrozila EÚ odvetou za vyšetrovanie výrobcov techniky

Čína vo štvrtok pohrozila, že ak Európska únia začne formálne vyšetrovanie obvinení z nekalej konkurencie čínskych výrobcov telekomunikačnej techniky, Peking urobí odvetné opatrenia.

Eurokomisár pre obchod Karel de Gucht v stredu informoval, že s kolegami v princípe odsúhlasili otvorenie vyšetrovania údajného dumpingu a nelegálneho dotovania zo strany Číny, pokúsia sa však najskôr nájsť riešenie s čínskymi úradmi.

"Ak Európska strana trvá na otvorení vyšetrovania, čínska strana príjme v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie a čínskym právnym poriadkom tvrdé opatrenia na zabezpečenie svojich legitímnych práv a záujmov. Ich dôsledky bude musieť znášať strana, ktorá napätie spôsobuje," povedal reportérom v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva obchodu Šen Tan-jang.

Peking sa o de Guchtovom vyjadrení dozvedel z médií a komunikácia medzi Pekingom a Bruselom je "hladká a otvorená", dodal Šen Tan-jang s tým, že Čína ponúkla počas nedávnej návštevy delegácie EÚ Európskej komisii návrh na riešenie otázky telekomunikačných spoločností, nedostala však žiadnu odpoveď. "Vrhá to tieň na úprimnosť snahy EÚ riešiť konflikty dohodou," povedal Šen.

"Ako sme včera jasne povedali, Európska komisia počíta s tým, že naši čínski partneri prijmú ponuku na rokovanie serióznym spôsobom a pokúsia sa s nami nájsť priateľské riešenie tejto situácie," povedal vo štvrtok hovorca EÚ pre obchod John Clancy agentúre Reuters. EÚ má pre Čínu dvere otvorené už viac ako rok, reakcia zo strany Pekingu však zatiaľ bola sklamaním, dodal.

Hoci de Gucht nemenoval žiadnu konkrétnu čínsku spoločnosť, podľa zákulisných informácií je vyšetrovanie namierené proti svetovej telekomunikačnej dvojke Huawei a menšej čínskej firme ZTE, ktoré lacnou dovozovou technikou spôsobujú problémy európskym výrobcom ako Ericsson, Nokia Siemens Networks alebo Alcatel-Lucent. Keďže tí nechcú podať formálnu sťažnosť z obáv pred čínskou odvetou, prípad by mohol byť prvým, ktorý sa začne bez podnetu zo strany európskych spoločností, z iniciatívy Európskej komisie samotnej.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.