• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Núdzové zásoby ropy bude spravovať nová agentúra

  • 14:11 16.05.2013
  • BRATISLAVA
Núdzové zásoby ropy bude spravovať nová agentúra

Núdzové zásoby ropy a ropných produktov by mala spravovať nová agentúra.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) totiž posunuli vládny návrh zákona o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov a o riešení stavu ropnej núdze do druhého čítania. Agentúru pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov založí štát spolu so súkromnými firmami podnikajúcimi na ropnom trhu.

Štát si ponechá v agentúre, ktorá bude akciovou spoločnosťou, minimálne 70-percentný podiel. “Kontrola štátu zabezpečí, že núdzové zásoby nebudú ovládané súkromnými firmami,“ uviedla Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR), ktorá v súčasnosti spravuje slovenské zásoby ropy.
Súčasný model zaťažuje štátny rozpočet

Podľa SŠHR súčasný model správy núdzových zásob nadmerne zaťažuje štátny rozpočet. “Potreba zmeny súčasného modelu správy núdzových zásob vznikla predovšetkým s cieľom uvoľnenia prostriedkov štátu viazaných v núdzových zásobách, ako aj zabezpečenia, aby pri predpokladaných zvyšujúcich sa nárokoch na rozsah minimálneho limitu núdzových zásob nedochádzalo k zvyšovaniu štátneho dlhu,“ zdôvodnila vznik novej agentúry SŠHR.

Po vzniku bude musieť agentúra odkúpiť od SŠHR zhruba 520 tisíc metrov kubických núdzových zásob ropy a približne 340 tisíc metrov kubických ropných výrobkov. Štát by si mal teda prilepšiť o asi 480 mil. eur.

Cieľom agentúry bude obstarávanie, udržiavanie a obmeňovanie ropy a ropných produktov na účely plnenia požiadaviek vyplývajúcich z európskych smerníc. Agentúra bude vlastniť núdzové zásoby v rozsahu požadovanom podľa európskej smernice, t. j. v rozsahu zodpovedajúcom 90 dňom priemerného denného čistého dovozu alebo 61 dňom priemernej dennej domácej spotreby.

Podľa toho, ktorá z týchto hodnôt je vyššia. Kvôli očakávanému rastu spotreby ropy sa v budúcnosti predpokladá navýšenie rozsahu minimálneho limitu núdzových zásob zodpovedajúcich 120 dňom priemerného denného čistého dovozu ropy a ropných výrobkov.
Štát by mal mať v novej agentúre 70-percentný podiel

Vytvorenie agentúry pre spravovanie núdzových zásob ropy má podľa SŠHR a Ministerstva hospodárstva SR viacero výhod pre štát. Model "odvetvovo-verejnej" agentúry podľa nich je dlhodobo samofinancovateľný, nebude mať nároky na verejné finančné zdroje.

Model nebude deformovať trh, zachová istotu pre krajinu, keďže vykazované núdzové zásoby budú aj skutočne skladované a pripravené pre použitie a v neposlednom rade zachováva štátu rozhodovacie právomoci. Agentúra, ktorej vznik víta aj najväčšia slovenská rafinéria Slovnaft, spravuje núdzové zásoby ropy napríklad aj v Nemecku či v Maďarsku.

Podľa poslankyne za Obyčajných ľudí Heleny Mezenskej zmena zákona o núdzových zásobách ropy je začiatkom privatizácie štátnych zásob ropy. “Pristúpenie k zmene modelu zabezpečenia a udržiavania núdzových zásob ropy na agentúrny spôsob podľa môjho názoru nesie mnohé riziká. Okrem zvýšenej ceny benzínu pre spotrebiteľov spočíva hlavné riziko v ohrození zabezpečenia zásob prechodom garancií štátu na síce agentúrny, ale vo svojej podstate podnikateľský a komerčný sektor. Štát sa takto podivne a ľahko vzdáva jednej zo základných funkcií a zabezpečovacích úloh štátu,“ tvrdí Mezenská.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

VČERA - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe