• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 1.12.2020Meniny má Edmund
-3°Bratislava

Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

  • 18:04 09.12.2015
  • Bratislava
Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

Kvercetín je jedným z najsilnejších liekov, ktoré pochádzajú z rastlinných extraktov. Prezradíme vám, ako dokáže bojovať s ochoreniami a v ktorých potravinách ho môžete nájsť.

Kvercetín je flavonoid, ktorý sa nachádza v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny. Má schopnosť bojovať s ochoreniami a je to obzvlášť účinná zlúčenina pri prevencii rakoviny. Výskum ukázal, že ľudia s najvyšším príjmom kvercetínu mali výrazne nižšie riziko úmrtia na mnoho z hlavných typov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, rakoviny prsníka, hrubého čreva, žalúdka a ďalších typov rakoviny.

Čítajte: Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

Najväčšia výhoda kvercetínu je, že funguje na bunkovej úrovni, zasahuje do postupov, ktoré pretvárajú zdravé bunky do malígnych nádorových buniek. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti kvercetínu chránia drahocennú bunkovú DNA pred nebezpečnými mutáciami. Kvercetín zastaví rýchlo sa replikujúce rakovinové bunky, uväzní ich v ranej, neproduktívnej fáze bunkového reprodukčného cyklu.

Tým sa zastaví nielen rast nádoru, ale tiež vedie priamo k bunkovej smrti cez proces známy ako apoptóza, od ktorého sú zvyčajne zdravé bunky závislé, aby zabránili prílišnej reprodukcii. Okrem toho, quercetin priaznivo ovplyvňuje chemické signálne dráhy, ktoré sú abnormálne v rakovinových bunkách.

Čítajte: Päť potravín, ktoré bojujú proti rakovine

Štúdia účinkov kvercetínu na bunky rakoviny prsníka vykonaná vedcami v Číne ukázala, že má skutočne protinádorové vlastnosti. Pravidelný a častý príjem potravín bohatých na kvercetín znížil riziko vzniku rakoviny pľúc s ešte silnejším efektom u ťažkých fajčiarov.

Populačné štúdie zistili, že ľudia s najvyššou úrovňou kvercetínu znížili riziko rakoviny pľúc o 51 percent a u fajčiarov až o 65 percent. Riziko rakoviny hrubého čreva sa u ľudí s najvyšším príjmom kvercetínu znížil o 32 percent a riziko karcinómu žalúdka o 43 percent.

Kvercetín sa vyskytuje v celom rade potravín, od červenej cibule a paradajok po zelený čaj a šupky hrozna. Medzi ďalšie významné zdroje kvercetínu patria: citrusové plody, petržlen, jablká, šalvia, čaj a červené víno.

Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie

Tiež nesmieme zabudnúť na olivový olej, rovnako ako na tmavé čerešne a tmavé bobuľové ovocie je tiež známe, že je výborným zdrojom flavonoidov, vrátane kvercetínu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, naturalnews.com, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento vitamín výrazne znižuje riziko fatálnej rakoviny, dôležitá je hmotnosť

Tento vitamín výrazne znižuje riziko fatálnej rakoviny, dôležitá je hmotnosť

20:07 29.11.2020Zdravie

Doplnok stravy vás môže ochrániť pred najťažšími formami rakoviny.

Pre toto by ste nemali piť nápoje z papierových kelímkov

Pre toto by ste nemali piť nápoje z papierových kelímkov

19:39 29.11.2020Zdravie

Pitie kávy alebo čaju z papierových pohárov môže vážne škodiť vášmu zdraviu.

7 dôvodov, prečo by ste si nemali obliecť rovnaké pyžamo 2 dni po sebe

7 dôvodov, prečo by ste si nemali obliecť rovnaké pyžamo 2 dni po sebe

18:12 29.11.2020Zdravie

Pyžamo treba meniť každý deň. Ak o tom stále pochybujete, presvedčia vás tieto podstatné dôvody.

4 každodenné zvyky, ktorými si privádzame bolesť hlavy

4 každodenné zvyky, ktorými si privádzame bolesť hlavy

16:44 29.11.2020Zdravie

Ak vás bolesť hlavy prepadáva v nečakaných situáciách a neviete nájsť príčinu, uistite sa, že za ňou nestojí niektorý z týchto dôvodov.

Mnohí z nás ho milujú: Tento horúci nápoj podporuje intelekt. Nie je to však čaj ani káva!

Mnohí z nás ho milujú: Tento horúci nápoj podporuje intelekt. Nie je to však čaj ani káva!

7:44 29.11.2020Zdravie

Ani káva, ani čaj – múdrosť sa podľa vedcov ukrýva v inom horúcom nápoji, ktorý je srdcovou záležitosťou tisícok Slovákov.