• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Nevoľnosť počas tehotenstva – takto ju potlačíte

  • 19:41 08.12.2015
  • Bratislava
Nevoľnosť počas tehotenstva – takto ju potlačíte

Až 65% tehotných žien bojuje s pravidelnou nevoľnosťou počas prvého trimestra, pričom niektoré potrápi až do konca tehotenstva. Vyskúšajte niekoľko prírodných metód, ako ju účinne potlačiť.

Nevoľnosť a zvracanie je počas tehotenstva, zvlášť prvých troch mesiacov, veľmi častá záležitosť. Podľa všetkého ju spôsobuje hormón hCG, ktorý sa stará o to, aby sa dieťatku dostalo od matkinho tela správnej výživy a všetkých potrebných látok pre vývoj. Po pár mesiacoch sa ale nadmerná produkcia tohto hormónu zastaví a spolu s tým u väčšiny žien zmizne aj nevoľnosť. Žiaľ, niektoré budúce mamičky sa nevoľnosti nezbavia po celé tehotenstvo. Čo sa teda s tým dá robiť? Pozrime sa na niektoré prírodné prostriedky.

  • Voda

Najjednoduchší, no veľmi efektívny spôsob ako predchádzať nevoľnosti, je piť čistú vodu. Okrem toho účinku vás aj hydratuje a zlepší trávenie.

  • Zázvor

Zaberá na nevoľnosť všetkého druhu u väčšiny ľudí. Môžete skúsiť kúsok cmúľať alebo spraviť čaj. Aj samotná zázvorová vôňa môže pomôcť zastaviť nevoľnosť.

Čítajte: Ako nám pomáha zázvor pri nevoľnosti?

  • Citrón

Rovnako, ako pri zázvore, aj citrónová vôňa na niektorých ľudí pôsobí tak, že zastaví nevoľnosť. Inou alternatívou je piť vodu s citrónom a medom. K ďalším účinným citrusom patrí aj limetka alebo pomaranč, ktoré tiež potlačia nevoľnosť.

  • Mäta

Pomôže vám upokojiť tráviaci trakt aj počas tehotenstva. Pripravte si ju vo forme čaju a pite ju ráno. Alebo si nakvapkajte niekoľko kvapiek mätového oleja na vreckovku a pomaly vdychujte. Aj mätová vôňa môže pôsobiť pozitívne voči nevoľnosti.

  • Fenikel

Patrí medzi ďalšie účinné prirodzené prostriedky, ktoré potláčajú nevoľnosť. Uvoľňuje tráviaci trakt a naviac príjemne vonia, čo môže prispieť k utlmeniu nevoľnosti. Môžete žuť feniklové semiačka alebo vylúhovať jednu lyžičku v pohári horúcej vody a vypiť.

  • Zvýšte príjem vitamínu B6

Pomerne populárny a účinný spôsob, ako u budúcich mamičiek zastaviť nevoľnosť, je prijímať vitamín B6. Tento vitamín by nemal ohroziť plod ani matku. Nájdete ho v lekárni ako doplnok stravy alebo v prirodzenej forme v hnedej ryži, banánoch, avokáde, rybách a orechoch.

  • Čaj z malín

Ľudové bylinkárstvo a aj niektorí lekári vám ho môžu odporučiť, najmä v neskoršom štádiu tehotenstva. Mal by pripraviť maternicu na pôrod a podľa tvrdení bylinkárov urýchliť pôrod. Okrem príjemnej vône a chuti sa malinový čaj môže pochváliť aj vysokým obsahom vápnika, železa, magnézia a vitamínu B.

  • Akupresúra

Odborne vykonaná akupresúra pomáha pri mnohých problémoch. Jedným z nich je aj menštruačná alebo tehotenská nevoľnosť. Zverte sa ale do rúk odborníkov. Amatérska masáž alebo iné alternatívne spôsoby liečby nemusia vyvolať žiadaný efekt.

Čítajte: Týmto jedlám by sa tehotné ženy mali vyhýbať

  • Prechádzky

Pokiaľ vám lekár nenariadi opak, môžu vám prechádzky alebo ľahšie cvičenie pomôcť zvládnuť náhle nevoľnosti. Už len obyčajným kráčaním budete stimulovať telo, aby zmiernilo produkciu progesterónu, ktorý sa tiež môže podieľať na nevoľnosti.

Pred užívaním týchto prostriedkov by ste sa v každom prípade mali poradiť so svojim lekárom. Ak sa váš stav zhoršuje a zvracanie je príliš časté, môžete mať gestózu - hyperemesis gravidarum. Postihuje zhruba 2% budúcich mamičiek a je nutné byť pod dohľadom lekára, ktorý zvyčajne odporučí infúzie a niekedy aj psychoterapiu.

Zdroj: Info.sk, DK, babycentre.co.uk, top10homeremedies.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.