• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Postreky proti komárom pokračujú, môžu škodiť zdraviu

  • 16:56 15.05.2013
  • BRATISLAVA
Postreky proti komárom pokračujú, môžu škodiť zdraviu

Chemický postrek proti komárom, ktorý začalo mesto Bratislava vykonávať dnes ráno, sa nepáči karloveskému poslancovi Jaromírovi Šíblovi.

V otvorenom liste adresovanom okrem iných aj bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi upozorňuje Šíbl na to, že letecký postrek chemickou látkou Kontakt je zdraviu škodlivý a bol vykonaný bez dostatočného varovania priamo nad obytnou zónou v bratislavskej Karlovej Vsi.

"Pesticídy bežne používané v týchto postrekoch majú preukázateľne negatívny vplyv na ľudské zdravie, okrem iného môžu spôsobovať rakovinu a neplodnosť," píše v otvorenom liste primátorovi Šíbl.
Látka proti komárom je certifikovaná

Podľa primátora Ftáčnika mestom vysúťažená spoločnosť, ktorá postreky proti komárom vykonáva, pracuje s látkou certifikovanou v Európskej únii. "Máme od dodávateľa certifikát, že to nie je látka, ktorá by bola nebezpečná," reagoval na kritiku chemických postrekov proti komárom primátor Ftáčnik.

Chemický postrek ako zdraviu škodlivý a proti komárom takmer neúčinný odmietla karloveská poslanecká komisia pre životné prostredie a ochranu prírody, vedenie Karlovej Vsi však s postrekom súhlasilo.

Mesto po tom, ako dostalo od bratislavských mestských častí s najväčším výskytom komárov žiadosti o postrek zistilo, že by na celomestský postrek na území Bratislavy potrebovalo približne 200-tisíc eur. V rozpočte má však mesto na postreky proti komárom len 50-tisíc eur, preto požiadali mestské časti o spoluúčasť a s tými, ktoré súhlasili, išli do postrekov.

"Vybrali sme Rusovce, Jarovce, Čunovo, Devínsku Novú Ves, Devín, ale aj Karlovu Ves. Z Karlovej Vsi sme totiž dostali ponuku, že sú pripravení podieľať sa na spolufinancovaní postrekov," vysvetlil Ftáčnik. Spoluúčasť mestskej časti potvrdil aj prednosta Karlovej Vsi Rastislav Velček, podnety na premnožené komáre totiž dostávali od občanov.

S ponukou na spoluúčasť pri postrekoch proti komárom mesto oslovila aj bratislavská Petržalka. Po dohode s mestskou časťou budú teda postrekovať komáre aj pri Veľkom a Malom Draždiaku, pozdĺž Chorvátskeho ramena, v Sade Janka Kráľa či v okolí dostihovej dráhy.
Postreky budú naďalej pokračovať

Ako agentúru SITA informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy, v Petržalke budú postrek proti komárom vykonávať na viac ako tritisíc hektároch a náklady na postrek sú 25-tisíc eur, tie si mesto a Petržalka rozdelia na polovicu.

Komáre v lokalitách s ich najväčším výskytom postrekuje mestom vysúťažená spoločnosť CHEMIX-D. Lokálne letecké postreky začali dnes ráno, pokračovať v nich budú aj vo štvrtok a ukončiť ich chcú najneskôr v piatok dopoludnia.

Chemický postrek v rámci Bratislavy robia v mestských častiach Čunovo, Rusovce, Jarovce, Devín, Devínska Nová Ves, Karlova Ves, Vajnory a pridá sa k nim i Petržalka.

Bratislavský magistrát žiada obyvateľov, aby sa počas postreku nezdržiavali v blízkosti techniky či na mieste, kde bol postrek vykonaný. Postrek proti komárom síce nie je pre ľudí nebezpečný, nie je však žiaduce, aby sa dostali do priameho kontaktu s použitou chemickou látkou.

Postreky vykonávajú v ranných hodinách, aby bol účinok postreku čo najvyšší a aby minimalizovali možný kontakt ľudí s chemickou látkou. Samospráva o postrekoch proti komárom informuje aj regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.