• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Kratom: Úžasný liek alebo internetová droga?

  • 19:30 27.11.2015
  • Bratislava
Kratom: Úžasný liek alebo internetová droga?

Poďme sa pozrieť na to, čo kratom vlastne je, aké ma účinky a prečo je na internete tak populárny.

Už ste počuli o kratome? Je to liek, ktorý sa preslávil na internete vďaka mnohým online užívateľom, ktorí chvália jeho účinnosť, no je známy už niekoľko storočí.

Čo je kratom?

Kratom, tiež známy ako rastlina Mitragyna speciosa, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Používa sa ako rastlinný liek, no má veľa vlastností podobných opiátom, pre ktoré je porovnávaný s rekreačnými drogami a marihuanou. V Thajsku je už dlho zakázaný z dôvodu opiátových účinkov.

V niektorých krajinách môžu existovať obmedzenia, ktoré zakazujú ľuďom jeho používanie bez lekárskeho predpisu. V Thajsku, Barme, Malajzii a Austrálii môže byť držanie kratomu dôvodom na trest odňatia slobody.

Ako kratom funguje?

Vzhľadom na alkaloidy nájdené v tejto rastline, môže pracovať ako stimulant, ale aj ako sedatívum. V nízkych dávkach funguje ako povzbudzujúci prostriedok, ktorý udržuje telo aktívne, ostražité, a plné energie. Svojím spôsobom je podobný kofeínu. Zrýchľuje srdcovú frekvenciu, dodáva energiu mozgu a pomáha telu vyrovnať sa so stresom a únavou.

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Vo vysokých dávkach však funguje ako depresant. Je to silné sedatívum, ktoré je porovnateľné s ópiom a inými derivátmi opiátov. V skutočnosti môže poskytnúť úľavu od bolesti rovnako silne ako morfín, ak sa podáva vo vysokých dávkach. Môže byť použitý na uľahčenie všetkých druhov bolesti a nepohodlia.

Čítajte: Šesť prírodných prostriedkov proti bolesti

Aj keď nie je dostatok štúdií, ktoré by podporili bezpečné užívanie kratomu u tehotných žien a ľudí s určitými chorobami, tí, ktorí sú úplne zdraví, ho môžu skúsiť užívať. Kľúčom je správne užívanie a dávkovanie.

Ako ho užívať

Kratom je dostupný v širokej škále komerčných foriem, vrátane kapsúl, čaju, sušený a v prášku. Väčšina obchodníkov pridáva kompletný návod spolu s výrobkom, ale ak si kúpite kratom a nemá žiadne poznámky alebo návod na použitie, mali by ste sa pred užívaním obrátiť na obchodníka.

Pri kúpe je potrebné si dávať pozor, pretože niektorí obchodníci predávajú nečisté formy kratomu, ktoré nemajú rovnaké účinky ako čistý produkt. Kratom môže byť návykový, aj keď nie tak silne ako ostatné lieky. Závislosť je tiež ľahšie prekonať, pretože má miernejšie abstinenčné príznaky. No mali by ste ho užívať len krátkodobo a nekombinovať s inými liekmi.

Zdroj: info.sk, TM, sagewisdom.org, emcdda.europa.eu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.