• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Poslanecký klub SaS skončil, Sulík nazval Pašku komunistom

  • 13:54 14.05.2013
  • BRATISLAVA
Poslanecký klub SaS skončil, Sulík nazval Pašku komunistom

Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita stratil podľa predsedu NR SR Pavla Pašku funkčnosť po tom, čo ho opustili piati poslanci, preto urobil viaceré rozhodnutia.

Ako informoval Paška v pondelok na tlačovej besede po rokovaní poslaneckého grémia, nariadil účtovnú uzávierku bývalého klubu SaS, aby zistil, ako čerpal zdroje z rozpočtu NR SR. Zároveň zastavil možnosť čerpať bývalému klubu prostriedky z rozpočtu kancelárie NR SR.

Paška zároveň požiadal poslancov SaS i bývalých poslancov SaS, aby si rozdelili dve miestnosti, ktoré klub doteraz využíval, aby mohli naďalej fungovať. Nariadil tiež majetkovú inventarizáciu v kanceláriách.

Šéf parlamentu zároveň požiadal o doplnenie zastúpenia vo vedení NR SR. „Zastúpenie vo vedení NR SR vychádza z výsledkov parlamentných volieb. SaS mala dvoch zástupcov v poslaneckom grémiu, požiadal som, aby poslancov SaS zastupoval jeden poslanec a druhý poslanec bude zastupovať bývalých členov,“ povedal s tým, že obe skupiny majú navrhnúť mená svojich zástupcov.

Paška nekoná v medziach zákona, hnevá sa Sulík

Rozhodnutím zrušiť poslanecký klub SaS Paška prekročil svoje právomoci a nekonal v medziach zákona, myslí si predseda liberálov Richard Sulík.

SaS si podľa jeho slov nechala vypracovať tri analýzy od ústavných právnikov, ktoré hovoria, že predseda národnej rady nemá kompetenciu zrušiť poslanecký klub pri poklese počtu jeho členov pod osem.

"Môžem len konštatovať, že toto bolo komunistom vždy blízke. Komunisti si vždy mysleli, že práve pre nich zákon neplatí. Preto si dovolil prezident takú nehoráznosť nevymenovať riadne zvoleného generálneho prokurátora alebo takisto pán Paška si teraz dovolil zrušiť klub i keď to nesmie. Bohužiaľ, v takej dobe žijeme. Môžeme len dúfať, že sa to po najbližších voľbách zmení," uviedol pred novinármi Sulík.

SaS zvažuje, že Paškovo rozhodnutie napadne na ústavnom súde. "Na druhej strane toto nie je tá podstatná vec pre výkon politiky, to nie je podstatná vec, ktorá zníži nezamestnanosť a zlepší život na Slovensku. Pripúšťame preto aj možnosť, že to nenapadneme na ústavnom súde a budeme sa venovať veciam, ktoré pokladáme za dôležité a to je predkladanie riešení. To nám ide celkom dobre," uzavrel Sulík.

Podľa Pašku treba tiež vyriešiť členstvo v niektorých výboroch

Členstvo v osobitných výboroch zriadených zo zákona, je presne stanovené. „Bude treba riešiť situáciu poslanca Juraja Drobu v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti NBÚ, Martina Chrena v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS a Juraja Miškova vo výbore na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ,“ konštatoval Paška.

Podľa neho situácia je komplikovaná, pretože vzhľadom na malé počty poslancov v opozičných poslaneckých kluboch bude treba vstupovať do týchto výborov aj za účasti iných klubov. „S vysokou pravdepodobnosťou niektoré kontrolné výbory budú musieť doplniť poslanci strany Most-Híd,“ povedal.

Paška tiež na grémiu navrhol, aby bol doplnený rokovací poriadok tak, že taxatívne sa stanoví, že ak počet poslancov v klube klesne pod osem, tak zo zákona zaniká. Parlamentný inštitút podľa neho zistil, že v okolitých krajinách je počet poslancov v klube taxatívne daný a tým pádom nedochádza k špekuláciám.

Po odchode piatich prívržencov Jozefa Kollára z poslaneckého klubu SaS zostalo z 11 zákonodarcov v klube šesť členov. Podľa rokovacieho poriadku na vznik poslaneckého klubu treba aspoň osem poslancov.

Predseda NR SR Pavol Paška dnes informoval, že zatiaľ nebol podaný žiaden návrh na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). „Tento post by mal obsadiť kandidát, ktorého navrhnú opozičné poslanecké kluby,“ povedal.

Ľudová platforma 26. apríla oznámila, že navrhne vlastného kandidáta na post predsedu NKÚ a nepodporí kandidáta SaS. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ pred rokom po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát, najbližšie sa o to poslanci pokúsia na májovej schôdzi, ktorá sa začína dnes. Ani jeden z pokusov totiž nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie.

Zrušenie klubu pôsobenie SaS podľa Sulíka výrazne neovplyvní. "Pokračujeme ďalej v činnosti, budeme voličov presviedčať, že sme jediná skutočná opozícia voči Smeru-SD," dodal líder liberálov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.