• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Krachujúca Smrečina stopla výrobu, odpojili ju od elektriny

  • 19:41 14.05.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Krachujúca Smrečina stopla výrobu, odpojili ju od elektriny

Firma Smrečina Hofatex v Banskej Bystrici, na ktorú minulý týždeň podal reštrukturalizačný správca návrh na konkurz, v utorok zastavila výrobu.

Zo závodu si dodávatelia odvážajú nezaplatenú surovinu, pracovníci Stredoslovenskej energetiky prišli odpojiť závod od elektriny.

Zamestnancom, ktorí sa v utorok ráno zhromaždili pred závodom s pôvodným zámerom štrajkovať za vyplatenie miezd, to oznámil predseda predstavenstva Roman Adámek s tým, že sa podarilo zohnať aspoň peniaze na výplaty za apríl a dnes ich firma odosiela na ich účty. "To je vec, ktorou som si nebol istý ešte včera," uviedol Adámek.

Rozbeh výroby bez finančnej injekcie však podľa neho nie je nemožný. "Jediné, čo vieme urobiť, je doexpedovať a dostať čo možno maximálne množstvo financií späť do firmy, aby sa mohlo všetkým dodávateľom vrátane ľudí vyplatiť, čo im je táto firma dlžná. Či sa to podarí, neviem povedať,“ dodal.
Obrazom: Smrečina zastavila výrobu

Takmer 170 ľuďom hrozí strata zamestnania

Štrajk zamestnancov firmy Smrečina Hofatex.Foto: SITA/Ján ViazaničkaZ takmer 170 zamestnancov Smrečiny Hofatex už od 26. apríla ostávali postupne viacerí doma so 60 percentami mzdy, minulý týždeň ich pracovalo len zhruba 20. Po utorňajšom zastavení výroby bude na expedíciu posledných výrobkov podľa Adámka stačiť päť zamestnancov. Ďalší vývoj po pravdepodobnom vyhlásení konkurzu už bude na rozhodnutiach konkurzného správcu.

Smrečina Hofatex, výrobca drevovláknitých izolačných dosiek pre stavebníctvo, je od decembra minulého roka v reštrukturalizácii a reštrukturalizačný správca podal minulý týždeň v pondelok na súde návrh na jej konkurz. Súd má o ňom rozhodnúť do 15 dní.

Podľa Adámka aj vedenia odborov vo firme by firmu pred krachom zachránila zhruba 500-tisícová dotácia, o ktorú zatiaľ neúspešne požiadali vládu. Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini pre agentúru SITA v piatok uviedol, že štát urobil všetko, čo mohol a ďalší osud firmy je na jej majiteľoch.

"Ministerstvo už pred mesiacom požiadalo štátnu Eximbanku, aby bola súčinná pri prefinancovaní reštrukturalizačného plánu Smrečiny Hofatex. Vyvinuli sme maximálne úsilie, ale majitelia podniku sami identifikujú, že fabrika nemá odbyt. Drobná pôžička by bola len kúpením si času na pár mesiacov,“ povedal Pellegrini.


Vláda uprednostňuje zahraničných investorov, tvrdí Šikulová

Foto: SITA/Ján ViazaničkaPodľa odborovej predáčky v Smrečine Hofatex Heleny Šikulovej je vláde zrejme jedno, že 170 zamestnancov pôjde na ulicu. "Z odborov išlo podporné stanovisko, aby firma dotáciu 500-tisíc na preklenutie súčasnej situácie dostala. Pretože potom táto fabrika je životaschopná, to prehlásili aj kolegovia z obchodu,“ uviedla Šikulová.

Podľa nej vláda podporuje len zahraničných a nie domácich investorov. "Podľa akého kľúča sa dávajú dotácie domácim a zahraničným firmám, nie je otázka pre mňa," odmietol komentovať vyjadrenia Pellegriniho Adámek.

Majiteľ Smrečiny Hofatex Ladislav Krajňák pre médiá uviedol, že o pomoc pre firmu požiadal štyri ministerstvá – ministerstvo sociálnych vecí, ministerstvo hospodárstva, ministerstvo financií aj ministerstvo pôdohospodárstva, keďže štátne Lesy SR sú hlavným dodávateľom suroviny pre Smrečinu. Odpovede ešte očakáva.

"Situácia sa skomplikovala len preto, že keď sme 6. mája predložili veriteľskému výboru návrh na reštrukturalizačný plán, tak v ten istý deň podal reštrukturalizačný správca návrh na konkurz. Myslím si, že aj tie reakcie energetikov a podobne sú práve preto, že súd má 15-dňovú lehotu na rozhodnutie a asi očakávajú, že rozhodne v prospech konkurzu,“ dodal Krajňák.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.