• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Sklenené steny spôsobujú úhyn miliónov vtákov po celom svete

  • 7:00 11.05.2013
  • BRATISLAVA
Sklenené steny spôsobujú úhyn miliónov vtákov po celom svete

Mimovládne organizácie zamerané na ochranu vtáctva spúšťajú pri príležitosti dnešného Svetového dňa sťahovavého vtáctva, kampaň pod názvom Vtáky a sklo.

Tá má upozorniť na modernú architektúru a používanie zrkadlových materiálov, ktoré spôsobujú úhyn miliónov vtákov po celom svete. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Ján Gúgh z mimovládnej organizácie SOS/BirdLife Slovensko.

Pred úhynom vtákov v dôsledku nárazu do sklenených plôch je však možné robiť opatrenia. Kampaň Vtáky a sklo úzko súvisí s ochranou vtákov v mestskom či urbanizovanom prostredí, kde sa čoraz viac stavajú sklenené budovy alebo stavby, kde je použitý materiál pôsobiaci ako zrkadlo.

Materiál podľa Gúgha odráža okolie, čim vzbudzuje dojem, že ide o krajinu, cez ktorú môžu vtáky preletieť. „Lenže ide o klam, narazia do steny a uhynú,“ poznamenal. Zároveň dodal, že nárazy operencov do sklenených stien sa radia medzi top ohrozenia vtákov v mestskom prostredí.
Riešením sú nálepky

Existujú však metódy, ktoré sa využívajú už aj na Slovensku a bránia vtákom naraziť do stien či budov, uviedol Ján Gúgh. Najdôležitejšou zásadou je podľa neho čo najhustejšie polepenie sklenených plôch nálepkami alebo predmetmi, ktoré upozornia preletujúce vtáky na prekážku.

Najideálnejšie je, keď sú nálepky vtákov alebo iných ornamentov nalepené desať centimetrov od seba. Novinkou je použitie tzv. UV nálepiek. Tie možno použiť práve na miestach, kde nie je vhodné sklo polepiť farebnými či inými nálepkami.

„Vtáky vnímajú UV spektrum a preto pri preletovaní vidia nálepky ako žiariace objekty, vďaka čomu sa dokážu prekážke včas vyhnúť,“ doplnil Gúgh z organizácie OS/BirdLife Slovensko. Ideálnou ochranou je aj aplikovanie vzoru už priamo v skle, napríklad vo forme pásov, čím je tiež možné dosiahnuť účinnú ochranu.
Netopiere prichádzajú o úkryty

Mimovládne organizácie zaoberajúce sa ochranou vtáctva a netopierov SOS/BirdLife, Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) a Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku (SON) informovali na dnešnej tlačovej konferencii aj o prvých výsledkoch projektu ochrany netopierov.

Pri súčasnom tempe zatepľovania budov na Slovensku dochádza k úbytku dážďovníkov a netopierov, uviedla výkonná riaditeľka organizácie BROZ Andrea Chorváthová. „Našou snahou je, aby zostali biotopy zachované, preto by sme boli radi, keby sa nám to aj napriek rýchlemu tempu zatepľovania podarilo,“ doplnila.

Vlani sa začal celoslovenský projekt Ochrana dážďovníka tmavého a netopierov v budovách na Slovensku. Dážďovníky hniezdia podľa Chorváthovej na panelových domoch vo vetracích otvoroch v atike alebo v dutých priestoroch pod strechou. „Pri zatepľovaní sa tieto miesta prekryjú izolačným materiálom, čím nielen zaniknú úkryty, ale často sú usmrtené živočíchy, ktoré nemajú možnosť dostať sa von spod izolácie,“ vysvetlila.
Ochranári mapujú postihnuté miesta

Vďaka nasadeniu spolupracovníkov po celom Slovensku sa darí čoraz viac chrániť druhy a ich biotopy. Po spustení projektu sa vlani riešili rôzne prípady ohrozenia živočíchov.

„V roku 2012 sme zmapovali 126 miest a obcí, 9 871 budov, 2 850 hniezdisk dážďovníkov a 1 621 zimovísk netopierov. Ešte stále hľadáme ďalšie miesta a mapujeme ich," upozornila Chorváthová. „Vyriešili sme spolu s úradmi životného prostredia, správcovskými spoločnosťami a zatepľovacími firmami 425 prípadov zatepľovania,“ priblížila.

Podarilo sa im zachovať viac ako 3 000 vetracích otvorov, nájsť 810 náhradných budov pre netopiere a dážďovníky, ako aj 6 982 hniezdnych a úkrytových možností. Problematiku sa snažia všetky tri mimovládne organizácie priblížiť ľuďom. Organizujú rôzne prednášky či diskusie, aby vysvetlili, čo je dôvodom celej ich činnosti. Situácia sa podľa výkonnej riaditeľky BROZ pomaly posúva dopredu.

„Správcovské spoločnosti si na nás a naše aktivity začínajú zvykať, zatepľovanie nám ohlasujú a problematiku riešia,“ priblížila Andrea Chorváthová s tým, že pracovník ich združenia ide hneď pri začiatku zatepľovania na lešenie spolu s kamerou a endoskopom, preskúma okolie a následne združenie navrhuje kompenzačné opatrenia, aby sa pri zateplení nestratili hniezdne možnosti.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.