• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

V Bratislave sa začína Filmový festival inakosti

  • 13:26 20.10.2015
  • BRATISLAVA
V Bratislave sa začína Filmový festival inakosti

V Bratislave sa v stredu začne Filmový festival inakosti (FFi). Podujatie sa bude konať do 25. októbra v kinách Lumiere a Film Europe. Symbolom deviateho ročníka je videokazeta.

Na podujatí budú mať zastúpenie belgická, francúzska, britská či švédska kinematografia. Diváci a diváčky uvidia aj snímky z Litvy, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Čile a ďalších krajín. Na plátna sa dostanú tituly ako Caravaggio (1986), Rozhovor anjelov (1987), Wittgenstein (1993), Pride (2014), Motýle (2014), Ostrov lásky (2014), Som tvoj (2014), Ejzenštejn v Guanajuate (2014), Nová priateľka (2014), Sangailino leto (2015), Láska (2015), Nasty Baby (2015) a ďalšie.

Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na snímku V Adamovom rúchu (2015). "Je to do veľkej miery moja osobná spoveď. Scenár som písal, keď som sa vyrovnával s rozchodom. Od napísania scenára po nakrúcanie však ubehlo viac času, čiže už som vedel k téme pristúpiť s chladnou hlavou a istými momentmi tiež odkázať, aby sme sa nebrali príliš vážne. Verím, že toto moje rozprávanie o ľúbení aj neľúbení bude pre publikum zaujímavé," prezradil režisér Martin Velič.

Vzťah lesbického páru mapuje dokument Família - Manželky Tomáša Viteka "Cyklus Família sa venuje rodinám, ktoré majú predovšetkým inšpirovať. Majú svoj príbeh, svoj pohlaď na svet a na problémy, ktorým musia čeliť. Z tohto hľadiska ani Manželky neboli výnimkou," povedal filmár, ktorý musel s tvorcami dlho hľadať ženy ochotné porozprávať o svojom vzťahu. "Mnohé sa báli, ako sa s tým vyrovná širšia rodina, ktorej sa s orientáciou nezdôverili. Slovensko je konzervatívna krajina, čo v mnohom nie je na škodu, ale prijať inakosť akéhokoľvek druhu nestojí na krajine, ale na jednotlivcoch. Napokon sa nám podarilo nájsť pár, hoci národnostne zmiešaný, ktorý sa s nami chcel so svojím príbehom podeliť. Je to pohľad na rodinu z iného uhla pohľadu," dodal Vitek. Dokument Queer Fish (2015) sa zas vyjadruje k medializovanému prípadu samovraždy synovca českej moderátorky Ester Janečkovej.

Organizátori pripravili aj sprievodný program. V galérii Nadácie otvorenej spoločnosti si môžu návštevníčky a návštevníci pozrieť do 1. novembra fotografie Moniky Pascoe Mikyškovej. Zábery vznikli v domácnostiach gejov a lesieb, s ktorými robila umelkyňa rozhovory pre svoju knihu. "Ako heterosexuálna žena, ktorej množstvo kamarátov sú gejovia, som občas rozmýšľala, ako priblížiť a autenticky opísať ich svet pre tých, ktorí z rôznych dôvodov živia v sebe predsudky a opovrhovanie," vysvetlila autorka okolnosti vzniku výstavy.

V Kine Lumiere bude tiež infostánok, kde sa budú môcť záujemcovia a záujemkyne porozprávať s transrodovými ľuďmi o ich životoch. Organizátori zaradili do programu prednášku o spisovateľke a výtvarníčke Tove Jansson, ďalej diskusiu s americkým queer aktivistom a workshopy o právach LGBTI ľudí. Medzi sprievodné podujatia patrí aj Noc filmových soundtrackov, párty Homomat či FFi afterpárty.

Filmový festival inakosti je nesúťažná prehliadka, ktorej cieľom je prostredníctvom filmového umenia búrať stereotypné predstavy a predsudky o LGBTI ľuďoch a prispieť tak ku skvalitneniu nielen ich života, ale aj celkovej spoločenskej atmosféry. Po projekciách v Bratislave sa festival v novembri presunie aj do ďalších slovenských miest. Viac informácií o podujatí je možné nájsť na www.ffi.sk.

Informácie pochádzajú od PR manažéra festivalu Romana Samotného, z webstránky www.ffi.sk a archívu agentúry SITA.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.