• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Kiska navštívil firmu neprávom označenú za pôvodcu botulizmu

  • 17:46 16.10.2015
  • BANSKÁ BYSTRICA
Kiska navštívil firmu neprávom označenú za pôvodcu botulizmu

Prezident Andrej Kiska v piatok navštívil banskobystrickú spoločnosť Lunter, (predtým Alfa Bio), označenú Regionálnym úradom verejného zdravotníctva(RÚVZ) ako pôvodcu mimoriadne nebezpečného ochorenia – botulizmu.

Ešte začiatkom augusta tohto roku hospitalizovali vo vážnom stave 43-ročného muža s podozrením na otravu botulotoxínom, ktoré sa v plnej miere potvrdilo. Pacient deň predtým konzumoval cícerovú nátierku od spomínaného výrobcu. Hygienici objavili nebezpečných mikrobiálnych pôvodcov v obale nátierky.

Na ich podnet Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu cícerovej nátierky s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov. Vedenie spoločnosti celý tento postup spochybnilo na základe rozborov vykonaných na jej podnet v Ostrave. Záujem o ich výrobky však výrazne klesol, čo znamenalo negatívny ekonomický dopad.

Odporúčame:

Pacient nemal botulizmus, cícerová nátierka bola v poriadku

Kiska otvoril konferenciu v Berlíne, startupy sú prioritou


Je potrebná odborná diskusia

Prezident Andrej Kiska označil spoločnosť ako úžasný rodinný projekt, ktorý funguje už 25 rokov a je u nás lídrom v produkcii výrobkov zdravej výživy. Ocenil, že tu vzniklo 150 pracovných miest a že ide o rýdzo slovenský nápad a o slovenské výrobky.

Svoju návštevu zdôvodnil tým, že štát musí vytvárať pre malých a stredných podnikateľov, ktorí vytvárajú prevažnú väčšinu pracovných miest, čo najlepšie podmienky. V súvislosti s prípadom výskytu botulotoxínu Kiska uviedol, že "je dôležité vyvolať odbornú diskusiu medzi kontrolnými orgánmi verejnej správy a medzi výrobcami, predajcami a dodávateľmi, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali".

Firma zverejnila vyhlásenie

Táto požiadavka je uvedená aj v písomnom vyhlásení, ktoré v piatok vedenie firmy zverejnilo. Ďalej je zdôraznená nutnosť, aby bola komunikácia transparentná a jasne majú byť stanovené procesy, práva, povinnosti a hraničné situácie kontrolným orgánom, ako aj firmám v pozícii účastníkov konania.

Zástupca spoločnosti Ondrej Lunter v piatok novinárov informoval, že otázka žaloby na zástupcov verejnej správy nie je teraz podstatná. Prvoradé je obnovenie výroby v plnom rozsahu, pretože momentálne je len polovičná. Na Slovensku im klesol odbyt výrobkov o tridsať a v Čechách až o päťdesiat percent. "Zatiaľ sme prepustili len niekoľko agentúrnych pracovníkov, ďalšie prepúšťanie neplánujeme," dodal.

Úrad si za tvrdeniami stojí

Štyridsaťtriročný muž z Banskej Bystrice ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Pacienta následne hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus.

Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na internú kliniku. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.

"Jedná sa teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu," povedala na začiatku celého prípadu vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová.

Vo svojom poslednom vyhlásení odborní pracovníci úradu uvádzajú, že k prípadu ochorenia na botulizmus u 43-ročného muža už povedali všetko podstatné a potrebné a za svojimi doterajšími tvrdeniami si v plnom rozsahu stoja.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.