• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 4.10.2022Meniny má František
16°Bratislava

Zdravé srdce vďaka vlašským orechom

  • 11:00 11.05.2013
  • BRATISLAVA
Zdravé srdce vďaka vlašským orechom

Vedecké výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia vlašských orechov zlepšuje hladinu cholesterolu a flexibilitu krvných ciev. Pôsobia blahodárne proti kardiovaskulárnym chorobám.

Hrsť vlašských orechov môže človeku poskytnúť okamžitú ochranu pred ochorením srdca. Len štyri hodiny po konzumácii orechov sa významne zlepší hladina vášho cholesterolu. Pravidelná konzumácia orechov nám dlhodobo môže chrániť naše srdce pred chorobami.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

"Len hŕstka môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení," hovorí doktorka Penny Krsi-Etherton z Penn State University v Pensylvánii. Štúdia uvádza, že konzumácia orechov štyrikrát týždenne, poskytuje nášmu telu významné výhody. 

Ktorá forma je najlepšia?

Výskum bol zameraný na to, v akej forme sú orechy pre ľudské telo najlepšie. Pozorovali celkovo 15 ľudí s vysokým cholesterolom, ktorým dávali dve hrste vylúpaných orechov (85 g), šesť gramov kože z orechov, 34 gramov jadier orechov, alebo tri lyžice oleja z orechov. 

Už po štyroch hodinách od podania oleja z orechov, či jadier orechov vedci zistili zlepšenie zdravia ciev u testovaných ľudí. 

Čítajte: Jedlá a nápoje, ktoré vám prečistia organizmus

Výživné vlašské orechy (70 percent tuku), ktoré obsahujú hlavne veľmi zdravé nenasýtené mastné kyseliny, pomáhajú pôsobiť proti riziku aterosklerózy a kardiovaskulárnych chorôb. Podporujú aj rozvoj mozgu detí. Vlašské orechy sú bohaté aj na vitamíny E, B1 a B6. Obsahujú však aj soľ, kyselinu listovú a minerály horčík, meď a zinok. Tieto látky pôsobia pozitívne na ľudskú psychiku a sú zdravé pre vlasy, pokožku, nechty.

Ďalšie výhody vlašských orechov:

  • protizápalový účinok
  • znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb
  • regulujú krvný tlak
  • udržujú nízku hladinu cholesterolu
  • antioxidačné účinky
  • pomáhajú pri astme
Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, Daily Mail, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Bolesť kĺbov a strava: 4 druhy ovocia, ktoré musíte zaradiť do jedálnička

​Bolesť kĺbov a strava: 4 druhy ovocia, ktoré musíte zaradiť do jedálnička

DNES - 18:19Zdravie

Ovocie a iné potraviny bohaté na špecifický minerál pomáhajú zmierňovať príznaky artritídy. Pacienti s bolesťami kĺbov by ich mali jesť pravidelne.

Mlieko a cukrovka: Toto sa stane už po jednom pohári denne

Mlieko a cukrovka: Toto sa stane už po jednom pohári denne

21:41 02.10.2022Zdravie

Konzumácia mlieka a mliečnych produktov ovplyvňuje riziko diabetu.

​Rybí olej: Tieto lieky a doplnky spolu s ním neužívajte, môžete si privodiť fatálne následky

​Rybí olej: Tieto lieky a doplnky spolu s ním neužívajte, môžete si privodiť fatálne následky

20:32 02.10.2022Zdravie

Kombinované užívanie rybieho oleja spolu s niektorými liekmi a doplnkami môže mať závažné následky na zdravie, varujú experti.

Ako rázne zastaviť prejedanie: Tieto 4 jedlá nesmiete vynechať z jedálnička

Ako rázne zastaviť prejedanie: Tieto 4 jedlá nesmiete vynechať z jedálnička

13:08 02.10.2022Zdravie

Kľúčom k chudnutiu nie je len vynechávanie kalórií, ale aj ich správne zloženie. Tieto jedlá spravia rázny koniec s prejedaním.

Biele korenie v kuchyni často nepoužívate, ale mali by ste. Presvedčí vás o tom týchto 14 dôvodov

Biele korenie v kuchyni často nepoužívate, ale mali by ste. Presvedčí vás o tom týchto 14 dôvodov

10:57 02.10.2022Zdravie

Vďaka jemnej chuti a farbe sa biele korenie hodí nielen do svetlých pokrmov. Zistite, o čo prichádzate, keď ho pri varení obchádzate.