• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ministerstvo vnútra rozdalo odmeny vo výške 22 miliónov eur

  • 13:44 09.05.2013
  • BRATISLAVA
Ministerstvo vnútra rozdalo odmeny vo výške 22 miliónov eur

Ministerstvo vnútra v roku 2012 minulo na odmeny viac ako 22 miliónov eur, z toho v druhom polroku viac ako 16 miliónov eur.

Vyplýva to zo správy o plnení príjmov a čerpaní výdavkov kapitoly rezortu vnútra, ktorú dnes brannobezpečnostný výbor zobral na vedomie.

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi vyčítal, že novinárom päť mesiacov nebol schopný oznámiť výšku odmien, ktoré rozdal v rezorte. "Ide o verejné prostriedky, verejnosť by mala mať právo byť o tom informovaná," uviedol Lipšic v diskusii na výbore.

Pripomenul, že počas jeho ministrovania zverejňovali celkovú výšku odmien, a aj odmeny pre konkrétnych funkcionárov, ak sa na to médiá pýtali. "Nie je fér hrať sa na mačku a myš," poznamenal na adresu Kaliňáka Lipšic s tým, že minister mohol novinárom aspoň oznámiť celkovú výšku odmien, ktoré priznal v druhom polroku, teda o niečo viac ako 16 miliónov eur.

Lipšic zároveň upozornil, že je to vec celkového nastavenia vlády - tváriť sa blbo, tak, ako minister vnútra päť mesiacov nebol schopný zverejniť výšku odmien, podobne zatĺkal rezort školstva knihu jázd - odpovedal, že ju nemá.

Neskôr vysvetlil, že dokumentom samozrejme disponuje, ale oficiálne sa nevolá kniha jázd, ale kniha centrálnej evidencie vozidiel.

"Vysvetlenie je jednoduché, nikto sa ma nepýtal na ročný objem odmien," uviedol na výbore Kaliňák.

Novinári sa podľa jeho slov zaujímali o výšku koncoročných odmien, ktoré nevedel presne špecifikovať aj preto, lebo pre reformu verejnej správy pod rezort vnútra pribudlo desaťtisíc nových zamestnancov.

Kaliňák zdôraznil, že nemá problém informovať o celkových číslach na odmeny, je to pre neho jednoduchšie a ak s tým výbor súhlasí, bude tieto údaje takto zverejňovať. Minister vnútra priznáva, že v roku 2012 boli odmeny v rezorte vyššie ako v roku 2011. Rozdal ich podľa vlastných slov predovšetkým útvarom, ktoré dosiahli historicky dobré výsledky, Slovensko má v súčasnosti najmenej vrážd, najmenej mŕtvych na cestách či najnižšie krádeže automobilov. Kaliňák tiež zdôraznil, že neprekročil limit mzdových výdavkov ministerstva vnútra a za dobré výsledky bude odmeňovať aj v budúcnosti.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.