• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Somálsku hrozí terorizmus a migrácia, hľadá sa pomoc

  • 17:02 07.05.2013
  • LONDÝN
Somálsku hrozí terorizmus a migrácia, hľadá sa pomoc

Britský premiér David Cameron v utorok varoval, že ak medzinárodné spoločenstvo nepodporí prestavbu Somálska, v krajine zvíťazí "terorizmus a masová migrácia".

Cameron to povedal počas otváracieho príhovoru k účastníkom medzinárodnej konferencie zameranej na pomoc pri ukončení viac ako 20-ročného konfliktu vo východoafrickej krajine. Hostiteľmi konferencie v Londýne, na ktorej sa zúčastňujú delegáti z viac ako 50 krajín, sú britský premiér a somálsky prezident Xasan Sheekh Maxamuud.

Účastníci konferencie rokujú o podpore politickej stability chudobného Somálska, kde v roku 2011 podľahlo hladomoru viac ako 260 000 ľudí. Hovoriť majú aj o zastavení vlny znásilňovania, ktorá je podľa OSN v Somálsku "vážnym problémom".

Vo svojej otváracej reči Cameron pochválil zlepšenie bezpečnostnej situácie v krajine v posledných mesiacoch, no varoval pred "poľavením, ktoré môže spôsobiť návrat k bezpráviu".

Cameron upozornil na to, že vývoj v krajine sa netýka len Somálska. Ako povedal, "ak mladí ľudia prepadnú radikalizmu a terorizmus a extrémizmus exportujú za hranice krajiny, bude ohrozená bezpečnosť celého sveta".

Bezpečnostná situácia v krajine sa zlepšila, odkedy vojenská ofenzíva v auguste 2011 vyhnala islamistov napojených na al-Kájdu z hlavného mesta Mogadišo. Napriek tomu dochádza stále často k bombovým útokom a zabíjaniu pripisovanému povstalcom.

Somálsko sa po zosadení prezidenta Siyaada Barreho v roku 1991 dlho zmietalo v politickom chaose. Nástup nového vedenia podporovaného medzinárodným spoločenstvom v septembri 2012 ukončil prechodné obdobie, keď chudobná krajina nemala skutočnú centrálnu vládu. Veľké časti Somálska sú však naďalej pod vplyvom súperiacich militantných skupín, na ktoré má vláda iba obmedzený dosah.
Krajina dostane finančnú injekciu
Európska únia sa v utorok na medzinárodnej konferencii v Londýne zaviazala poskytnúť 44 miliónov eur na podporu Somálska. Poskytnuté finančné prostriedky majú byť použité na výstavbu systému justície a polície.

Eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs povedal, že snahou EÚ je zabrániť, aby sa východoafrická krajina, sužovaná viac ako dve desaťročia konfliktami, "vrátila späť do stavu bezprávia". Ako povedal komisár, nijaká krajina sa nemôže rozvíjať, ak v nej nevládne pokoj a bezpečie.

"Poskytujeme túto novú pomoc, aby sme opäť ukázali záväzok EÚ pomôcť somálskemu ľudu pri budovaní vlády, bezpečnosti, súdnictva a polície," uviedol komisár v stanovisku. Od roku 2008 venovala únia Somálsku pomoc vo výške viac ako 1,2 miliardy eur. Polovica z nových prostriedkov EÚ bude využitá pri výcviku somálskych policajtov, pracovníkov súdnictva a iných predstaviteľov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

DNES - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

DNES - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

DNES - 17:12Zahraničné

Francúzska polícia nenašla žiadne výbušniny u zadržaného muža, ktorý sa v piatok na iránskom konzuláte v Paríži vyhrážal, že sa pomocou nich odpáli.

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

DNES - 16:44Zahraničné

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

DNES - 15:24Zahraničné

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami.