• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Tri veci, ktoré musíte vedieť o vitamínových doplnkoch

  • 18:45 23.09.2015
  • Bratislava
Tri veci, ktoré musíte vedieť o vitamínových doplnkoch

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o obvyklých doplnkoch, ako vybrať tie správne, a kedy užívať alebo naopak vyhnúť sa doplnkom.

Aký je najlepší spôsob užívania vitamínových doplnkov? Aké množstvo vitamínových alebo minerálnych doplnkov by ste mali užívať? Koľko druhov doplnkov by ste mali užívať, alebo kedy prestať? To sú niektoré z najčastejších otázok a odpoveď je takmer vždy neurčitá. Nesprávne doplnky vám môžu urobiť viac škody ako úžitku, no ak si vyberiete správne, môžu skutočne zlepšiť vaše zdravie.

Prestaňte užívať multivitamíny

Mnoho ľudí sa domnieva, že multivitamíny sú obrana proti ochoreniam. V skutočnosti môžu multivitamíny urobiť viac škody ako úžitku. Ak sa pozriete na zloženie väčšiny multivitamínov, všimnete si, že majú priveľa niektorých živín, ako je vitamín A alebo B6 a nedostatok ďalších živín, ako je horčík alebo železo. Táto nerovnováha živín znamená predávkovanie a zároveň nízky príjem iných vitamínov. Ďalším dôvodom, prečo sú multivitamíny zlé pre vaše zdravie, je kvôli ich zlej kvalite. Mnohokrát obsahujú prísady, ktoré telo nedokáže využiť.

Prírodné potraviny vs. doplnky

Možno najlepší spôsob, ako získať vitamíny, živiny a minerály, je z potravín. Živiny prichádzajú v rôznych formách a správajú sa inak vo vašom tele. Užívanie živín prirodzene z potravín je pre telo efektívnejšie, než prijímanie živín z pilulky.

V niektorých prípadoch však existujú výnimky. Jedna štúdia ukázala, že 10 až 30% starších ľudí (zvyčajne nad 50 rokov) nedokáže stráviť ani vstrebávať prírodný vitamín B-12 z potravín. V takýchto prípadoch sa odporúča, aby užívali B-12 v tabletkách. Tiež tehotným ženám sa odporúča, aby užívali vitamín B-9 z doplnkov alebo obohatených potravín, rovnako ako z normálnych potravín. U vitamínu C je prirodzená aj syntetická forma v poriadku.

Čítajte: Môže vitamín E zachrániť imunitné bunky?

Niekedy syntetické formy doplnkov môžu dokonca ponúknuť viac výhod oproti prirodzenej podobe. Napríklad syntetická forma niacínu spôsobuje menšie sčervenanie kože ako prírodný niacín.

Načasovanie

Správne načasovanie vašich doplnkov môže nielen optimalizovať ich výhody, ale tiež sa tým dokážete vyhnúť nežiadúcim účinkom. Minerály, ako je vápnik, sú efektívnejšie využité v tele počas noci. Magnézium tiež pôsobí ako prírodný uvoľňovač svalov a môže pomôcť pri podpore kvality spánku. Na druhú stranu zinok by sa nemal užívať s vápnikom, takže by ste ho mali užiť skôr ráno.

Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú aj 7 rokov po vysadení

Ak to nepotrebujete, neberte to

U doplnkov vždy bude existovať určité riziko. Aj tá najprirodzenejšia forma môže obsahovať vysoké množstvo ťažkých kovov alebo znečisťujúcich látok. Ak máte pochybnosti o tom, či doplnky potrebujete, je lepšie ich neužívať.

Zdroj: info.sk, TM, webmd.com, ajcn.nutrition.org, Foto: pexels.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.