• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

Ako prospieva čierna rasca nášmu zdraviu?

  • 12:29 17.09.2015
  • Bratislava
Ako prospieva čierna rasca nášmu zdraviu?

Semená čiernej rasce patria medzi jedny z najviac cenených liečivých rastlín v histórii. Poďme sa pozrieť na osem zdravotných benefitov, ktoré z nich môžeme ťažiť.

Semená z čiernej rasce a najmä olej, ktorý sa z nich vyrába, má históriu dlhú minimálne 3 300 rokov. Prvýkrát sa objavil v hrobke faraóna Tutanchamona. V minulosti sa používal na prevenciu a liečenie širokého spektra ochorení a novodobé výskumy jeho liečivé účinky potvrdzujú.

Zloženie

Medzi účinné látky, ktoré sa v čiernej rasci nachádzajú patrí vitamín B, beta sisterol, vápnik, meď, železo, zinok, fosfor, niekoľko kyselín (napríklad linolová, myristová, listová, arachidonová) a jedinečná látka thymoquinone.

Olej z čiernej rasce

protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky. Pôsobí tiež ako analgetikum na zmiernenie bolesti. Odporúča sa konzumovať jednu až dve lyžičky denne. Ráno ešte pred jedlom a večer pred spaním.

Čítajte: Kadidlový olej: prírodný liek už od biblických čias

Skutočne kvalitný olej by mal byť lisovaný za studena, bez prísad a uskladnený v nádobke, ktorá ho bude chrániť pred svetlom.

Takto pomôže nášmu zdraviu

Môžete konzumovať semená po lyžičkách alebo používať olej:

  • Zníži vysoký krvný tlak

Podľa pozorovaní na ľuďoch, ktoré boli uskutočnené v roku 2008, stačia dva mesiace pravidelného užívania extraktu z čiernej rasce na to, aby boli viditeľné pozitívne výsledky u pacientov s vyšším krvným tlakom. Ďalším plusom pre zdravé srdce je aj fakt, že olej z Nigella sativa má schopnosť znížiť hladinu LDL cholesterolu.

  • Pomôže s cukrovkou 2. typu

Podľa výskumov z roku 2010 vám dva gramy semiačok denne značne pomôžu s redukciou hladiny cukru v krvi.

  • Pre zdravú pečeň

Ak máte problémy s pečeňou, olej z čiernej rasce vám pomôže pri ich liečbe a súčasne bude stimulovať jej prirodzený ochranný mechanizmus.

  • Podporí pamäť

Podľa výskumu z roku 2013 v Journal of Ethnopharmacology ľudia, ktorí pravidelne užívali výťažok z čiernej rasce, vykazovali výrazné zlepšenie pamäte a schopnosti koncentrácie. Výsledky vychádzali z porovnávania dvoch skupín, pri ktorom druhá skupina užívala placebo.

  • Pomoc pre astmatikov

Ak máte silnú astmu, látka thymoquinone vám pomôže zmierniť jej príznaky. Môžete si niekoľko kvapiek oleja pridať do vody a napariť sa.

Čítajte: Emu olej: Tajomstvo krásnej pokožky a vlasov

  • Výborný prostriedok na kožné problémy

Či už vás trápia ekzémy, psoriáza, zapálené vyrážky alebo chcete urýchliť zacelenie drobných rán, vyskúšajte si postihnuté miesto na pokožke potierať týmto olejom. Jeho antibakteriálne a protizápalové účinky budú pôsobiť blahodárne. Môžete ho tiež pridávať do domácich peelingov alebo masiek. Uplatnenie ale nájde aj ako vonkajšie analgetikum, napríklad jeho vmasírovanie do kĺbov a svalov môže pomôcť uvoľniť bolesť.

  • Zastaví vypadávanie vlasov

Pravidelným vmasírovaním oleja do pokožky hlavy posilníte vlasové folikuly (cibuľky).Súčasne ich ochráni pred vznikom zápalu alebo infekcie, ktoré by mohli narušiť rast vlasov. Celkovo ho môžete používať ako olej na vlasy. Dodá im lesk, výživu a urýchli ich rast.

  • Prevencia voči rakovinovým ochoreniam

Vďačia za to látke thymoquinone, ktorá stimuluje aktivitu určitej skupiny bielych krviniek v tele. Tie sa potom priamo zameriavajú na potláčanie rastu rakovinových buniek. Celkovo pôsobí čierna rasca ako silný antioxidant, ktorý chráni celé telo pred pôsobením voľných radikálov a stimuluje prirodzenú imunitu organizmu.

Na záver malé upozornenie - pri kúpe oleja si dávajte pozor na jeho pôvod a zloženie. Často sa totiž zamieňa s olejom z čierneho sezamu alebo čierneho osiva.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, naturallivingideas.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

VČERA - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

VČERA - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.