• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Pozor na sójový olej

  • 19:43 28.08.2015
  • Bratislava
Pozor na sójový olej

Štúdia ukázala nepriaznivé účinky konzumácie sójového oleja.

Podľa štúdie vedcov z University of California-Riverside, ktorá bola uverejnená v časopise PLOS ONE, má sójový olej väčšiu pravdepodobnosť vyvolať diabetes a metabolický syndróm ako čistá fruktóza.

"Bolo to prekvapenie vzhľadom k tomu, že väčšina ľudí si myslí, že nenasýtené mastné kyseliny by mali byť zdravé," povedal vedúci autor štúdie Poonamjot Deol.

Táto štúdia hodnotila rôzne typy tukov a porovnala ich s cukrom, aby určila, ako zvyšujú riziko symptómov známych ako metabolický syndróm. Tieto príznaky - obezita s ukladaním tuku v bruchu, vysoké hodnoty glukózy, vysoké hladiny triglyceridov, vysoký krvný tlak a nízky HDL ("dobrý") cholesterol - sú spojené s výrazne zvýšeným rizikom cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.

Nasýtené tuky sú najzdravšie

Výskumníci kŕmili myši štyrmi druhmi stravy. Prvé dva mali 40 percent kalórií z tuku. V prvom type stravovania všetky tuky pochádzali z kokosového oleja, ktorý je väčšinou nasýtený tuku. V druhom polovica tuku pochádzala z kokosového oleja a polovica zo sójového oleja, ktorý je väčšinou polynenasýtený tuk. Tento druhý typ bol podobný množstvu sójového oleja spotrebovaného v priemernej americkej strave.

Ďalšie dve diéty obsahovali rovnaké množstvo kalórií a približne rovnaké množstvo potravín, ale niektoré z tukov boli nahradené fruktózou podobne ako u stravy priemerného američana.

Fruktózová strava mala najvyššie množstvo cukru, takže vedci verili, že myši by s týmto stravovaním mali pribrať viac telesného tuku a vyvinúť si väčšiu inzulínovú rezistenciu. Myši na fruktózovom jedálničku naozaj získali o 12 percent väčšiu váhu než tie, ktoré jedli stravu s nasýteným kokosovým olejom.

No prekvapivým zistením bolo, že myši na sójovom oleji bez fruktózy získali o 9 percent väčšiu váhu, než myši na fruktózovej strave a o 25 percent väčšiu váhu, než myši na strave s kokosovým olejom. Mali tiež stukovatenú pečeň a vyššiu inzulínovú rezistenciu.

"Skúšali sme aj kukuričný olej a zistili sme, že tiež spôsobuje väčšie riziko obezity než kokosový olej, ale nie toľko, ako sójový olej. Ešte sme netestovali repkový olej," povedal Deol.

GMO prepojenie

S cieľom pomôcť odhaliť príčiny všetkých pozorovaných zmien vedci tiež vykonali hĺbkovú analýzu génovej expresie a metabolizmu u všetkých štyroch skupín. Zistili, že sójový olej spôsobil zmeny v génovej expresii a schopnosti pečene spracovávať tuk, a schopnosti tela metabolizovať rôzne cudzie chemikálie, vrátane liekov a toxínov v životnom prostredí.

Ďalšou možnou príčinou pozorovaných účinkov sójového a kukuričného oleja je genetická modifikácia týchto potravín. 89 percent americkej kukurice a 94 percent americkej sóje je upravených tak, aby odolávali rôznym herbicídom, predovšetkým glyfosátu. Štúdie preukázali, že geneticky modifikované organizmy môžu mať nepriaznivé metabolické účinky.

Zdroj: info.sk, TM, journals.plos.org, ucrtoday.ucr.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.