• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Islamský štát zverejnil fotografie ničenia Palmýry

  • 16:57 25.08.2015
  • BEJRÚT
Islamský štát zverejnil fotografie ničenia Palmýry

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v utorok zverejnili fotografie, ktoré podľa ich tvrdení zachytávajú ničenie starovekého chrámu boha Baalšamína z čias Rímskej ríše v sýrskom meste Palmýra. Zničenie vzácnej pamiatky označilo už v pondelok UNESCO, agentúra OSN na ochranu kultúrneho dedičstva, za vojnový zločin.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.
Päť fotografií rozšírili na sociálnych médiách. Zaznamenávajú, ako militanti nesú dovnútra chrámu výbušniny, rozmiestňujú ich okolo jeho múrov, samotnú explóziu a potom trosky, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Chrám vyhodili do vzduchu v nedeľu

Militanti vyhodili chrám do vzduchu v nedeľu 23. augusta, uviedol šéf štátneho úradu na ochranu historických pamiatok v Sýrii Maamún Abdulkarím. Bojovníci však až doteraz snímky nezverejnili. Agentúre Reuters sa nepodarilo nezávisle overiť pravosť fotografií.

Chrám boha Baalšamína bol postavený takmer pred 2000 rokmi a explózia vážne poškodila jeho vnútornú časť. Takisto spôsobila zrútenie okolitých stĺpov. UNESCO označilo chrám za symbol historickej a kultúrnej rozmanitosti Sýrie, ktorú sa Islamský štát podľa UNESCO snaží vymazať z povedomia ľudí.

Zničenie chrámu nasledovalo po tom, ako IS odrezal hlavu 82-ročnému archeológovi Chálidovi Asaadovi, ktorý sa štyri desaťročia staral o veľkolepé zrúcaniny z čias Rímskej ríše v Palmýre, zapísané do zoznamu Svetovému dedičstva UNESCO. Islamisti potom Asaadovo telo zavesili na stĺp z čias Rímskej ríše na námestí v centre Palmýry.

Odporúčame:

UNESCO: Zničenie chrámu v Palmýre je vojnový zloči

Islamský štát sťal archeológa, bezhlavé telo zavesil na stĺp

Islamský štát verejne rozbíjal starobylé sochy z Palmýry

Video: Islamisti zničili v starovekej Palmýre dve mauzóleá

Islamisti rozmiestnili v starovekej Palmýre bomby a míny


Palmýru dobyli islamisti v máji

IS, ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku aj Sýrii, dobyl púštne mesto Palmýra od vládnych síl v máji, ale spočiatku staroveké pamiatky nepoškodzoval ani neničil.

IS vraždí ľudí, ktorých obviňuje z podporovania vlády, v starovekom amfiteátri v Palmýre, informovali aktivisti.
Palmýra je preslávená tým, že sa v nej nachádzajú niektoré z najrozsiahlejších a najlepšie zachovaných zrúcanín z obdobia Rímskej ríše na svete.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.