• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Pomáha nám potenie pri chudnutí?

  • 12:20 20.08.2015
  • Bratislava
Pomáha nám potenie pri chudnutí?

Vzhľadom k tomu, že naše telo tvorí 75% vody, je možné, že pot vylúčený počas cvičenia má vplyv na stratu hmotnosti?

Každý, kto dá telu poriadne zabrať, sa zapotí. Ak športujete, určite poznáte ten pocit spokojnosti z dobrého tréningu, ktorý sa spolu s potom dostaví.

Potením si naše telo reguluje vnútornú teplotu, aby sa neprehrialo. Je teda prirodzené, že sa aktivuje aj počas cvičenia, kedy sú svaly namáhané. Je znakom toho, že organizmus pracuje správne, vylučuje toxíny a my sme počas dňa dodržiavali správny pitný režim. Má ale nejaký súvis s chudnutím?

Má potenie vplyv na našu hmotnosť?

Ak sa po poriadnom cvičení zvyknete vážiť, zrejme uvidíte určitý rozdiel vo vašej hmotnosti. Nie je to ale spôsobené potením alebo okamžitým účinkom tréningu. Samotný „akt potenia“ – teda, že náš organizmus vyšle vodu z tela na povrch pokožky, nestojí veľa energie a ani nespáli priveľa kalórií. To je aj dôvod, prečo samotné potenie nemá takmer žiaden vplyv na našu skutočnú hmotnosť.

Kolísanie váhy počas dňa je totiž prirodzené. Je dôsledkom toho, čo jeme a pijeme a v akom množstve. A tiež toho, ako to telo spracuje a vylúči. Za deň sa tak váha môže zmeniť aj o dva alebo tri kilogramy.

Čítajte: Prečo je potenie zdravé

Práve túto pohyblivú váhu dokáže potenie trochu ovplyvniť, pretože takto vylúčite z organizmu vodu, ktorá tiež niečo váži. So skutočnou stabilnou hmotnosťou tela ale nepohne.

Cvičenie v teplej miestnosti

Možno ste zachytili informácie o jóge, ktorá sa cvičí vo vyhriatej miestnosti. Teplota tejto miestnosti sa pri bikram jóge pohybuje medzi 38 – 42°C. Máloktorý prevádzkovateľ vám ale bude tvrdiť, že takto urýchlite stratu hmotnosti. Pri jóge by teplo okolitého vzduchu malo zlepšiť krvný obeh, čo spôsobí, že budete mať pocit väčšej svalovej flexibility. A to je pri cvičení jógy veľmi efektívne.

Čítajte: 7 domácich receptov, ktoré zastavia nadmerné potenie

Z celkového hľadiska ale pri klasickom cvičení teplota okolitého vzduchu nezohráva až takú úlohu. Je totiž rozdiel medzi teplom, ktoré vaše telo samo vyrába cvičením (tak spaľujeme kalórie) a teplom, ktoré na nás pôsobí zvonku. Ak by skutočne teplota vzduchu bola taká podstatná, stačilo by chodiť nadbytočné kilogramy pravidelne vypotiť do sauny. Nižšiu váhu by ste ale opäť docielili iba dočasne, kým by ste nedoplnili vypotené tekutiny.

Riziká dehydratácie

Možno si teraz poviete, že na udržanie vypotených kilogramov jednoducho stačí, ak po tréningu už nebudete piť veľa vody. Tým ale môžete telu privodiť dehydratáciu, čo vedie k ďalším problémom.

Dlhodobou dehydratáciou organizmu môžete spôsobiť problémy vašim obličkám, tráviacemu traktu a srdcu. K jeho akútnym prejavom patrí nevoľnosť, bolesť hlavy, únava a závraty.

Zdroj: Info.sk, DK, healthyliving.azcentral.com, fitnessrepublic.com, breakingmuscle.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.