• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vitamíny, ktoré znižujú riziko rakoviny kože

  • 13:06 12.08.2015
  • Bratislava
Vitamíny, ktoré znižujú riziko rakoviny kože

Niektoré vitamíny môžu hrať dôležitú úlohu pri prevencii recidívy rakoviny kože alebo dokonca jej počiatku.

Rakovina kože je jednou z najčastejšie diagnostikovaných druhov rakoviny. Zatiaľ čo niektoré formy tohto stavu sú ľahko liečiteľné a majú dobrú prognózu, iné stavy, ako je napríklad melanóm, sa môžu ukázať ako smrteľné, najmä vzhľadom na to, že sa môžu ľahko šíriť do iných častí tela.

Odporúča sa používať opaľovací krém, ochranný odev, klobúky a ďalšie opatrenia na zníženie vystavenia UV žiareniu, ktoré môže viesť k rozvoju rakoviny kože. Solária s ich intenzívnym UV žiarením boli tiež kritizované ako nezdravé. No nedávny výskum ukázal, že vysoká hladina niektorých vitamínov môže pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny kože. Vďaka nim nemusí byť vystavenie slnečnému žiareniu až tak nezdravé, ako sme si doteraz mysleli.

Vitamín D a rakovina kože

Vitamín D potrebuje ľudské telo pre svoje zdravie, ale existuje len veľmi málo prírodných potravín, ktoré ho obsahujú. Aspoň striedme vystavenie slnečnému žiareniu je najlepší spôsob, ako sa uistiť, že hladiny tohto vitamínu sú dostačujúce. Keď slnečné svetlo dopadne na kožu, prebieha reakcia, ktorá aktivuje vitamín D a umožní, aby bol vitamín jednoducho použitý pre organizmus. Výskum ukázal, že dostatočná hladina vitamínu D v tele znižuje riziko melanómu - najvážnejšej formy rakoviny kože, ale aj iných foriem rakoviny.

Čítajte: TOP potraviny s vysokým obsahom vitamínu D

To neznamená, že je v poriadku byť von na slnku celé hodiny bez ochrany, alebo využívať denne soláriá. UV expozícia je rozhodne spojená s určitými druhmi rakoviny kože. Avšak úplne sa vyhýbať slnečnému žiareniu tiež nie je vhodné. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť rakovine kože, je mierne vystavovanie slnku na dennej báze, čím si udržíte hladinu vitamínu D a využijete ochranu, ktorý vám tento vitamín môže poskytnúť.

Vitamín B3 a rakovina kože

Nedávny výskum v Austrálii zistil, že vitamín B3 tiež môže pomôcť k zníženiu rizika vzniku rakoviny kože, a to najmä u tých, ktorí sú k tomu najviac náchylní. V tejto štúdii dostávalo 386 pacientov s anamnézou buď bazálneho alebo spinocelulárneho karcinómu (častej, ale menej závažnej formy rakoviny kože) 1000mg vitamínu B3 alebo placeba denne.

Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu

Na konci štúdie bolo zistené, že tí, ktorí brali B3, mali o 23 percent znížené riziko opätovného vzniku rakoviny. Šanca na rozvoj predrakovinového poškodenia bola tiež znížená o 20 percent.

Zdroj: info.sk, TM, skincancer.org, cancer.gov, Foto: pexels.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.