• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Tymianový olej: Zabijak baktérií a infekcií

  • 19:08 10.08.2015
  • Bratislava
Tymianový olej: Zabijak baktérií a infekcií

Antiseptické a antibiotické vlastnosti tymianu z neho robia účinný liek na rôzne ťažkosti. Čítajte ďalej a dozviete sa o všetkých zdravotných výhodách, ktoré vám môže ponúknuť.

V dávnych dobách bol tymián používaný ako vonná bylina. Často bol zmiešaný s rovným dielom levandule a sypal sa na podlahy kostolov v stredoveku, aby odstránil všetky nežiaduce pachy. V starovekom Egypte bol tymián jednou z prísad používaných v procese mumifikácie. Medzi niektorými starými kultúrami bol tiež používaný ako parfum.

Jeho antiseptické vlastnosti sú navyše užitočné v prípade anémie, bronchiálnych ochorení, črevných porúch, respiračných ochorení, rovnako ako prostriedok na čistenie kože. Má anti-hubové vlastnosti, ktoré môžu byť použité na liečbu plesní na nohách a zároveň má anti-parazitné vlastnosti. Je užitočný pri kolike, plynatosti, bolesti v krku a funguje tiež na “opicu”. Je to účinný expektorans, čiže uvoľňuje hlieny.

Tymian zabíja baktérie a infekcie

Tymianový olej má silné antibakteriálne vlastnosti. Štúdia predstavená na jarnej konferencii Society for General Microbiology v Edinburghu poukázala na to, že esenciálne oleje môžu byť efektívne a cenovo dostupné alternatívy k antibiotikám v boji proti rezistentným baktériám.

Vďaka komponentom, ako je karyofylen a kamfén, je tymiánový olej antiseptický a zabíja infekcie na koži a v tele. Je tiež antibakteriálny a inhibuje rast baktérií. To znamená, že tymianová silica je schopná liečiť črevné infekcie, bakteriálne infekcie pohlavných orgánov a močovej trubice, zabíja baktérie, ktoré sa hromadia v dýchacích cestách a hojí rezy alebo rany, ktoré sú vystavené škodlivým baktériám.

Testovanie citlivosti na antibiotiká a chemoterapeutiká bolo vykonané za použitia diskovej difúznej metódy. Bolo skúmaných 120 kmeňov baktérií izolovaných od pacientov s infekciou ústnej dutiny, respiračnými infekciami, infekciami urogenitálneho traktu a infekciami z nemocničného prostredia.

Liečba porúch dýchania

Antiseptické a antibiotické vlastnosti tymianu z neho robia účinný liek na ťažkosti dýchacích ciest, ako sú kašeľ a zápal priedušiek, a tiež prechladnutie a bolesť v krku. Môžete si pripraviť vlastný tymianový čaj tým, že budete lúhovať pár listov v teplej vode. Pravidelné pitie tohto čaju pomôže liečiť respiračné ochorenia a nachladnutie. V prípade bolesti v krku môžete uvariť vodu s tymianom a po vychladnutí ju kloktať. Tymian je osvedčený prírodný liek na zápal priedušiek.

COX-2 inhibítor

Štúdia z Nara Women’s University v Japonsku zistila, že jedna zo zložiek tymianového oleja, karvakrol, inhibuje cyklooxygenázu-2 (COX-2), enzým, ktorý je súčasťou zápalového procesu tela, ktorý produkuje bolesť.

Inhibícia COX-2 sa používa u farmaceutických liekov, vrátane nesteroidných protizápalových liekov, ako je ibuprofén. No tieto lieky prichádzajú s rôznymi vedľajšími účinkami, ako sú kardiovaskulárne a zažívacie problémy, zatiaľ čo bylinky ako tymián ich nemajú.

Zdroj: info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, healthbeckon.com, Foto: pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.