• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Kráľovu horu stále nezmenili na rekreačnú a oddychovú oblasť

  • 16:28 02.05.2013
  • BRATISLAVA
Kráľovu horu stále nezmenili na rekreačnú a oddychovú oblasť

Kráľova hora - lúka nad bratislavskými Dlhými dielmi, stále nie je v územnom pláne určená na rekreáciu a oddych, platný územný plán na nej dovoľuje stavať. V blízkom čase by sa to však podľa vedúceho kancelárie bratislavského primátora Ľubomíra Andrassyho mohlo zmeniť.


"Mesto pripravuje projektovú dokumentáciu, na základe ktorej by bolo zmenené funkčné využitie na Kráľovej hore výlučne na zónu krajinnej zelene, teda bola by tam prístupná len drobná výstavba ako napríklad altánky či detské oddychové zóny," uviedol Andrassy.

Takýto návrh je súčasťou pripravovaných zmien a doplnkov územného plánu 03, o ktorých by mali bratislavskí poslanci rokovať na mimoriadnom májovom zasadnutí zastupiteľstva. Najprv by poslanci mali komplexný materiál vziať na vedomie, potom budú schvaľovať postupne zmeny pre konkrétne lokality, teda aj pre Kráľovu horu, vysvetľuje Andrassy.

Občania spísali petíciu proti výstavbe

Proti výstavbe na Kráľovej hore bojujú ľudia aj petíciou, ktorú s viac ako 20-tisíc podpismi odovzdali bratislavskému primátorovi ešte v septembri 2011. Podľa členky petičného výboru Lívie Poláchovej však mesto základnú požiadavku petície doteraz nesplnilo. Podľa nej sa mesto viac venuje zámene pozemkov na Kráľovej hore s ich vlastníkom za iné, čo však nebolo primárne cieľom ich petície.

„Naším cieľom bola zmena územného plánu tak, aby sa tam nemohlo stavať,“ uviedla Poláchová. Bratislavského primátora požiadali aj mestskí poslanci na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva, aby sa v prípade Kráľovej hory konalo urýchlene, a to do konca mája. Podľa Andrassyho mesto vo veci koná, materiál zmien a doplnkov územného plánu pripravuje už viac ako trištvrte roka, jeho súčasťou je aj lúka nad Dlhými dielmi.

Na májovom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva by poslanci mali vziať tento materiál na vedomie ako celok. Potom budú zmeny schvaľovať samostatne pre konkrétne lokality. "Ak všetky dokumenty skompletizujeme a bude všetko v súlade so zákonom, tak vieme takúto zmenu na Kráľovej hore zrealizovať bez toho, aby bola súčasťou veľkých zmien a doplnkov, a to v blízkej dobe," dodal Andrassy.

Zámena možná, ale bez predaja

Pozemky na Kráľovej hore má v súčasnosti mesto v prenájme od ich vlastníka, spoločnosti Kráľova hora s.r.o., ktorá je blízka spoločnosti J&T Real Estate. Spoločnosť si zas na oplátku od mesta prenajala pozemky v Petržalke a v Ružinove. Nájom je uzavretý na 30 rokov, mesto však ešte pred ich uplynutím chystá zámenu týchto pozemkov tak, aby vlastnilo tie na Kráľovej hore.

Pozemky si mesto na začiatku so spoločnosťou nezamieňalo, lebo by muselo platiť daň z predaja majetku. Samosprávy sú však od januára od tejto dane oslobodené. Materiál k zámene pozemkov bol odvtedy už dvakrát v mestskom zastupiteľstve, z rokovaní ho však stiahli.

Ešte pred zámenou však spoločnosť Kráľova hora s.r.o. plánovala pozemky na lúke predať spoločnosti Štúdio Koliba. Odôvodňovala to mestu tým, že na obstaranie pozemkov na Kráľovej hore boli použité prostriedky z bankového úveru s pevne stanoveným termínom splatnosti. Keďže sa hlavné mesto a spoločnosť do dnešného dňa nedohodli na vzájomnom prevode pozemkov, spoločnosť Kráľova hora sa obávala, že v budúcnosti nebude schopná uhrádzať záväzky z uzatvoreného úveru. Preto na magistráte žiadala o zmenu v zmluve o nájme pozemkov.

Na Štúdio Koliba by tak prešli práva a povinnosti, ktoré vyplývali zo zmluvy o nájme spoločnosti Kráľova hora s.r.o. Materiál k predaju pozemkov Štúdiu Koliba mali prerokovať v apríli na zasadnutí mestskej rady, napokon ho však stiahli. Hovorkyňa spoločnosti J&T Real Estate Katarína Krajňáková hovorí, že predaj pozemkov Štúdiu Koliba už nie je aktuálny a už sa ním nebudú ani zaoberať. „Zámena sa bude riešiť bez akéhokoľvek predaja,“ dodala. Všetko sa tak podľa Krajňákovej uskutoční podľa pôvodných plánov.

Aj keby sa však podľa nej zmenil vlastník pozemkov na lúke nad Dlhými dielmi, všetky povinnosti vo vzťahu k mestu by prešli naňho, a teda by sa na podmienkach, na ktorých sa mesto so spoločnosťou dohodlo, nič nezmenilo. Podľa Andrassyho teda mesto môže zmenu funkčného využitia pozemkov na Kráľovej hore obstarávať samostatne.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.