• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Pred deviatimi rokmi sa Slovensko stalo súčasťou EÚ

  • 12:54 01.05.2013
Pred deviatimi rokmi sa Slovensko stalo súčasťou EÚ

Niekoľkoročný proces

Nášmu členstvu v únii priamo predchádzal niekoľkoročný proces.

Cesta samostatného Slovenska do EÚ sa začala v októbri 1993, keď SR podpísala v Luxemburgu Európsku dohodu o pridružení k EÚ - Asociačnú dohodu.

V júni 1995 na summite EÚ v Cannes predseda vlády Vladimír Mečiar predložil oficiálnu žiadosť o prijatie do EÚ.

O dva roky neskôr však Európska komisia (EK) vo svojom posudku nezaradila SR medzi kandidátov, ktorí sú najlepšie pripravení na vstupné rozhovory o členstve v EÚ pre neplnenie politických kritérií.

Po parlamentných voľbách v roku 1998 únia vyjadrila spokojnosť s priebehom volieb a označila ich za pozitívny krok k integrácii Slovenska do európskych štruktúr.

Nasledoval summit EÚ v decembri 1999 v Helsinkách, ktorý rozhodol začať rokovania o vstupe do EÚ so Slovenskom, Maltou, Litvou, Lotyšskom a za určitých podmienok aj s Bulharskom a Rumunskom. Už v júni 2001 Slovensko s celkovým počtom 19 uzavretých kapitol dostihlo Česko a Estónsko, ktoré s EÚ rokovali o dva roky dlhšie.

Na summite v Kodani v decembri 2002 sa lídri únie dohodli na ukončení prístupových rokovaní s desiatimi kandidátskymi krajinami. Rozhodli, že k vtedajším 15 štátom únie sa pripoja Cyprus, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko.

Prístupovú zmluvu k únii podpísali 16. apríla 2003 na summite v gréckych Aténach vtedajší prezident Rudolf Schuster, predseda vlády Mikuláš Dzurinda, šéf diplomacie Eduard Kukan a hlavný vyjednávač za Slovensko Ján Figeľ. Ešte pred vstupom SR do EÚ 1. mája 2004, v máji 2003, podporili naše členstvo v únii občania v referende. V referende sa za členstvo v únii vyslovilo 92,46 percenta zúčastnených voličov. K hlasovacím urnám vtedy prišlo 52,15 percenta občanov zapísaných vo voličských zoznamoch. BRATISLAVA 1. mája (WEBNOVINY) – Pred deviatimi rokmi sa Slovenská republika spolu s ďalšími deviatimi štátmi stala súčasťou Európskej únie (EÚ).

Vstup do Európskej únie znamenal a znamená silný, pozitívny impulz pre každú oblasť našej spoločnosti, uvádza sa to vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Prvý máj - deň, keď sa v roku 2004 Európska únia rozrástla o desať nových členov, má pre Slovensko podľa rezortu diplomacie osobitý význam.

Dopad nášho vstupu do únie ilustruje dvoma faktami - počas necelej dekády sa slovenský HDP vyšplhal z 50 percent na 75 percent európskeho priemeru a zhruba tri štvrtiny našich verejných investícií spolufinancujú fondy únie.
Vstup do EÚ bol dôležitý

Ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje presvedčenie o tom, že bez členstva SR v EÚ a neskôr aj v Schengenskom priestore a eurozóne "by naša spoločnosť nenapredovala tempom a spôsobom, akým napreduje. Preto prvý máj predstavuje dôležitý dátum v našej modernej histórii," píše sa ďalej vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poslal tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Kríza, ktorá momentálne vplýva na dianie v EÚ, napriek negatívnym predpovediam potvrdila princíp vzájomnosti a solidarity. Dala podnet na prehlbovanie európskej integrácie a posilnenie spolupráce jednotlivých členov únie v mnohých oblastiach - od fiškálnej cez hospodársku až po politickú.

"Únia navyše ostáva atraktívna a čoskoro sa rozšíri o ďalšieho člena, Chorvátsko," uvádza sa ďalej vo vyhlásení ministerstva. "Slovensko pritom vníma svoje členstvo v EÚ ako dvojsmernú ulicu - ono ovplyvňuje nás a my ovplyvňujeme podobu spoločného európskeho projektu."

Podľa ministerstva zahraničných vecí o tom svedčí aj jeho súčasná iniciatíva oživiť Národný konvent, ktorého úvodné stretnutie je naplánované na 9. máj, Deň Európy. "Ide o platformu, kde môžeme v širšej spoločenskej diskusii hovoriť o tom, ako narábame s členstvom v únii, a kde môžeme generovať slovenskú víziu pre EÚ," dodáva sa vo vyhlásení.
Pavol Frešo verí, že budeme naďalej podporovateľmi EÚ

Život v EÚ je síce podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša v niektorých smeroch náročný, verí však, že "slovenskí občania tak ako doteraz, budú aj naďalej patriť medzi zodpovedných a sebavedomých zástancov ďalšej európskej integrácie".

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša, podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca a poslanca Európskeho parlamentu Eduarda Kukana k dnešnému 9. výročiu vstupu SR do EÚ, "pre našu krajinu bol vstup do EÚ nielen symbolom zjednotenia Európy po páde železnej opony, ale najmä šancou na rozvoj našej krajiny a zlepšenie životnej úrovne našich občanov". Agentúre SITA stanovisko poslala hovorkyňa SDKÚ-DS Jana Zvončeková.

Podľa Štefanca sa projekt Európskej únie neustále vyvíja a je našou povinnosťou ho spolutvoriť. "Aj keď v oblasti mierového spolužitia, dodržiavania ľudských práv, či pokojného riešenia sporov dosiahla EÚ nemálo úspechov, v ekonomickej oblasti je potrebné mnohé zlepšovať," tvrdí. Riešenie ekonomických problémov Štefanec vidí najmä v dodržiavaní pravidiel, podpore aktivity a v potrebných štrukturálnych zmenách. Budúcnosť EÚ je "v zdravom hospodárení, zodpovednosti za príslušné rozhodnutia a v dobrovoľnej spolupráci v dohodnutých oblastiach".

Dnes sme plnohodnotnou súčasťou Európskej únie a nesieme zodpovednosť za jej budúcnosť, pripomína v stanovisku europoslanec Eduard Kukan. Verí, že to obyvatelia SR dokážu využiť. "Mladá generácia získala možnosť štúdia v zahraničí, jednotný trh umožnil prílev investícií, zvýšil sa počet pracovných miest a voľný pohyb osôb po celom území EÚ je dnes už samozrejmosťou," dodáva Eduard Kukan.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.