Ľudia s chronickými zápalmi čriev nájdu pomoc v novej knihe

Pre pacientov, ktorí trpia chronickými zápalmi čriev, pripravil autorský kolektív pod vedením Tibora Hlavatého knihu popisujúcu všetky dôležité aspekty života s touto diagnózou.
Nasleduje klinický obraz ochorenia aj s vysvetlením pre pacienta, prehľad o vyšetreniach, ktoré ho čakajú, i popis častých problémov pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.
Ďalšia časť knihy pokračuje podrobnosťami liečby, ale aj odporúčaniami na adekvátnu stravu a životný štýl, ktorý sa musí prispôsobiť ochoreniu. Samostatnú kapitolu autori venovali partnerskému životu a rodičovstvu, keďže zápalové ochorenia čriev postihujú mladých dospelých, z ktorých mnohí ešte chcú mať deti.
Praktickú stránku knihy dopĺňajú informácie o sociálnej stránke problému, činnosti Slovak Crohn Clubu a časť o špecifickej diéte spojenej s ochorením. Kniha vznikla pri príležitosti 20. výročia pôsobenia Slovak Crohn Clubu.
Jedným z najčastejších problémových príznakov Crohnovej choroby, ulceróznej kolitídy, ale aj ďalších nešpecifických črevných zápalov, je hnačka. Práve táto telesná nepríjemnosť pacientom neraz strpčuje existenciu až tak, že sa rozhodnú svoj spoločenský život minimalizovať a pohybovať sa iba v priestore, kde o toaletách vedia.
Pre nich je tu nová webstránka WCkompas.sk, teda interaktívna mapa, na ktorej sú vyznačené verejne prístupné toalety. Autori projektu sa snažili zahrnúť aspoň tie najdôležitejšie, no webstránka umožňuje používateľom posielať ďalšie tipy.
Agentúru SITA informovala Katarína Gudiaková z agentúry Snowball Communications.

Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor
Opaľovacie krémy s chemickými filtrami nie sú vhodné pre deti do troch rokov. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu Zuzana Zelenayová.

4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi
Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny
Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu
O negatívach spojených s konzumáciou alkoholu počul už každý. Prečo si teda stále klameme? Týchto 9 lží sa stále nevytratilo z povedomia verejnosti.

Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu
Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.