• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Ľudia s chronickými zápalmi čriev nájdu pomoc v novej knihe

  • 21:31 30.04.2013
  • BRATISLAVA
Ľudia s chronickými zápalmi čriev nájdu pomoc v novej knihe

Pre pacientov, ktorí trpia chronickými zápalmi čriev, pripravil autorský kolektív pod vedením Tibora Hlavatého knihu popisujúcu všetky dôležité aspekty života s touto diagnózou.


Kniha Život s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou pacienta podrobne zoznámi s klinickým obrazom ochorenia, teda s tým, čo sa vlastne v tele deje. Dostane detailné, ale zrozumiteľné informácie o funkciách tráviaceho traktu a o tom, čo fyziologicky spôsobujú ochorenia.

Nasleduje klinický obraz ochorenia aj s vysvetlením pre pacienta, prehľad o vyšetreniach, ktoré ho čakajú, i popis častých problémov pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.

Ďalšia časť knihy pokračuje podrobnosťami liečby, ale aj odporúčaniami na adekvátnu stravu a životný štýl, ktorý sa musí prispôsobiť ochoreniu. Samostatnú kapitolu autori venovali partnerskému životu a rodičovstvu, keďže zápalové ochorenia čriev postihujú mladých dospelých, z ktorých mnohí ešte chcú mať deti.

Praktickú stránku knihy dopĺňajú informácie o sociálnej stránke problému, činnosti Slovak Crohn Clubu a časť o špecifickej diéte spojenej s ochorením. Kniha vznikla pri príležitosti 20. výročia pôsobenia Slovak Crohn Clubu.

Jedným z najčastejších problémových príznakov Crohnovej choroby, ulceróznej kolitídy, ale aj ďalších nešpecifických črevných zápalov, je hnačka. Práve táto telesná nepríjemnosť pacientom neraz strpčuje existenciu až tak, že sa rozhodnú svoj spoločenský život minimalizovať a pohybovať sa iba v priestore, kde o toaletách vedia.

Pre nich je tu nová webstránka WCkompas.sk, teda interaktívna mapa, na ktorej sú vyznačené verejne prístupné toalety. Autori projektu sa snažili zahrnúť aspoň tie najdôležitejšie, no webstránka umožňuje používateľom posielať ďalšie tipy.

Agentúru SITA informovala Katarína Gudiaková z agentúry Snowball Communications.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.