• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Lekárom budú hroziť sankcie, môžu skončiť aj vo väzení

  • 19:27 30.04.2013
  • BRATISLAVA
Lekárom budú hroziť sankcie, môžu skončiť aj vo väzení

Legislatívne zmeny prinášajúce sankcionovanie zdravotníkov, ktorí nenastúpia počas krízovej situácie do služby, prehĺbia nedostatok lekárov na Slovensku.

Myslí si to predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, podľa ktorého bude prijatie legislatívy obsahujúcej hrozbu väzenia, pokuty a straty registrácie v komore, impulzom pre ďalších lekárov k odchodu do zahraničia, čo v konečnom dôsledku poškodí i pacientov.

"Nerozumieme, prečo sa vládna moc snaží o kriminalizáciu celého profesného stavu. Uvedomuje si vládna moc, čo ich iniciatíva pre lekárov znamená a do akého svetla ich pred verejnosť stavia," pýta sa Visolajský.

Ako pokračoval, aj keď spomínané návrhy sú z dielne poslanca za stranu Smer-SD Jozefa Valockého, vykazujú znaky legislatívneho odboru ministerstva zdravotníctva. Lekárski odborári sa preto pýtajú priamo šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, prečo obišla štandardné postupy a normu nepredložila ako vládnu legislatívnu iniciatívu. "Obchádza sa tak medzirezortné pripomienkové konanie, a čo je ešte znepokojujúcejšie, aj akákoľvek spoločenská diskusia na túto tému," uviedol predseda LOZ.

Sestry vyzývajú poslancov

S kriminalizáciou zdravotníkov nesúhlasí ani Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA). To pripomína vláde, že v programovom vyhlásení sa zaviazala rešpektovať a vytvárať všetky predpoklady na dodržiavanie sociálneho zmieru.

Podľa predsedníčky OZSaPA Moniky Kaveckej prijatie legislatívnych zmien nielenže žiadny sociálny zmier nepodporuje, ale naopak výrazným spôsobom bude eskalovať sociálne napätie. Sestry preto vyzývajú poslancov NR SR, aby novely zákonov nepodporili.

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK), návrhy predkladaných noviel trestného zákona a zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sú pre zdravotníckych pracovníkov neprijateľné a ohrozujú poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom Slovenska.

“Z tohto dôvodu sme sa rozhodli požiadať listom predsedu vlády SR o osobné rokovanie k predmetnej veci ešte pred hlasovaním v NR SR,“ konštatovala komora.

Ministerstvo zdravotníctva si za zmenami stojí

Ministerstvo zdravotníctva už avizovalo, že za návrhmi noviel zákonov stojí. "Treba si uvedomiť, že táto legislatíva je iba na krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. Nejde o kriminalizáciu lekárov," uviedla pred časom hovorkyňa MZ Zuzana Čižmáriková.

Novely zákonov, ktoré minulý týždeň odobril Výbor NR SR pre zdravotníctvo, prinášajú pre zdravotníckych pracovníkov hneď niekoľko postihov. Ak by zdravotníci za krízovej situácie odmietli nastúpiť do služby, alebo sa jej úmyselne vyhli napríklad predstieraním choroby, hrozili by im až dva roky za mrežami.

V prípade, že by takéto ich konanie spôsobilo ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, vo väzení by si mohli posedieť od dvoch do piatich rokov. Pri nenastúpení do služby počas krízovej situácie môžu obísť aj s pokutou od ministerstva zdravotníctva do výšky 3 300 eur a následným zrušením registrácie v stavovskej komore na desať rokov.

Zmeny v legislatíve zároveň sprísňujú podmienky na preukazovanie bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka. O tom, či navrhovaná legislatíva bude prijatá, rozhodne parlament.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.